fbpx

Svemirska muzika

Svemirska muzika

Foto: Lava Lab

Muzičari već neko vreme sviraju kako svemir diriguje. Naučnici ne samo da posmatraju svemir, već ga i osluškuju, a zvuke koji stižu iz kosmičkih dubina daju zainteresovanim muzičarima koji potom ili sviraju uz to što im je svemir poručio ili zapisuju zvuke koji su stigli iz davne prošlosti i potom ih daju muzičarima da po tim notama sviraju. Ovo je taj slučaj.

A sada malo više nauke, a manje poetike. Teleskopi ne snimaju zvuke, već samo slike. Podaci su, dakle, vizualni, ali se mogu pretvoriti u zvuke. Taj proces se zove sonifikacija. Potom te zvuke daju muzičarima i kompozitorima.

Između ostalih snimke je dobila kompozitorka Sofi Kastner (Sophie Kastner). Konkretno, ona je dobila zvuke koji su nastali na osnovu slika koje su snimili teleskopi Chandra, Hubble i Spitzer.

– Mi uzimamo podatke iz svemira, potom ih pretvaramo u zvuke da bi na kraju postali muzika, dakle, na kraju svemu dajemo ljudski pečat. To je kao da pišemo izmišljenu priču na osnovu činjenica, na osnovu nečega što je tačno – objasnila je Katner.

NASA je 2020. godine započela projekat koji su nazvali “A Universe of Sound”. Glavni posao je bio da se rendgensko i radijsko svetlo, koje je snimljeno teleskopima, pretvori u zvuke, a potom i note.

Mi vam preporučujemo kompoziciju „Where Parallel Lines Converge“ koja se sastoji iz tri dela. Svaki deo je „preuzet“ s drugog teleskopa: rendgenski binar, lučne niti i snimke iz centra Mlečnog puta – naše galaksije. Tako možemo čuti što nam poručuje supermasivna crna rupa Strelac A, koja nas sve drži na okupu.

Poslušajte kako crna rupa ume da bude raspevana, a ne samo halapljiva masa koja jede prostor i vreme. Svakoj umetnosti prethodi nasilje, rekao bi Valter Benjamin, samo da je mogao čuti zvuke koje proizvodi čudovište.

Izvor: Lava Lab