fbpx

William Shakespeare i Lewis Carroll očima Salvadora Dalija

William Shakespeare i Lewis Carroll očima Salvadora Dalija

Godine 1969. godine njujorški magazin Maecenas Press-Random House objavio je dvanaest fotogravura koje je, nadahnut knjigom Alisa u zemlji čudesa, izradio najpoznatiji svjetski nadrealist Salvador Dali.

 Izdanje magazina reklamirano je i distribuirano kao knjiga mjeseca, a dvanaest fotogravura, legendarni Dali izradio je posvetivši svaku od njih jednom poglavlju, a dodatni dvanaesti rad, predstavljen je kao naslovnica ove danas raritetne knjige.

Alisa Dali 1

Salvador Dalí ilustracije je napravio 1965. povodom stote godišnjice prvog izdanja ovog klasika dječje fantastike autora Lewisa Carrolla.

Alisa Dali 2

Kao što i pretpostavljate, knjigu je gotovo nemoguće nabaviti, posljednji primjerak koji se prodavao na Amazonu prodan je za 12.900 američkih dolara.

Alisa Dali 3

Lewis Carroll, Alisa u zemlji čuda, Maecenas Press - Random House, New York, 1969.
Kompletan set od jednog bakropisa u bojama i 12 fotogravura s drvoreznim remarkom na papiru Mandeure.
47 × 33 × 7 cm

Alisa Dali 4

Ovo nije jedini put da je Salvador Dali nadahnuće za rad potražio u književnosti.

Romeo Dali 1

Godine 1975. godine, španjolski nadrealist naslikao je set ilustracija za posebno izdanje tragedije Williama Shakespearea Romeo i Julija.

Romeo Dali 2

Rad se sastojao od deset litografija otisnutih na teškom papiru u nakladi od 999 primjeraka, od kojih je 35 primjeraka otisnuto s još dodatnih deset litografija, što ih na tržištu rijetkih knjiga čini jednim od najtraženijih izdanja.

Romeo Dali 3

GKR