fbpx

Stiže serija „Sablja“ o ubistvu Zorana Đinđića

Stiže serija „Sablja“ o ubistvu  Zorana Đinđića

Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić/ Foto: RTS

Serija “Sablja”, politički triler koji se bavi ubistvom Zorana Đinđića, kao i događajima prije i poslije 12. marta 2003. godine, konačno stiže na male ekrane.

Držeći se faktografije, ali uz umjetničku slobodu, kreatori Vladimir Tagić i Goran Stanković (dvojac poznat TV publici po seriji „Jutro će promijeniti sve“), potrudili su se da daju presjek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji, piše nova.rs.

U glavnim ulogama naći se se – Dragan Mićanović kao premijer Zoran Đinđić, Milica Gojković kao novinarka Danica Mandić, Ljubomir Bandović kao policajac Boris Rakić i Lazar Tasić u ulozi Uroša Ristića-Malog.

Feđa Štukan igra policajca sa kojim Boris (Bandović) radi na slučaju ubistva premijera, a ulogu Daničine (Gojković) majke odigrala je Jasna Đuričić.

Autori ističu da je u pitanju “dramska interpretacija stvarnih događaja – plod mašte i kreativne slobode autora. Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umjetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu.“

Mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima koje su godinama punile novinske stupce u rublikama od politike do crne hronike.

Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, Zorana Živkovića Igor Borojević, Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.

U priči o ubistvu Đinđića i akciji “Sablja” neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka-Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića – Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića-Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića-Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić)…

Uz navedena imena, iz epizode u epizodu pojavljuju se brojni glumci iz Srbije i inostranstva – Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolya Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić, Linda Rousseva…

Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. Produkciju serije potpisuju RTS i „This and That Productions“.

Prvi zvanični trejler serije “Sablja” biće objavljen u petak, 9. februara, na YouTube kanalu RTS Prikazuje u 10 sati, a emitovanje kreće 24. februara, subotom i nedjeljom na Prvom programu RTS.