fbpx

50.000 patoloških kockara, zavisni i maloljetnici

50.000 patoloških kockara, zavisni i maloljetnici

Foto: bhrt.ba

Alarmantni podaci koji ukazuju na krah društva u Bosni i Hercegovini. Evidentirano je najmanje 50.000 patoloških kockara, među kojima su i maloljetnici.

Najmlađi liječeni ovisnik ima 16 godina, a najstariji 80 godina. Dok se vrtoglavi iznosi novca obrću u kockraskoj industriji, vlast zatvara oči pred ovim problemom. 

Igre na sreću - primamljive i izazovne. Kada čujete reklamu zavrti i osvoji ili jednim klikom do dobitka, zamka je postavljena, a na vama je da li ćete u nju upasti? Mnogi već jesu.

Koliko je ova pošast uzela maha, procjenjuje se na osnovu broja stanovnika na određenom području, odnosno broja uplatnih mjesta. Rezultati istraživanja pokazuju da se svaki peti stanovnik BiH svakodnevno kladi. Stoga ne čudi podatak da Bosna o Hercegovina prednjači u regionu po broju kladionica po glavi stanovnika.

Ono što posebno zabrinjava u ovoj priči jeste što je sve više djece uvučeno u ovaj moderni porok. Naime, kladionice se često nalaze u blizini srednjih i osnovnih škola, pa djeca nerijetko novac koji su im roditelji namijenili za užinu potroše u kladionicama koje, nažalost ne biraju klijentelu.

Dječaci počinju kockati već u šestom razredu osnovne škole, a djevojčice nešto kasnije. 

Jelena Jovičić, defektolog i psihoterapeut kaže da prvi kontakt sa kockanjem bude s kraja osnovne odnosno početka srednje škole znači u periodu puberteta između 13 i 15 godine.

Na pitanje: "Kada je vrijeme za uzbunu?", 

Psihijatar Oleg Grubač odgovara da je u redu ako nekad popunite tiket, to možete da kontrolišete ali čim morate stalno da idete u kockarnicu i ne možete da odolite tom impulsu, a to vam proizvodi probleme u socijalnom funkcionisanju - očigledno da ste u problemu.

U društvima sa slabijom ekonomskom moći kao što je u BiH, sve više građana spas i izlaz iz krize traže u kladionicama i kockarnicama.

Najbolji pokazatelj razmjera kockanja i klađenja je podatak Poreske uprave Federacije BiH da priređivači igara na sreću svake godine prihoduju mlijarde maraka.

Prema evidencijama Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, u 2022.godini, porezni obveznici-priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili su ukupan promet u iznosu 1.712.384.153 KM što je za 114 miliona KM više nego u 2021. godini. Ukupno klađenje za period 2016-2022.godina iznosi 11.326.778,126 KM).

Iz Poreske uprave Republike Srpske nismo dobili podatke, ali vjerovatno nema velikih odstupanja. Činjenica je da građani godišnje na klađenje i kocku troše više nego što BiH za krpljenje rupa iskamči sredstava od MMF-a ili Svjetske banke.

Dok se društvo razara iznutra i djeca padaju u svijet poroka, donosioci odluka ne čine gotovo ništa. Ali se i ne bune pretjerano što iz godine u godinu BiH ima sve veće prihode po ovom osnovu, jer jedino o čemu se brine je profit.

BN