fbpx

Aktivisti protiv eksploatacije prirode: Borba za očuvanje planine Ozren

Aktivisti protiv eksploatacije prirode: Borba za očuvanje planine Ozren

Foto: Jajace onlin

Umalom naselju Boljaniću, opština Petrovo, na planini Ozren, stanovnici se pripremaju za borbu. Ekološko udruženje “Ozrenski studenac” zajedno s lokalnim mještanima organizira prvu javnu tribinu, zakazanu za 13. januar 2024. godine u prostorijama Sokolskog doma. Tema tribine je “Posljedice geoloških istraživanja i potencijalnog otvaranja rudnika nikla i kobalta na Ozrenu”.

Njihova borba nije samo za trenutnu generaciju već i za buduće nasljednike, za opstanak Ozrena, prirode, tradicije i kulture koja se tu njeguje vjekovima.
Aktivnosti ovog udruženja već su dale rezultate. Rješenjem Ministarstva energetike i rudarstva RS od 31.05.2022. godine obustavljene su daljnje istražne radnje u opštini Petrovo, poništavajući prethodno dato odobrenje za geološka istraživanja na planini Ozren kompaniji “Lykos Balkan Metals” d.o.o. Bijeljina. Međutim, nedavna dešavanja, potpomognuta uticajem rudarskog lobija, ponovno prijete ovom planinskom biseru.

Nepoznate osobe, vjerovatno pod nadzorom korumpirane dobojske vlasti, izvode istražne radnje na Ozrenu, ignorirajući lokalne zajednice i zakonske regulative. Aktivisti su primijetili aktivnosti kopanja i vadjenja uzoraka na dodatnih 50 kvadratnih kilometara, što predstavlja kršenje zakonskog maksimuma od 50 kvadratnih kilometara po jednom istražnom polju.

Uoči sutrašnje tribine, podršku aktivistima su najavili ekolozi iz različitih gradova u BiH, pa čak i iz susjednih zemalja. To ukazuje na važnost borbe za očuvanje prirodnih resursa i zaštite okoline koja prelazi lokalne granice.
Nastavak borbe protiv eksploatacije prirode planine Ozren najavljuje i drugo ozrensko ekološko udruženje, “Čuvari Ozrena i regije”, najavljujući svoju tribinu za 27. januar. Njihova kampanja takođe je usmjerena na poništavanje netransparentnih koncesija za geološka istraživanja na Ozrenu.

Ove tribine ne predstavljaju samo javni skup. One su izraz očajanja ali i snage lokalne zajednice i njihovih saveznika u borbi protiv neodgovorne eksploatacije prirodnih resursa. One su poziv na akciju, na zajedničko djelovanje svih onih koji su spremni da se bore za očuvanje okoline i budućnosti generacija koje dolaze.

Jajce Online