fbpx

Bosna i Hercegovina jedina u regionu nije dio evropske kolektivne bezbjednosti

Bosna i Hercegovina jedina u regionu nije dio evropske kolektivne bezbjednosti

Foto: BHRT

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja nije dio evropske kolektivne bezbjednosti. Neprihvatanje Prijedloga odluke o formiranju tima za pregovore sa FRONTEX-om za ministra bezbjednosti BiH je licemjerstvo i neodgovorna politika bošnjačkih ministara koji, kako kaže, zaustavljaju evropski put Bosne i Hercegovine.

NENAD NEŠIĆ, ministar bezbjednosti BiH

"Oni nijedan primjer nečega što im se ne sviđa u prijedlogu teksta okvira za pregovore nisu zvanično dostavili. Tekst je usavršen prije mjesec dana i prilikom usaglašavanja prisustvovali su i predstavnici institucija gdje sjede ljudi koji su nalogodavci i nadređeni koji glasaju protiv Frontexa".

Ministar za spoljne poslove BiH uvjeren je da će Bosna i Hercegovna do marta ispuniti potrebne uslove za otvaranje pregvora za ulazak u Evropsku uniju.

ELEMEDIN KONAKOVIĆ, ministar vanjskih poslova BiH

"Kada bismo spriječili pranje novca, sukob interesa, državnog koordinatora, ako riješimo FRONTEX, jedna je tu začkoljica ko kome može dati saglasnost. To je 4-5 stvari i ja sam optimista da možemo dobiti formalnu odluku o otvaranju pregovora".

SNSD-ovi poslanici u Parlamentu BiH su mišljenja da je prijedlog Sporazuma sa FRONTEX-om u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom. S druge strane, bošnjačkim ministrima i poslanicima sporna je tačka tri sporazuma o vidljivosti entiteta. HDZ-ov delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić smatra da ima prostora za deblokadu pregovora sa FRONTEX-om jer, kako kaže, niko ne može samovoljno dati saglasnost u ime BiH ni na jednom nivou.

RADOVAN KOVAČEVIĆ, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH

"Potpuno je jasno da u sektoru bezbjednosti ubjedljivo najveću nadležnost imaju entiteti i u tom smislu je jasno da se MUP Republike Srpske mora pitati u segmentu koji je nadležnost MUP-a".

NIHAD OMEROVIĆ, zastupnik u ZD PSBiH (NiP)

"Uvjetno bi bilo davanje saglasnosti entiteta državi BiH, što ni ministrima a ni meni nije prihvatljivo za prihvatanje takvog sporazuma, jer je riječ o sporazumu između država, a ne entiteta".

Bosna i Heregovina može puno toga izgubiti ukoliko se ne postigne dogovor za sporazum sa FRONTEX-om. Prije svega, bezbjednosne strukture kada su u pitanju kontrole migranata, mišljenja su stručnjaci za bezbjednost.

DUŠKO VEJINOVIĆ, profesor na Fakultetu bazbjednosnih nauka Banja Luka

"To je pitanje koje bi profesionalno smanjilo izazove, rizike, prijetnje po bezbjednost i stabilnost i obezbijedilo kontrolu cjelokupne teritorije".

NEDŽAD AHATOVIĆ, stručnjak za sigurnost

"Njihova misija je primarno takva da zemlje koje su u ili izvan okvira Evropske unije što bolje pripreme za takve vrste potencijalnog ugrožavanja sigurnosti. Tu imaju fondovi koji su spremni, kako za tehničku opremljenost tako i za edukacijski dio seminara".

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebao razmatrati Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između BiH i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti BiH.

BHRT