fbpx

Dvije sedmice nakon nestanka: Pronađen Aleksej Navaljni

Dvije sedmice nakon nestanka: Pronađen Aleksej Navaljni

Foto: CNN

Premješten je u kaznenu koloniju na sjeverozapadu Sibira, potvrdio je advokatski tim ruskog opozicijskog političara

Ruski opozicijski političar Aleksej Navalni je pronađen, objavio njegov advokatski tim.

On je premješten u kaznenu koloniju na sjeverozapadu Sibira, nakon što je njegov tim ranije objavio da su izgubili kontakt s njim i da ne znaju gdje se nalazi.

- Pronašli smo Alekseja. On se sada nalazi u IK-3 naselju Harp u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu, objavila je na X-u glasnogovornica Navalnog Kira Jamiš.
Ovo mjesto je od Moskve udaljeno više od 3.000 kilometara i nalazi se na Arktiku. Prethodno se nalazio u zatvoru udaljenom 241 km od Moskve. Jamiš je kazala da je advokat danas posjetio Navalnog i da je zatvoreni političar dobro.

- Puno hvala našim pristašama, aktivistima, novinarima i medijima koji su zabrinuti za sudbinu Alekseja i koji se ne umaraju pisati o situaciji, izjavio je njegov advokat Ivan Ždanov, javlja CNN.
Dodao je i to da je upućeno 618 zahtjeva za informacije o lokaciji Navalnog koji je bio zatvoren u kaznenoj koloniji 235 kilometara istočno od Moskve.
Podsjetimo, Navalni je u augustu osuđen na 19 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, financiranje ekstremističkih aktivnosti i brojne druge zločine.

Pristaše Navalnog tvrde da su njegovo hapšenje i zatvaranje politički motiviran pokušaj da se uguši njegova kritika na račun predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Oslobođenje