fbpx

Dvoje unučadi, dvije diplome i dvije karijere: Jasminka iz Matuzića je "Zvijezda Doboja"

Dvoje unučadi, dvije diplome i dvije karijere: Jasminka iz Matuzića je "Zvijezda Doboja"

Foto: Mirjana Ribić/FES u BiH

Kada se žena u malom mjestu, takoreći selu, razvede i samostalno odgaja djecu, to je vijest. A kad razvedena zaposlena majka u takvoj sredini postane političarka, stane na crtu lokalnim moćnicima i pobijedi ih, to je već - udarna vijest.

 Autorica: Milkica Milojević 

Jasminka Begić (58) je to uradila. Prije 11 godina postala je prva i za sada jedina načelnica opštine Doboj Jug, jedne od najmanjih i najsiromašnijih lokalnih zajednica u BiH, sa sjedištem u selu Matuzići.

Danas je jedina žena odbornica u skupštini ove opštine. Ovo je njen drugi odbornički mandat, prvi je osvojila davne 2008.

Ipak, Jasminka nije političarka po zanimanju. Ona je profesorica matematike, koja je završila dva fakulteta.

– Radim u prosvjeti 34 gdine, to je moj poziv, moja ljubav. Volim da učim, pa sam nakon Prirodno matematičkog fakulteta, uz rad, u Beogradu završila i Fakultet za menadžment i stekla zvanje inženjerke menadžmenta – kaže Jasminka.

 Uz sve to je, kao razvedena mama, odgajila dvoje djece i dočekala dvoje unučadi.

–  Kada sam se 2012. borila za načelnički mandat, moj sin i ćerka su bili u osjetljivim godinama, sve to ih je pogađalo, ali su me podržavali. Danas su odrasli, samostalni porodični ljudi. Ponosna sam na njih, a i oni na mene –  priča Jasminka.

“Vi ćete ostati bez posla, ja neću”

Iako je po obrazovanju i menadžerka, nikad se nije bavila menadžemntom u privredi, ali su joj znanja i vještine koje je stekla na “drugom fakultetu”, pa i one je usvojila kroz neformalne edukacije za žene liderke, pomogle u politici.

Jer, Jasminka je prije stranačkog angažmana bila aktivna u Udruženju  “Žena 21. vijeka”. Kad je preuzela načelničku funkciju, stanje u opštini je bilo prilično loše.

-U lokalnoj upravi niko ni sa kim nije razgovarao, kao načelnica nisam mogla dobiti nijedan dokument. Okupila sam zaposlene u opštini i rekla im: ljudi, možemo da budemo tim, da se borimo za napredak, a možemo i da pustimo da opština propadne. Ako se to desi, vi ćete ostati bez posla, ja neću, ja imam svoju profesiju – sjeća se Jasminka Begić.

-Da se ne lažemo, nije lako razvedenoj, društveno angažovanoj ženi, u ovakvoj sredini. Politički protivnici su mi slali otrovne strelice tipa “kako da ona vodi opštinu, kad nije znala ni brak da sačuva”, prijetili mi, kidisali na moj privatni život  – kaže Jasminka.

Posebno je boli, što su u mizoginim napadima učestvovale i žene, ne štedeći čak ni njenu djecu.

oslije toga je, kaže, imala odličan tim saradnika. Mnogo se radilo, ali se mnogo i uradilo.

-Jedna od privh stvari koje smo uradili, bila je pijaca u Matuzićima. Gledala sam kako žene svoje poljoprivredne proizvode i rukotvorine prodaju na ulici, po kiši i snijegu. Znala sam da im moramo pomoći – kaže Jasminka.

Ambasadorka na pijaci u Matuzićima

I pomogli su im i to na račun poreskih obveznika Norveške, koja je podržala ovaj projekat. Ostaće upamćeno da je na otvaranje tržnice u Matuzićima došla ambasadorka Kraljevine Norveške Vibeke Lilo.

Jasminka ističe da su za njenog mandata asflairani lokalni putevi, proširena kanalizaciona mreža, izgrađen kolektor, a samo u obnovu glavnog puta uloženo je 1,2 miliona KM.

– Radili smo projekte koje se niko prije nije usuđivao ni da započne – tvrdi Jasminka. Sa svojim je sugrađanima pregurala mnoge nevolje, pa i katastrofalnu poplavu 2014. godine, nakon koje su se Matuzićima i susjednim Mravićima otvorila brojna klizišta.

Donijela milione, ostala bez mandata

U malu opštinu, koja je tada imala 4.500 stanovnika, agilna načelnica je “dovukla” oko 4,5 miliona maraka kroz međunarodne projekte. Ali, kada se kandidovala za drugi mandat, izgubila je.

Pojavile su se priče o navodnoj korupciji. Ništa od toga nikad nije dokazano, ali je, sigurno, kaže Jasminka, uticalo na rezultat.

-Radila sam časno i pošteno i zato sam, vjerovatno, stala na žulj onima koji su htjeli da se okoriste od opštine – tvrdi Jasminak Begić. A bilo je i drugih nagaznih mina. Protiv nje se udružila opozicija, kojoj su pripomogli i neki od njenih partijskih drugova iz SDP-a.

-Očigledno, mnogi muškarci, uključujući i mog bivšeg supruga, nisu mogli podnijeti da jedna žena bude “glavna” u opštini – kaže Jasminka.

Tvrdi da su joj politički protivnici prijetili da će joj zapaliti kuću i napasti djecu, ako ne odustane.

Ipak, ona nije odustala, ni od politike ni od svojih životnih stavova.  

Bilo je, priznaje, i trenutaka malodušnosti, ali kad god bi je ophrvale sumnje, tu su bili prijatelji i sugrađani, koji su joj govorili: “Možeš ti to, Jasminka”.

Među njenim najvjernijim podržavaocima su njeni đaci i njihovi roditelji. Jer, kad je predaje profesorica Jasminka, ni matematika nije bauk. Ona mnoge “teške jednačine” rješava lijepom riječju, osmijehom i spremnošću da sasluša i djecu i odrasle.

Sjeća se da joj je, dok je bila načelnica, na vrata zakucao sugrađanin, kojeg mnogi smatraju kavgadžijom i nasilnikom.

-Sekretarica mi je rekla: neću ga pustiti, napašće vas. Ja kažem, neka uđe čovjek, pa ćemo vidjeti. Ustala sam, dočekala ga na vratima, sa osmjehom, rukovala se s njim, ponudila ga kafom i pažljivo ga slušala – priča Jasmina. Ispričao joj je, veli, sa kakvim se sve problemima suočava i šta ga muči.

-Kad sam ga na kraju pitala, šta mogu da učinim za njega, rekao je: ništa, dovoljno ste uradili. Ljudima je često potrebno samo da ih neko ljudski sasluša i ukaže im poštovanje – kaže Jasminka Begić.

Zvijezda Doboja

Aktivizam Jasminke Begić, njen doprinos promociji žena u lokalnoj politici, kao i napretku zajednice, prepoznali su i u Fondaciji “Fridrih Ebert” u BiH. Ova Fondacija ju je uvrstila u svoj projekat “Zvijezde Doboja”, sa ciljem da javnost upozna žene dobojske regije, koje su mnogo učinile z asvoj grad ili opštinu, a o tome se malo zna.

Promijenila stranku, ali nije preletač

Kao i mnogi drugi političari u BiH, i Jasminka Begić je promijenila stranku, ali ne zato što je “preletač”, nego iz sasvim drugih razloga. – U prvoj partiji u kojoj sam se stranački angažovala mnogo sam radila, osnovala sam aktiv žena, gradila infrastrukturu. A doživjela sam da predsjednik opštinskog odbora galami na mene i da lupa šakom o sto. Nisam htjela to da trpim i napustila sam tu stranku, sa namjerom da odustanem od politike – priča Jasminka. Ali, nije odustala, jer su njenu energiju i aktivizam prepoznali u SDP i angažovali je u svojim redovima.

srpskainfo.com