fbpx

Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Foto: Agencije

U više od polovine od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta uprkos njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnoj mladoj populaciji, BDP po stanovniku 2023/2024. godine raste sporije nego u bogatim zemljama što povećava nejednakost - saopštila je Svjetska banka.

Za trećinu tih zemalja, BDP po stanovniku je sada niži nego prije pandemije kovida-19 - piše u izvještaju koji je Svjetska banka objavila o zemljama koje bi mogle da imaju koristi od poklona ili zajmova Međunarodne razvojne asocijacije (IDA) - ogranka Svjetske banke, pod povoljnim uslovima.

"Dobrobit tih zemalja je neophodna za dugoročni prosperitet svijeta. Tri današnje ekonomske sile - Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od zajmova IDA" - podsjetio je glavni ekonomista Svjetske banke Indermit Gil u saopštenju.

On je rekao da su sve tri zemlje prosperirale, učinile su da nestane ekstremno siromaštvo i poboljšale su uslove života.

Zemlje koje finansira IDA danas imaju uz međunarodnu pomoć potencijal da učine isto, dodao je on.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa stepenom ekstremnog siromaštva osam puta većeg od svjetskog prosjeka. Gotovo 25 odsto stanovništva u tim zemljama živi sa manje od 2,15 dolara na dan, a 90 odsto ljudi suočenih sa glađu ili neuhranjenošću u svijetu, koncentrisano je u tim zemljama koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i u istočnoj ili južnoj Aziji.

U izvještaju se predlaže da se pojača doprinos međunarodnih finansijskih institucija da im pomogne i saradnja u vezi s glavnim svjetskim pitanjima kao što su klimatsko zagrijavanje koje posebno pogađa te zemlje, kao i znatno povećanje finansijske podrške.

Pomoć zemljama u razvoju, posebno onim koji su trenutno u dužničkoj krizi ili rizikuju da zapadnu u nju, biće ove nedjelje u Vašingtonu među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Agencije