fbpx

Godišnja vrijednost 119 miliona eura: U koje države BiH izvozi oružje i vojnu opremu

Godišnja vrijednost 119 miliona eura: U koje države BiH izvozi oružje i vojnu opremu

Foto: N1

Za izvor oružja i vojne opreme iz BiH izdato je 227 dozvola, od kojih su djelimično ili u potpunosti iskorištene 222 dozvole.

Vrijednost planiranog izvoza prema izdatim dozvolama iznosila je 257.027.210 evra, a ukupna vrijednost realizovanog iznosa bila je 119.137.029 KM.

Ovi podaci su navedeni u Izvještaju koji je iz Savjeta ministara stigao u Parlamentarnu skupštinu BiH. Po ustaljenoj praksi, informacije su stare nekoliko godina, pa se i ovaj izvještaj odnosi na 2019. godinu.

Od ukupno 50 zemalja svijeta za koje su izdate izvozne dozvole, nisu realizovane dozvole za Čad, Indiju i Kazahstan.

S druge strane, više od 65 odsto izvoza odnosi se na Egipat, Saudijsku Arabiju i Tursku.

Prema strukturi izvezene robe sa zajedničke liste oružja i vojne opreme, 85 procenata izvoza odnosi se na kategoriju ML3.

Prema pomenutoj listi, u ML3 spada streljivo za oružje ML1, ML 2 i ML 12 (oružje s glatkom cijevi kalibra manjeg od 20 mm, ostalo naoružanje i automatsko oružje kalibra 12,7 mm; oružja kalibra 20 mm ili većeg, ostala oružja ili naoružanje kalibra većeg od 12,7 mm te sistemi opružja s velikom kinetičkom energijom) i upaljači za streljivo.

Nije navedeno koje su firme proizvođači ovog oružja i opreme, ali je poznato da je namjenska industrija ovog tipa skoncentrisana uglavnom na prostoru FBiH.

Istovremeno, u istom periodu odbijeno je devet zahtjeva za izdavanje dozvole za izvor oružja i vojne opreme iz BiH, ukupne vrijednosti 4,9 miliona. Uglavnom se radilo o nepotpunoj dokumetaciji koju svaki izvoznik, prema zakonima BiH, mora da posjeduje.

Krajnji korisnik ovih roba rebalo je da budu Kanada, Turska, Saudijska Arabija, Kina, Finskas, Mađarska i SAD, piše srpskainfo.com.