fbpx

Ima li kapaciteta u NSRS-u za novi izborni zakon - opozicija prijeti bojkotom

Ima li kapaciteta u NSRS-u za novi izborni zakon - opozicija prijeti bojkotom

Foto: Ringier

Pet od ukupno sedam članova Republičke izborne komisije RS-a podnijelo je ostavke. Preostala dva člana nisu prisustvovala današnjoj sjednici RIK-a. Ostavke članova RIK-a uvod su u najavu iz RS-a o usvajanju vlastitog izbornog zakona, piše Federalna televizija.

Ima li kapaciteta da NSRS samo dvadeset dana nakon usvajanja nacrta usvoji i prijedlog tog zakona, koji predviđa da kontrolu izbora u RS-u više nema Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Opozicija najavljuje bojkot izbora. Je li realno očekivati da i pojedini predstavnici vlasti iz RS-a povuku svoju podršku zakonu zbog straha od eventualnih novih sankcija.

Ako je vjerovati Miloradu Dodiku, RS će svoj izborni zakon dobiti do 20. aprila. Dodik tako planira izbore na teritoriji RS-a pod kontrolom Republičke izborne komisije.

Bojkot izbora
- Taj zakon ćemo donijeti veoma brzo u NSRS-u i održati sve rokove kako bi se poštovalo da se u prvoj nedjelji oktobra održe izbori, kako je to predviđeno - poručio je Dodik.

Opozicija najavljuje da neće glasati za entitetski izborni zakon. Najavljuju i bojkot izbora ukoliko se na izbore u RS-u izađe po Dodikovim pravilima.

- Ne podržavam zato što taj zakon, prije svega, ne donosi izborni integritet i zato što je taj zakon i RIK u potpunom vlasništvu SNSD-a - istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (US), Dodikov koalicioni partner, kaže da se nada da će pobijediti pamet, ali po njegovim mjerilima.

- Ko ne podrži zakon RS-a podržao je Šmitov zakon i ne vjerujem da će iko sebi dozvoliti da izabere Šmitov i nadam se pameti po tom pitanju - rekao je Stevandić.

Predstavnici Bošnjaka u NSRS-u izborni zakon RS-a nazivaju novim kršenjem Dejtona.

- Ako oni ne podrže taj zakon i ako iskažu spremnost da ne izađu na izbore, onda je besmisleno to što radi Milorad Dodik, ali to ne isključuje obavezu reakcije i sankcionisanja - istakao je Ramiz Salkić, poslanik SDA u NSRS-u.

Izričit u stavu
Analitičari napominju da je Dodik izričit u stavu da će RS dobiti svoj izborni zakon, ali podsjećaju da ne bi bio prvi put da Dodik odustane u posljednji čas. Dodik bi, svakako, ukazom na taj zakon ponovio krivično djelo za koje mu se već sudi, a sankcije, kaže analitičarka Tanja Topić, mogu očekivati i oni koji ga slijede.

- Oni koje je Vlada pozvala i ministri da podnesu ostavke u izbornim lokalnim komisijama, onda oni automatski potpadaju pod stavku činjenja krivičnog djela - dodaje Topić.

Nacrt zakona koji predviđa da Centralna izborna komisija nema nikakvu kontrolu nad izbornim procesom na teritoriji RS-a, osim u dijelu izbora koji se tiču državnog nivoa, usvojen je na posebnoj sjednici Skupštine prije desetak dana. Dodik zakon u formi prijedloga najavljuje pred poslanicima već za narednu sedmicu.

Avaz