fbpx

Nacrt rezolucije: Izrael mora poštovati humanitarne obaveze

Nacrt rezolucije: Izrael mora poštovati humanitarne obaveze

Foto: X

Nacrt rezolucije koji je 17 zemalja i Palestina predložilo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) od Izraela traži da u potpunosti poštuje obvezu zaštite medicinskog i humanitarnog osoblja.

Tekst rezolucije trebao bi biti razmotren na posebnoj sjednici izvršnoga odbora Svjetske zdravstvene organizacije u nedjelju, sazvanoj kako bi se raspravilo o situaciji na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem.

Nacrt rezolucije predložili su Alžir, Saudijska Arabija, Bolivija, Kina, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija, Irak, Jordan, Libanon, Malezija, Maroko, Pakistan, Palestina, Katar, Tunis, Turska i Jemen.

-Izvršni odbor zabrinut je zbog katastrofalne humanitarne situacije koja prevladava na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem, a posebno zbog vojnih operacija koje se vode u pojasu Gaze, stoji u preambuli nacrta rezolucije.

U tekstu se izražava zabrinutost zbog opsade i širine "štete nanijete sektoru javnoga zdravstva" te se upozorava na rizike kojima je izloženo javno zdravstvo, higijenske uvjete i prenapućena skloništa.

Izrael drži pod potpunom opsadom palestinski teritorij od 9. oktobra , dva dana nakon napada Hamasa.

Uz ostalo, u nacrtu rezolucije stoji da se od "okupacijske sile" tražile da "zajamči da će poštovati i zaštititi medicinsko osoblje i humanitarne radnike, njihova prijevozna sredstva i materijal, kao i bolnice i druge medicinske ustanove".

Izvršni odbor WHO čine 34 zemlje članice i ima važnu ulogu u provođenju odluka Svjetske zdravstvene skupštine.

(Vijesti.ba/HINA)