fbpx

Neradnici dobijaju nasljednike

Neradnici dobijaju nasljednike

Foto: Nezavisne

Komisija za koncesije BiH, koja je u javnosti najpoznatija po svom neradu, trebalo bi uskoro da dobije sedam novih članova, a njen sadašnji predsjednik Milomir Amović kaže da mu ne pada na pamet da uđe u trku za izbor nove postave tog tijela koje, kako kaže, služi nadležnima kao bokserska vreća.

Naime, Savjet ministara BiH je još 23. februara ove godine zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da hitno ponovo pokrene proceduru izbora novih članova Komisije za koncesije. Odnosno, tada je od nadležnog ministarstva zatraženo da hitno dostavi prijedlog odluke o kriterijumima za imenovanje sedam novih članova kao i prijedlog o imenovanju komisije koja će sprovesti proceduru izbora novih članova.

To hitno uslijedilo je tek nakon skoro deset mjeseci, jer je na današnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara prijedlog odluke o kriterijumima za imenovanje novih članova Komisije za koncesije te prijedlog članova komisije koja bi trebalo da sprovede proceduru izbora novog članstva, piše Glas Srpske.

Amović, koji je na čelu Komisije za koncesije BiH, rekao je da to tijelo trenutno broji svega četiri člana te da su njima odavno istekli mandati.

- Nekima je mandat istekao prije deset, a drugima prije osam godina. Ne znam tačno kada je kome, ali svi smo izvan mandata. Tri člana su penzionisana prije dvije do tri godine  - kazao je “Glasu” Amović.

Naglasio je da mu ne pada na pamet da se prijavljuje na konkurs za izbor novih članova Komisije za koncesije.

- Komisija je postala, u najmanju ruku, bokserska vreća za treniranje i udarana je sa svih strana - poručio je Amović.

Komisiju za koncesije, koja postoji od 2005. godine, prati epitet neradnika jer nije dodijelila niti jednu koncesiju, a Amović objašnjava da je takva slika prisutna jer mnogi nisu upućeni u nadležnost komisije.

- To je pogrešna percepcija u javnosti. Neko ko ne poznaje zakon je pokrenuo tu priču. Komisija nije nadležna niti može dodjeljivati koncesije, već je regulatorno tijelo koje obezbjeđuje transparentnost postupka, ocjenjuje studije ekološke opravdanosti, odobrava ugovore u koncesiji, prati rad koncesionara... Koncesije dodjeljuju ministarstva u Savjetu ministara koja se ne mogu dogovoriti da naprave koncesiju, već dižu kredite za realizaciju autoputeva i drugih investicija - kazao je Amović i dodao da trenutno Komisija ima 11 zaposlenih u koje su uključeni i članovi tog tijela.

Na sajtu Komisije za koncesije BiH stoji da su do sada propala tri pokušaja izbora novih članova, a posljednji je proglašen neuspješnim u oktobru 2021. godine. Postojala je i inicijativa u Parlamentu BiH da pomenuta komisija bude ukinuta, ali ona nije dobila zeleno svjetlo.