fbpx

Neumoljivi pokazatelji: Ilidža ima veći promet od Banja Luke

Neumoljivi pokazatelji: Ilidža ima veći promet od Banja Luke

Foto: Vijesti.ba

Ukupan promet registrovan preko fiskalih uređaja u FBiH doseže skoro 50 milijardi KM, što je 5,5 puta više od prometa RS, koji iznosi oko 9 milijardi KM.

U našoj zemlji tako prednjači Općina Novi Grad Sarajevo sa prometom od oko 4 milijarde KM, slijedi Ilidža sa više od 3 milijarde KM, Tuzla sa više od 2,6 milijardi KM, te Mostar sa više od 2,5 milijarde KM.

Zatim slijedi Općina Centar Sarajevo sa prometom višim od 2,5 milijardi KM, dok je Banja Luka na šestoj poziciji sa prometom višim od 2,3 milijarde KM.

Tu je Zenica sa prometom višim od 2,2 milijardi, Tešanj sa prometom višim od 1,9 milijardi KM i Široki Brijeg s prometom višim od 1,5 milijardi KM.

U prvih 15 općina je Gračanica, Lukavac, Visoko, Bihać, Gradačac i Hadžići s prometom višim od 1 milijarde KM.

Podsjećamo, direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović nedavno je prezentovao rezultate rada i aktivnosti u protekloj godini, gdje je otkrio nekoliko zanimljivih statističnih podataka.

Jedan od njih tiče se i broja zaposlenih osoba koji imaju prebivalište u RS-u, a rade u Federaciji BiH - što je pitanje koje je u posljednje vrijeme nerijetko vrlo aktuelno.

"Sa područja RS-a u Federaciji Bosne i Hercegovine radi otprilike osam hiljada zaposlenih", poručio je direktor Porezne uprave Federacije BiH, Šerif Isović, a prenosi Biznis.ba.

Federacija BiH je na kraju 2023. godine imala ukupno 544 hiljade zaposlenih, što je u odnosu na prošlu godinu više za otprilike šest hiljada.

Šerif Isović je istakao da je od 2014. godine do danas, broj zaposlenih porastao za 68 hiljada, odnosno nešto više od 14%.

Najviše zaposlenih osoba dolazi iz Kantona Sarajevo (148.000), a slijedi ga Tuzlanski kanton (104.000).

Vijesti.ba