fbpx

Portal eTrafika vas poziva na događaj “Pričamo priče o pričama”

Portal eTrafika vas poziva na događaj “Pričamo priče o pričama”

Radi se o četvrtom događaju koji redakcija eTrafike organizuje u Banjaluci, gdje u prijateljskoj atmosferi spaja novinare i publiku.

Upišite u svoj kalendar srijedu, 24. januar, 19 časova. Kao mjesto navedite pab KSET u Banjaluci, jer portal eTrafika želi da vas ugosti na događaju “Pričamo priče o pričama”. Ovaj put će vam se predstaviti foto-reporter Armin Durgut, novinarka EuroBlica Milkica Milojević, urednica Vanja Stokić i novinar/snimatelj Ajdin Kamber ispred eTrafike, urednica onlajn magazina “Fashion.Beauty.Love” Besima Svraka i novinar Oslobođenja Goran Dakić. Ulaz je slobodan, a vaše prisustvo dobrodošlo!

Radi se o četvrtom događaju koji redakcija eTrafike organizuje u Banjaluci, gdje u prijateljskoj atmosferi spaja novinare i publiku. Novinari imaju po deset minuta da prisutnima ispričaju priču o svojoj priči, odnosno, anegdotu iz svog rada, da bi im približili sa čim se sve susreću kako bi stvorili medijski sadržaj. Nakon toga, publika ima priliku da komentariše i pita sve što želi.

Prvi će na scenu stupiti novinar Goran Dakić, dopisnik Oslobođenja. Ovaj profesor srpskog jezika i književnosti, ima poseban talenat za reportaže, iako one nisu jedini format u kojem se izražava. Pored novinarskih tekstova, objavio je četiri knjige: “Dalj”, “Petodinarke”, “Mrlje na šanku” i “Dodatak jelima”. Glavni je urednik časopisa za književnost, kulturu i nauku “Krajina”. Dobitnik je Godišnje nagrade Kluba novinara Banja Luka i nagrade “Kemal Kurspahić” koju dodjeljuje “Oslobođenje”.

Kada govorimo o reportažama, nemoguće je da zaobiđemo foto-reportera Armina Durguta, koji svojim objektivom bilježi nevjerovatne prizore u BiH, ali i drugim zemljama. Njegove radove objavljivali su: “The New York Times”, “The Washington Post”, “Independent”, “The Guardian”, “ABC News”, “Daily Mail”,  “The Sunday Times”, “Wall Street Journal”, “New York Post”, “Le Figaro”, “El Pais”, “Stern”, “The Globe and Mail”, “Der Standard”, “The Times of India”, “Spiegel” i sl. Ovaj višestruko nagrađivani fotograf, između ostalog je i dva puta osvojio prvu nagradu na Memorijalnom konkursu “Goran Terzić”, u organizaciji eTrafike. Često svjedoči različitim vrstama ljudske patnje i tragedije, koju svojoj publici prenosi bez uljepšavanja, već kao dokument jednog vremena. Posebno je zapaženo njegovo izvještavanje o ljudima na migrantskoj ruti od Turske pa do Bosne i Hercegovine.

Na Arminovo iskustvo će se prirodno nadovezati urednica i novinar/snimatelj eTrafike Vanja Stokić i Ajdin Kamber. Ovaj dvojac posljednje četiri godine skupa radi na terenu, uglavnom na pričama iz oblasti ljudskih prava. Prateći priče stižu do svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Tako su istražujući utapanja migranata u graničnim rijekama Srbije, BiH i Hrvatske obišli 18 lokacija u tri zemlje i pronašli više od 50 grobova neidentifikovanih osoba. Svoj višemjesečni rad su pretočili u

. Film je trenutno na svojoj festivalskoj turneji, gdje je za samo mjesec dana osvojio šest nagrada za najbolji dugometražni dokumentarac.

Za ‘lajfstajl’ novinarstvo se redovno vezuju različite predrasude. Upravo te predrasude će vam u srijedu srušiti Besima Svraka, osnivačica i urednica online magazina “Fashion.Beauty.Love”. Nakon studija Komparativne književnosti i bibliotekarstva, dvije godine je pohađala ženske studije ‘Žarana Papić’. To joj je pomoglo da proširi svoje perspektive po pitanju rodne ravnopravnosti i ženskih prava. Radila je u Oslobođenju i Magazinu, te uređivala portal Ljepota.ba i Urban magazin. Nakon deset godina prikupljanja novinarskog iskustva, uplovila je u preduzetničke vode i pokrenula svoj onlajn magazin. Posljednje tri godine je i dio PR tima “Exit” i “Sea Star” festivala. Za sebe kaže da je opsjednuta điju-đicom, a u svojoj kolekciji ima bronzanu medalju sa Evropskog prvenstva.

Rodnim pitanjima se mnogo bavi i novinarka Milkica Milojević. U novinarstvu je već 35 godina, a tokom tog perioda prošla je redakcije Glasa, Nezavisnih novina, Fokusa i Alternativne televizije. Posljednjih 14 godina je u novinama EuroBlic. Ističe da je od 35 godina rada, najmanje 33 godine provela na terenu. Prošla je kroz sve rubrike, od kulture do politike i crne hronike. U mladosti je bila fudbalska sutkinja, dok danas piše kolumnu „Crveni karton“ za portal Impuls. Najviše se pronalazi u reportažama, kojih je napisala najmanje 3.000, od Lušci Palanke i Rudog, pa do Mombase i Najrobija. Za svoj rad dobila je nagradu “Srđan Aleksić”, Nagradu za poseban doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti polova u BiH i Specijalno priznanje UNICEF-a u BiH za doprinos promociji i zaštiti prava djece.

Govornici imaju mnogo toga zanimljivog da podijele sa vama, zato dođite 24. januara u 19 časova, u pab KSET i saslušajte priče o pričama! Do tada pogledajte kako je izgledao ovakav prethodni događaj: