fbpx

Poslednji dan primirja u Gazi: Hoće li Izrael pristati na produžetak?

Poslednji dan primirja u Gazi: Hoće li Izrael pristati na produžetak?

Foto: EPA-EFE

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa ušlo je u poslednjih 24 sata, prenosi Gardijan. Izrael je pod pritiskom da se primirje produži, dok je Hamas saopštio da je spreman da produži ratnu pauzu.

Primirje je počelo u petak a tokom tri dana oslobađeno je desetine talaca, a zauzvrat je Izrael pustio više od 100 palestinskih zatvorenika.

Agencija Frans pres takođe izveštava da je pažnja sada usmerena na to da li će „pauza“ biti produžena pre planiranog kraja u utorak rano ujutru.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u nedelju: „To je moj cilj, to je naš cilj, da ova pauza traje duže od sutrašnjeg dana kako bismo mogli da vidimo kako više talaca izlazi i pruža više humanitarne pomoći onima kojima je potrebna pomoć u Gazi“.

On je rekao da bi voleo da se borbe pauziraju „sve dok se zatvorenici oslobađaju“.
Hamas je signalizirao svoju spremnost da proširi primirje a izvor je rekao AFP-u da je grupa rekla posrednicima da su spremni da to produže za „dva do četiri dana“.

Izrael se suočava sa ogromnim pritiskom porodica talaca, kao i saveznika, da produže pauzu kako bi obezbedili još oslobađanja.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju da je razgovarao sa Bajdenom i da bi pozdravio produženje privremenog mraka ako bi to značilo da će svakog dodatnog dana 10 zarobljenika biti oslobođeno.

Agencije