fbpx

Reakcije nakon masakra u bolnici u Gazi: “Ovo je genocid!”

Reakcije nakon masakra u bolnici u Gazi: “Ovo je genocid!”

Foto: Agencije

U izraelskom zračnom napadu na bolnicu u Gazi u utorak navečer ubijene su stotine ljudi, objavile su lokalne vlasti, a UN je izvijestio da su Izraelci pogodili i jednu od škola koja služi kao sklonište. Šef civilne zaštite je televiziji Al-Jazeera izjavio da je u napadu ubijeno i ranjeno najmanje 500 ljudi.

Nalozi na društvenim mrežama koji pripadaju Državi Izrael i izraelskom ambasadoru u SAD-u izbrisali su video objave u kojima se tvrdi da je raketa ispaljena iz Gaze izazvala karnažu u bolnici Al-Ahli u gradu Gazi.

Na snimku je prikazana baraža ispaljenih raketa, pri čemu se činilo da je jedna skrenula sa kursa u silaznoj putanji, nakon čega je uslijedio bljesak očigledne eksplozije.

Oba naloga su uredila svoje objave nakon što je Aric Toler, novinar tima za vizuelna istraživanja New York Timesa, doveo u pitanje vremenske oznake na videu.

Te vremenske oznake pokazuju da je video snimljen najmanje 40 minuta nakon što je eksplozija u bolnici prvi put javno objavljena, rekao je Toler.

Nije jasno da li je video uklonjen sa izraelskih naloga na X kao rezultat Tolerove analize.

Oba izraelska računa zadržala su originalni tekst u svojim objavama nakon uređivanja, koja je ponovila prethodnu izjavu izraelske vojske da je napad na bolnicu rezultat rakete izvan kursa koju je lansirala grupa ISIL (ISIS).

Izraelski novinar Hanaya Naftali je objavio da je IDF pogodio “bolnicu u Gazi gdje se kriju teroristi Hamasa”. Nedugo zatim, obrisao je cjelokupan tweet. Naftali blisko sarađuje s uredom izraelskog premijera.

“Gađanje bolnice u kojoj se nalaze žene, djeca i nevini civili najnoviji je primjer izraelskih napada lišenih najosnovnijih i temeljnih ljudskih vrijednosti. Pozivam cijelo čovječanstvo da poduzme mjere kako bi zaustavili ovu neviđenu brutalnost i krvoproliće u Gazi”, poručio je Erdogan.

Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je hitnu zaštitu civila i zdravstvenih radnika u Pojasu Gaze nakon napada na bolnicu.

“Bolnica je bila operativna, u njoj su se nalazili pacijenti, zdravstveni radnici i njegovatelji. Raniji izvještaji ukazuju na stotine smrtnih slučajeva i ozlijeđenih”, navodi se u priopćenju zdravstvene agencije UN-a. Bolnica je jedna od dvadeset na sjeveru Pojasa Gaze koje su suočene s naredbama za evakuaciju.

N1/Agencije