fbpx

SAD i Kina pregovaraju o nuklearnom oružju: Neće biti nuklearnog rata oko Tajvana

SAD i Kina pregovaraju o nuklearnom oružju: Neće biti nuklearnog rata oko Tajvana

Foto: Tanjug

Sjedinjene Američke Države i Kina održale su prve neformalne nuklearne pregovore u posljednjih pet godina, pri čemu su predstavnici Pekinga rekli američkim kolegama da neće pribjegavati nuklearnim prijetnjama zbog kineskog regiona Tajvana, saopštila su dva američka delegata koji su prisustvovali sastanku.

Kineski predstavnici ponudili su uvjeravanja da su "u stanju da pobijede u konvencionalnoj borbi oko Tajvana bez upotrebe nuklearnog oružja", rekao je organizator pregovora "Drugi kolosjek" Dejvid Santoro.

Učesnici "Drugog kolosjeka" su uglavnom bivši zvaničnici i naučnici koji su ovlašćeni da govore o pozicijama svojih vlada, dok se zvanični pregovori američke i kineske vlade nazivaju "Prvi kolosjek", navodi Reuters.

Vašington je u jučerašnjim neformalnim razgovorima u Šangaju predstavljalo oko šest delegata, dok je Peking poslao delegaciju naučnika i analitičara, u kojoj je bilo nekoliko bivših oficira Narodnooslobodilačke vojske.

Takve diskusije ne mogu da zamijene formalne pregovore "koje zahtijevaju od učesnika da govore autoritativno o pitanjima", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Ministarstvo odbrane SAD prošle godine je procijenilo da Peking ima 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će ih vjerovatno postaviti više od hiljadu do 2030. godine.

To se upoređuje sa 1.770 i 1.710 operativnih bojevih glava koje su rasporedile SAD i Rusija.

Pentagon je saopštio da će do 2030. godine veliki dio naoružanja Pekinga vjerovatno biti u većem stepenu pripravnosti.

Kina je od 2020. godine takođe i modernizovala svoj arsenal, započevši proizvodnju svoje podmornice sa balističkim projektilima.

Tanjug