fbpx

Samoubistvo policajca pod istragom, trebao svjedočiti o zločinima

Samoubistvo policajca pod istragom, trebao svjedočiti o zločinima

Foto: Wikipedia

Tužilaštvo u Srednjobosanskom kantonu istražuje okolnosti samoubistva muškarca koji je trebao biti svjedok državnog tužilaštva u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima, koje se dogodilo nedaleko od lokacije na kojoj se u više navrata tragalo za tijelima najviših hrvatskih vojnih i političkih funkcionera iz Bugojna.

Penzionisani policajac Merzuk Aletić iz Donjeg Vakufa pucao je sebi u glavu prošloga ponedjeljka na lokaciji Rostova nedaleko od Bugojna, gdje su prije dvije godine pronađena tijela četvorice od 21 Hrvata, žrtava ratnog zločina koji su počinili pripadnici Armije RBiH tokom 1993. godine, prenose hrvatski mediji pisanje Hina.

"Istragu u navedenom predmetu vodi Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona u Travniku", potvrdili su za Hinu iz Tužilaštva BiH. Očevid su nakon Aletovićeva samoubistva obavili pripadnici policije koji u saradnji s nadležnim kantonalnim tužilašttvom rade na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja.

Dva nezavisna izvora bliska istražnim tijelima navode kako je Merzuk Aletović bio svjedok Tužilaštva BiH u istrazi ratnih zločina koja se vodi protiv više bošnjačkih ratnih funkcionera, ratnog načelnika Dževada Mlaće i ratnog komandanta u Armiji RBiH Selme Cikotića, koji je pak danas pred Sudom BiH prvostepeno osuđen na tri godine zatvora jer je pogodovao zagrebačkoj kompaniji Scout kao nekadašnji ministar odbrane BiH pri isporuci naoružanja i municije.

Lokalni mediji su proteklih dana objavljivali kako je penzionisani policajac koji je počinio samoubistvo bio pod velikim pritiscima zbog saradnje s državnim istražnim organima.

Istraga protiv Mlaće i Cikotića za ratne zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima traje godinama i do danas nije okončana podizanjem optužnice.

Jedno od najtežih je pitanje sudbine grupe od 21 Hrvata, najviših vojnih i političkih funkcionera HVO-a i HDZ-a, koji su najprije zarobljeni u ljeto 1993., a zatim su odvedeni na lokaciju Rostovo, u čijoj se blizini nalazio i logor stranih boraca mudžahedina koji su se borili na strani Armije RBiH.

Oni su tamo najvjerovatnije ubijeni u zimu 1993. Tijela dvojice funkcionera pronađena su na širem području Bugojna, a četiri tijela prije dvije godine na lokaciji Rostovo.

Nezavisne