fbpx

Šta se krije iza Dodikove najave formiranja NVO: Omaklo se, ili mu je poznat epilog suđenja

Šta se krije iza Dodikove najave formiranja NVO: Omaklo se, ili mu je poznat epilog suđenja

Foto: Avaz

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je da će, kada prestane da se bavi politikom, formirati udruženje za nezavisnost Srpske.

Dodikova najava formiranja nevladine organizacije koja bi se bavila nezavisnošću Srpske, sama po sebi, izazvala je veliku pažnju javnosti.

Međutim, u nastavku svog izlaganja novinarima ispred zgrade Suda BiH, nakon što je odloženo ročište protiv njega i v. d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita, Dodik je, svjesno ili omaškom, prejudicirao sudsku presudu.

– Pola javnosti u Federaciji BiH očekuje da mi se zabrani politički rad. Kada se prestanem baviti politikom biću oslobođen javne odgovornosti kao predsjednik Republike, a kada mi zabrane, formiraću udruženje za nezavisnost Republike Srpske – rekao je Dodik.

Modus operandi
Koristeći riječ “kada”, umjesto “ako”, govoreći o mogućoj zabrani njegovog političkog djelovanja, lider SNSD otvorio je brojna pitanja. Da li je napravio lapsus, pa mu se umjesto “ako” omaklo “kada”, ili pak Dodik unaprijed zna ishod sudskog procesa koji se protiv njega vodi u Sarajevu?

Komunikolog Mladen Bubonjić za Srpskainfo podsjeća da aktuelni predsjednik Republike Srpske već duže najavljuje formiranje nevladine organizacije koja će se baviti nezavisnošću Srpske.
– Da li to misli da radi pritiscima, opstrukcijama, zalaganjem, u to ne ulazim, ali ta Dodikova priča nije nova – kaže Bubonjić.

Što se tiče Dodikove izjave da će navedenu NVO formirati “kada mu zabrane političko djelovanje”, Bubonjić ocjenjuje da se ona može posmatrati iz dva ugla.
– To može da bude lapsus, a s druge strane, ako je Dodik zaista s nečim upoznat, onda je možda nenamjerno “izletio” s informacijom o kojoj nešto već zna ili sluti, pa na taj način pravi i neku vrstu odstupnice – smatra Bubonjić.
On zaključuje da sve što Dodik govori, ne samo posljednjih dana ili mjeseci, već godinama, odgovara poznatom narativu lidera SNSD kojim se, kako kaže, zaoštrava situacija.

– To je Dodikov modus operandi, da zaoštrava situaciju, postavlja nemoguće uslove, dolazi do nekih crvenih linija pa se onda povlači – zaključuje Bubonjić.

“Mrski stranci”
Politički analitičar Tanja Topić smatra da Dodikova najava formiranja NVO “kada mu zabrane” rad u politici, vjerovatno, predstavlja slutnju da bi stvari, prema njenim riječima, mogle da dobiju neželjeni epilog.
– Teško mi je zamisilti čovjeka koji prezire civilno društvo da sam krene putem nevladinih organizacija. Pogotovo što bi u tom slučaju morao biti upućen na strane, inače njemu mrske, izvore finansiranja. Prije bih rekla da je riječ o još jednoj verbalnoj eskapadi, jer je Milorad Dodik više nego svjestan da moć koju crpi iz vlasti ni u snu ne može zamisliti u nekom udruženju, koja sam smješta na marginu, beznačajne likove koji imaju pravo glasa samo ukoliko se politički organizuju. On ne želi biti marginalac – ističe Topićeva.

Srpska info