fbpx

U “tišini” prestala da važi odluka o poskupljenju registracije vozila u FBiH?!

U “tišini” prestala da važi odluka o poskupljenju registracije vozila u FBiH?!

Foto: Georg Arthur Pflueger/Unsplash

O samoukidanju nameta vozačima javnost je morala decidno saznati putem poslaničkog pitanja u Parlamentu FBiH

Odluka Stručnog savjeta Agencije za nadzor osiguranja FBiH od 30. avgusta kojom je povećan iznos osnovne premije za osiguranje vozila, a kojom je poskupjela i sama registracija vozila prestala je da važi. I to od 1. novembra?!

Ovom odlukom bila je povećana premija za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima sa 396 KM na 420 KM, pa je tako od 16. septembra registracija automobila u FBiH će postala skuplja za 6,2 posto. Naime, zaključena polica osiguranja od autoodgovornosti je samo jedan od obaveznih preduvjeta u postupku registracije motornih vozila.

Bura u javnosti

Zbog ovog nameta došlo je do velike bure u javnosti, dok je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto zatražio smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Predsjednica Stručnog savjeta Agencije za nadzor osiguranja FBiH Edita Kalajdžić u odgovoru na zastupnićko pitanje zastupnika u Federalnom parlament Amira Purića navela je da je ova odluka prestala da važi 31. oktobra, te da su od 1. novembra društva za osiguranje stekla pravo da uz prethodno dato odobrenje primjenjuju vlastite tarife premija za osiguranje od autoodgovornosti.

-Cijeneći navedeno evidentno je da odluka o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima, uključujući pripadajuće izmjene i dooune iste, a koju je donio Stručni savjet u skladu sa zakonskim odredbama od 1. novembra više ne vrijedi – navela je Kalajdžić.

faksimil odgovora Edite Kalajdzic

Pojašnjenja iz Agencije

Tako se, praktično „u tišini“ ovaj namet samoukinuo. Kalajdžić je pomenutom odgovoru navela da su navedenu odluku od 30. avgusta donijeli na osnovu Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Prethodno su iz ove Agencije pokušali pojasniti da je od 1. novembra stupila na snagu „postepena i fazna deregulacija, tj. društva za osiguranje stječu pravo da uz prethodno dato odobrenje primjenjuju vlastite tarife premija za osiguranje od autoodgovornosti“. Dalje su naveli da je faza deregulacije imala za cilj pripremiti društva za osiguranje/tržište osiguranja za potpunu liberalizaciju.

Fokus