fbpx

Polarni vrtlog potpuno je promijenio smjer! Evo kako će utjecati na vrijeme u narednim mjesecima

Polarni vrtlog potpuno je promijenio smjer! Evo kako će utjecati na vrijeme u narednim mjesecima

Foto: Unsplash

Velika struja cirkulirajućeg zraka nazvana arktički polarni vrtlog potpuno je promijenila smjer i sada se vrti 'unatrag'. Uz vjetrove koji sada pušu na istok, naučnici pokušavaju predvidjeti kakav bi to učinak mogao imati na vremenske sisteme u nadolazećim mjesecima.

Prije nego počnete zamišljati iznenadni kolaps vremenskih sistema naše planete, ovi preokreti nisu toliko neobični. Iako je snaga obrnutih vjetrova privukla pozornost, ovo nije prvi preokret ove godine, piše Science Alert.

Tokom ljetnih mjeseci na sjevernoj hemisferi cirkulirajući vjetrovi vrtloga usporavaju i počinju se okretati prema istoku (u smjeru kazaljke na satu oko Arktika). Međutim, preokreti sa zapada na istok tokom zimskih mjeseci mogu imati značajne uticaje, a malo ih je tako dramatičnih kao onaj koji smo vidjeli u martu 2024. Među prvih je šest najjačih preokreta od 1979., kaže za Spaceweather.com klimatska naučnica Amy Butler.

Kao što je opisala klimatska naučnica NOAA-a Rebecca Lindsey, stratosferski događaji ove zime bili su sve samo ne tipični, pružajući “dosta drame” da zaokupe istraživače dok se zrak ne vrati u zapadnu cirkulaciju u sljedećim sedmicama.

Polarni vrtlog nalazi se u stratosferi, koja počinje na oko 6 – 20 kilometara iznad površine planete i doseže otprilike 50 kilometara iznad tla. Dok je većina vremenskih prilika koje doživljavamo karakteristika troposfere ispod nje, ekstremni stratosferski vjetrovi koji pušu brzinom i do 250 km/h drže džep hladnog zraka zarobljenim iznad Sjevernog pola.

Ipak, ponekad atmosferski valovi koji se nazivaju Rossbyjevi valovi guraju prema gore i oslabljuju polarni vrtlog, uzrokujući izlijevanje dijela tog hladnog zraka. Ovo je poznato kao događaj iznenadnog stratosferskog zagrijavanja, a to se dogodilo i ovdje i može dovesti do hladnoće na tlu. Ali – ne uvijek.

Još je rano, u smislu analize posljedica ovog posljednjeg preokreta polarnog vrtloga, ali naučnici su već uočili porast razine ozona iznad Arktika.

To se događa jer slabiji polarni vrtlog uzrokuje da više ozona teče prema polovima i tamo ostaje, a to je najveći zabilježeni skok ozona na Arktiku za mart.

Razine ozona trebale bi se vratiti u normalu kako se polarni vrtlog vraća u svoju uobičajenu vrtnju u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, i – barem do sada – nije došlo ni do kakvih velikih promjena vremena. Čini se da jedan od najznačajnijih preokreta polarnog vrtloga u povijesti nije imalo mnogo uticaja na vremenske prilike.

Ovdje ipak postoji dugoročni pogled na stvari: Kako planeta postaje toplija, nije jasno kako bi se polarni vrtlog mogao početi mijenjati.

Sve, od El Niña do pokrivenosti morskim ledom, igra ulogu, a stručnjaci će pažljivo pratiti polarni vrtlog – i sve veće preokrete – u godinama koje dolaze.