fbpx

Engleski klub napraviće fudbalski stadion od drveta!

Engleski petoligaški klub "Forest grin rovers" planira izgradnja fudbalskog stadiona od drveta čime bi klub dobio titlulu najprirodnijeg na svetu.

images zanimljivosti dana SLIKE Forest grin rovers drveni stadion stretch 600x400

To bi bio prvi fudbalski kao i prvi objekat u svetu potpuno napravljen od drveta!

U klubu "Forest grin rovers" smatraju da je ideja u skladu sa imenom kluba i da je drvo materijal budućnosti. Stadion bi bio kapaciteta 5.000 mesta s brojnim ekološkim karakteristikama.

Partner kluba "Forest grin rovers" koji je osnovan 1889. godine je kompanija "Ekotricit" koja je snabdevač čistom energijom već sedam godina. Trenutno je klub u petoj engleskoj ligi, a cilj je da postane član druge divizije.

Predsednik gore pomenutog fudbalskog tima Dejl Vins ističe da je reč o pogledu u budućnost i za firmu „Ekotriciti“ i za klub.
"Našli smo savršenu lokaciju za stadion koji će imati izuzetan ekološki dizajn i infrastrukturu. Biće prirodan i po svom imenu i po karakteristikama", otkriva Vins.

Za sedam meseci konkursa podneto je više od 50 idejnih rešenja vodećih svetskih arhitekata. Pobednik je arhitektonski studio nedavno preminule arhitektice, Zahe Hadid.

Iako lično nije bila uključena u projekat, njena arhitektonska filozofija i jezik dizajna imaju udela u pobedničkom rešenju, tvrde njeni saradnici.

"Velika je stvar činjenica da će ceo stadion biti od drveta i da će minimalno biti korišćen beton. Kada je reč o ugljeniku, 75 odsto negativnog uticaja po sportske objekte dolazi od materijala koji ga sadrže. Na drugoj strani drvo je veoma održivi materijal, ima izuzetno malo ugljenika. To je bila naša polazna tačka", objasnio je predsednik kluba Dejl Vins.

(zanimljivosti dana)