fbpx

Francuskinja Stéphanie Frappart je prva žena koja će suditi na utakmici Lige šampiona

Stéphanie Frappart

Nadaju se da je ovo imenovanje samo korak, i da prije svega daje ideje drugim ženama da se uključe u sportsku arbitražu kako bi i one dosegle visoki nivo, posebno u sportu, gdje se njihovo mjesto treba ojačati ili čak osvojiti

Medijska vidljivost žena u sportu na visokom nivou još uvijek je u velikoj mjeri nedovoljna, dok muškarci i dalje monopoliziraju ključne pozicije u sportskim organizacijama. Ali rezultati i profesionalnost žena u sportu omogućavaju da se stavovi promijene i potvrde. Fudbal je sigurno pravi primjer za ovu situaciju, u kojem su ženske ekipe, u nekim zemljama, osvojile javnost svojim igračkim vještinama.


Ipak, navodi se u saopćenju Ambasade Francuske u BiH, „možemo pozdraviti izbor UEFA-e da, prvi put, jednoj ženi povjeri centralno suđenje utakmice Lige prvaka za muškarce (utakmica Lige prvaka Juventus Torino – Dinamo Kijev u srijedu 2. decembra 2020.) Stéphanie Frappart, francuska fudbalska sutkinja kojoj je već bilo povjereno suđenje na finalu evropskog Superkupa u augustu prošle godine“.


Nadaju se da je ovo imenovanje samo korak, i da prije svega daje ideje drugim ženama da se uključe u sportsku arbitražu kako bi i one dosegle visoki nivo, posebno u sportu, gdje se njihovo mjesto treba ojačati ili čak osvojiti.


Ovo je i tema francuskog filma koji je bio prikazan u kinu “Meeting Point” u Sarajevu u četvrtak, 3. decembra 2020. godine, u sklopu francusko-njemačkog festivala Ciné-Caravane.

(DEPO PORTAL/md)