fbpx

Kako je FIFA dobila crveni karton: Netflixov dokumentarac o kriminalu i organizaciji SP

FIFA Sep

Novi dokumentarac Netflixa "FIFA Uncovered" prije nekoliko dana premijerno je predstavljen javnosti, pred Svjetsko prvenstvo u Kataru, a govori o svim dešavanjima u krovnoj kući nogometa koja je zbog korupcije dobila crveni karton.

(SPOILER ALERT - U nastavku teksta čitat ćete o samoj radnji filma "FIFA Uncovered")

Dokumentarac od četiri epizode u trajanju od oko 50-ak minuta govori o historiji FIFA-e, a pokretač za ovu priču bila su hapšenja FBI-aja koja su izvršena u Cirihu u FIFA-inom hotelu u kojem su se prema riječima govornika u ovom serijalu s novcem završavale mnoge stvari.

Optužnica koja je podignuta protiv čelnika FIFA-e sadrži 47 tačke, a tiču se korupcije i podmićivanja u organiziranom nogometu koje se odnose konkretno na reketiranje, finansijske prevare, zavjere radi pranja novca u razdoblju od 20 godina, a vezane su i za organizaciju određenih svjetskih prvenstava, s akcentom na predstojeće u Kataru za koje postoji sumnja da je "kupljeno domaćinstvo".

Sepp Blatter u serijalu stoji uz načela da je FIFA čista te da je posao koji je radio ispravan, dok mnogi drugi sagovornici sadašnji i prijašnji uposlenici FIFA-e smatraju da je bilo nelegalnih radnji.

Sagovornici su u prvom serijalu govorili o usponu Sepp Blattera, korupciji koja se dešavala u FIFA-nom hotelu prije izbora predsjednika 1998. godine kada je za imenovanje bilo potrebno dvije trećine glasova odnosno 128 ruku. Među kandidatima bili su Blatter i Lennart Johansson. Blatter je imao 111 glasova, a Johansson 80. Iako se trebalo ići u drugi krug, Johansson je odustao i predao pobjedu Blatteru koji je prema riječima sagovornika 'sve ranije riješio'.

Zaključak je da FIFA ne bi dobila crveni karton da taj izbor nije završen 1998. godine kako je završen te da u krovnoj kući nogometa ne bi bilo skandala kojih je bilo.

U serijalu se govori i o prvenstvu u Rusiji, transakcijama koje su došle na vidjelo, podmićivanjima i izdajama i drugim detaljima, piše Klix.ba.

Serijal je dostupan na Netflixu od 9. novembra.