fbpx

Prvi maraton u Teheranu

Nekoliko stotina ljudi, među kojima desetine stranaca, učestovovalo je u prvom maratonu održanom u Teheranu pri čemu su muškarci trčali odvojeno od žena, koje su morale da se zadovolje trkom u dužini od deset kilometara na zatvorenom stadionu, zbog čega su neke i odustale, prenose francuski mediji.

teheran maraton main

"Prijavila sam se za trku, ali sam odustala... jer sam bila razočarana što su promijenili trasu", rekla je za AFP arhitektica Nasim (34).

Ona napominje da se trčanjem ne bavi profesionalno, ali da je sa prijateljicama željela da učestvuje na prvom maratonu u iranskoj prijestolnici, prenosi Liberasion.

"Mislila sam da je takmičenje mješovito, ali sam potom vidjela da su odvojili trase i da ženama nije dozvoljeno da trče ulicama, već samo na velikom stadionu Azadi. A to onda nije maraton", kaže Nasim.

Žene trčale mali maraton

Istovremeno, 29-godišnja Sima kaže da "nije iznenađujuće" to što su muškarci odvojeni od žena.

S druge strane, iranski ministar sporta Masoud Soltanifar ističe da od samog početka nije dovođen u pitanje "mješoviti karakter takmičenja".

Na ovom prvom međunarodnom maratonu u Teheranu, žene su trčale mali maraton od 10 kilometara u okviru stadiona Azadi bez prisustva muškaraca, dok su cijelom dužinom muške trase maratona, između tog stadiona i istoimenog trga, žene i djevojčice bodrile trkače.

"Razočarana sam što nisam mogla da trčim svih 42 kilometra jer sam za to trenirala. Ali, moj muž će trčati cijelu trasu i ja ću mu pružati podršku", kaže Francuskinja Cecile Macron.

Uprkos razočaranju, više desetina stranaca iz 40-ak zemalja, prije svega Francuske i Holandije, učestvovale su u maratonu na kojem je pobijedio Iranac Mohammad Jafar Moradi.

Izvor: Agencije