fbpx

Sportom protiv predrasuda: Romska fudbalska reprezentacija Srbije

rfrs33 696x430

Inicijativa je potekla iz Romske inicijative za održivi razvoj, nevladine organizacije kojom predsjedava Milorad Popović, ujedno i jedan od reprezentativaca tima Roma iz Srbije

Priliku za afirmaciju mladih Roma, promociju  njihovog talenta javnosti i jedan drugačiji način borbe protiv predrasuda, Milorad Popović i njegov otac Stevan vidjeli su u osnivanju Romske fudbalske reprezentacije Srbije. Ideje za osnivanje jedne ovakve reprezentacije, postojale su i ranije, ali je prošle godine ideja pretočena u djelo, dobijala je sve veću podršku i tako je opstala do danas.

Inicijativa je potekla iz Romske inicijative za održivi razvoj, nevladine organizacije kojom predsjedava Milorad Popović, ujedno i jedan od reprezentativaca tima Roma iz Srbije.

“Nacionalni tim Roma Srbije ima posebnu težinu, jer smo vrlo oprezno i postepeno krenuli u izgradnju ovog projekta. Okupili smo ljude, tražili odobrenje od Fudbalskog saveza Srbije (FSS), pa smo počeli sa okupljanjem tima. Tadašnji sastav FSS-a odigrao je ključnu ulogu za formiranje našeg tima i zahvalnost pripada pokojnom Goranu Bunjevčeviću, Perici Ognjenoviću i Igoru Jankoviću, te mnogim drugima”, objašnjava Popović početke formiranja reprezentacije.

Nakon toga, održavani su pregovori oko donošenja konačne odluke. Romska reprezentacija Srbije 2017. godine je dobila podršku Fudbalskog saveza Srbije, Nacionalnog saveta romske manjine Republike Srbije i ostalih institucija. U avgustu iste godine, reprezentativci su uzeli učešće na “Turniru romskih ekipa”, na kome su bili vicešampioni takmičenja. Međutim, da bi nastavili trenirati i nizati uspjehe, neophodna je bila finansijska podrška.

rfrs 4

“Na početku smo imali velikih finansijskih poteškoća, nismo imali budžet, ni podršku odgovornih institucija koje su znale za naše postojanje, ali se nisu oglašavale na naše apele, niti nam pomogle. Nakon teške borbe i velikih odricanja, u susret su nam izašle mnogobrojne kompanije i institucije. Zahvaljujući direktoru „Elektroprivrede“ otišli smo na „Turnir romskih ekipa“ koji je bio okidač svega. Počeli smo sprovoditi akcije protiv rasizma i povezali se sa organizacijom „Fare“ iz Velike Britanije koja nam je posudila majice i zastave koje su nam bile alat u borbi za jednakost i ravnopravnost. Veliku podršku su nam pružili mnogi mediji, čime smo postali prepoznatljivi izvan Srbije i regije”, rekao je Popović.

Ove godine su u Sloveniji bile održane četvrte Romske Olimpijske igre. Romskoj reprezentaciji je bila potrebna podrška da bi otišli u Sloveniju, ali su je neočekivano izgubili od Fudbalskog saveza Srbije. Iznenađujuće za njih, uslijedila je podrška Sportskog saveza Srbije koja je bila ključna za odlazak u Sloveniju, uz podršku drugih ustanova i organizacija.

Optimistično i uvjerljivo, naš sagovornik je istakao da će naredne godine biti formiran Romski sportski savez Srbije, te da će tako biti nastavljena inkluzija romske omladine u društveni život.

rfrs22

Od uličnih do modernih terena

Reprezentativci Romske fudbalske reprezentacije Srbije sa kojima smo razgovarali, u svom timu vide veliki potencijal. Ubjeđeni su da će njihov talenat biti prepoznat i da će u narednom periodu zaigrati za neke od velikih klubova u zemlji i inostranstvu.

Damir Kurtiši (27) je kapiten, a fudbalom se bavi od sedme godine kada je zaigrao za FK „Dorćol“ iz Beograda.

“Za mene Romska reprezentacije predstavlja jedno veliko bogatstvo i jedinstvo, druženje svih nas koji volimo fudbal i igramo ga srcem. Ovom inicijativom postali smo vidljiviji, naši talenti su prepoznati i pomjereni sa uličnih, na velike, prave fudbalske terene”, rekao je Damir, ne isključujući mogućnost da bi mogao biti pozvan da igra za reprezentaciju Srbije ili neki poznati fudbalski klub.

Zoran Bakić (22) i Emanuel Kurtić (18) takođe dijele pozitivna iskustva time što su dio tima reprezentacije. Pored toga što su igrači romske reprezentacije, obojica igraju i za FK „Veternica“ iz Leskovca.

“Od svoje desete godine se bavim fudbalom. Izbor da budem jedan od reprezentativaca romske reprezentacije, velika je čast i privilegija. Životni san mi je da igram za Crvenu zvezdu”, poručio je Zoran.

“Najviše se ponosim činjenicom da igram za svoj narod i time što svoj talenat mogu pokazati i izvan Leskovca iz koga dolazim. Ova priča za nas je i više od fudbala. Mi smo porodica, ponosno predstavljamo sve Rome Srbije, ali i našu zemlju, jer druge nemamo. Volio bih da zaigram za neki od klubova iz prve lige Srbije, ali i Evrope. Moj san je da igram za reprezentaciju Srbije”, rekao je Emanuel.

(portal-udar.net)