fbpx

Francuzi pokrenuli kampanju: "Vozi kao žena"

Francuzi pokrenuli kampanju: "Vozi kao žena"

Foto: Andraz Lazic/Unsplash

Godinama je bilo uvreženo mišljenje da su žene lošiji vozači.

Međutim, u Francuskoj je upravo pokrenuta kampanja pod imenom "Vozi kao žena". Pokrenulo ju je udruženje "Victimes & Citoyens", a zasnovana je na podatku kako 84 odsto smrtonosnih nesreća uzrokuju muškarci.

Statistika je neumoljiva. Muškarci čine nerazmjeran udio teških povreda (75 odsto) i incidenata u vožnji u pijanom stanju (93 odsto) među mladim vozačima. Nasuprot tome, žene počine znatno manje prekršaja u vožnji i imaju osam puta manju vjerovatnoću da će biti uključene u nesreće sa smrtnim ishodom.

Neki će reći kako ove statistike ne upućuju na prave činjenice jer muškarci čine veći udeo u populaciji vozača. Međutim, podaci otkrivaju da žene čine 42 odsto vozača u Francuskoj, a starije studije pokazuju da je njihova godišnja kilometraža (11.200 km) prilično blizu kilometraži muškaraca (12.500 km). To sugeriše da rodni jaz u sigurnosti na putevima ipak nije posljedica učestalosti vožnje.
 
Iz udruženja zato poručuju da se ugledamo na vozačice. 
"Brojke su jasne: da bi preživeli za volanom, muškarcima je najbolje da se ponašaju isto kao i žene. Tada bi se smanjio broj nesreća, kao i broj žrtava", stoji u saopštenju. 
 
Kampanja ima za cilj da podigne svijest među muškim vozačima kako bi doveli do promjene mentaliteta, a time i ponašanja. A ako se pitate kako to žene voze, najkraći odgovor bi bio - oprezno, ljubazno uvažavajući druge učesnike u saobraćaju, uz dozu averzije prema rizičnim manevrima u vožnji. 
 
screenshot fra
Index.hr