fbpx

Klimatske promjene zagrijale i Sjeverno more

Klimatske promjene zagrijale i Sjeverno more

Foto: Christian Paul Stobbe/Unsplash

 Sjeverno more nikada nije bilo ovako toplo! Podaci su to iz 2023. koji su navedeni u studiji istraživača biološke stanice na ostrvu Heligoland.

Mjernu stanicu postavio je Institut „Alfred Vegener” (AVI), koji se nalazi u njemačkoj luci Bremerhave.

Kada pomislimo na Sjeverno more, obično zamislimo jak hladan vjetar, talase, tamnoplavu vodu. Ali klimatski uslovi koji sada vladaju na Sjevernom moru mnogo su se promijenili.

Klima je postala umjerena, iako tokom cijele godine padne velika količina kiše. Mjerenja su pokazala da je prosječna temperatura mora 2023. godine bila nešto niža od 11,9 stepeni Celzijusa, saopštio je Institut.

Ljeto počinje krajem juna i završava se u septembru

Visoke temperature vode posljedica su klimatskih promjena i mogle bi da utiču na ekosistem u Sjevernom moru.

I ove godine naučnici su izmjerili više temperature vode nego prethodne godine.

Iz Instituta su naveli da su januar, februar, mart i april 2024. pojedinačno među deset najtoplijih mjeseci u prosjeku od 1962. godine, od kada se vrše mjerenja.

„Sa prosječnom temperaturom mora od 6,9 stepeni Celzijusa, mart 2024. je bio najtopliji mart od 1962. godine”, navodi se u saopštenju.

„Sjeverno more se brzo zagrijava jer je to plitko, okruženo kopnom. Kao ogromna lokva”, rekao je direktor biološke stanice, prof. Karen Viltšir.

Institut upozorava da će morski toplotni talasi vjerovatno uticati ne samo na površinu mora već i na staništa na morskom dnu.

Novi stanovnici Sjevernog mora

Posljedice klimatskih promjena uočljive su ispod površine mora. Zato što je ono sve toplije, u njega se „doseljavaju” novi stanovnici, kao što je pacifička ostriga.

„Do sada je Sjeverno more bilo previše hladno za nju, ali se ona, poslije klimatskih promjena i toplije vode ovog mora, može naći u plitkim vodama duž obala Njemačke”, istakao je morski ekolog Kristijan Bušbaum.

Zbog toga su nekadašnji grebeni dagnji ​​postali grebeni ostriga.

„Dagnje se kriju između ostriga, uglavnom u donjoj zoni grebena i štite ih od neprijatelja. Ponekad može da dođe do rivalstva kada je hrana u pitanju, ali to ne može da ugrozi opstanak bilo koje vrste”, rekao je morski biolog Bušbaum.

I sardine i inćuni su vrste riba koje u Sjevernom moru žive od sedamdesetih godina prošlog vijeka, sve su brojnije jer im toplija voda mora prija.

Teška vremena za bakalar

Nisu svi stanovnici Severnog mora oduševljeni porastom temperature. Jedan od njih je bakalar, riba koja voli hladna mora.

„Zagrevanje Sjevernog mora u svakom slučaju negativno utiče na bakalar, jer je Sjeverno more južna granica staništa bakalara”, rekla je Ane Zel sa instituta Tinen.

Povećanje temperature mora i miješanje sa novim stanovnicima imaće uticaja na lanac ishrane, istakli su morski biolozi.

Cvjetanje fitoplanktona boji Sjeverno more različitim nijansama. Raznoliko okruženje, sa izrazitim varijacijama u dubini, temperaturi i salinitetu, utiče na svijet koji tu živi. Na ekosistem Sjevernog mora utiče ljudska aktivnost koja ga uništava zbog prekomernog ribolova i zagađenja.

rts