fbpx

Norveška pokreće rudarenje u podmorju

Norveška pokreće rudarenje u podmorju

Foto: Pixabay

Norveška vlada i dvije opozicione stranke postigle su dogovor o davanju zelenog svjetla istraživanju minerala u podmorju u arktičkoj regiji, uprkos upozorenjima stručnjaka i aktivista da bi to moglo ugroziti okoliš, javlja Hina.

Norveška želi postati prva zemlja koja će omogućiti rudarenje u podmorju u komercijalnim razmjerima i opskrbu važnim mineralima u energetskoj tranziciji.

Vlada je u izmijenjenoj verziji postrožila zahtjeve o provjeri utjecaja rudarenja na okoliš i propisala da bi posljednju riječ u izdavanju dozvola trebao imati parlament, na temelju podataka prikupljenih iz dubokog mora u početnoj fazi istraživanja.

Prijedlog su usaglasile dvije stranke u manjinskoj vladi, Laburisti i Stranka centra, a prihvatili su ga opozicioni Konzervativci i Stranka napretka, što znači da mu je osigurana većinska podrška na glasanju zakazanom za 4. januar.

Ekološka granica za rudarenje morskog dna postavljena je u izmijenjenom prijedlogu prilično visoko, ustvrdio je za Reuters parlamentarni zastupnik konzervativne stranke Baard Ludvig Thorheim.

“Vjerujemo i nadamo se da će postati međunarodni standard za tu aktivnost”, rekao je Thorheim. Važno je, po njegovim riječima, i da okvir bude predvidiv za kompanije.

Vađenje minerala iz mora

Žestoko se raspravljalo o tome kako uravnotežiti potrebu za strogim kriterijima zaštite okoliša i komercijalnu održivost za kompanije koje žele vaditi minerale iz mora, naglasio je zastupnik u norveškom parlamentu.

“Ako su zahtjevi prestrogi i prekomplicirani, niko neće pokazati interes, ali istovremeno je i u interesu tih kompanija da učestvuju u djelatnosti koja ima dobru reputaciju i poštuje zahtjeve o održivosti”, dodao je.

Start-up Loke Marine Minerals, koji se bavi rudarenjem na morskom dnu, zadovoljan je kompromisom. Kompaniju podržavaju investitori poput naftne servisne kompanije Technip FMC i norveške pomorske grupe Wilhelmsen.

“Veliki dan, ne samo za Norvešku već za cijeli svijet”, rekao je Reutersu izvršni direktor Lokea, Walter Sognnes. “Kao dobavljač ključnih minerala za prijelaz na zelenu energiju, moramo procijeniti dubokomorske minerale na temelju činjenica”.

Grupa za zaštitu okoliša WWF smatra da dogovor šteti ugledu Norveške u pitanju očuvanja okeana. Izrazila je nadu da će parlament na kraju ipak blokirati rudarenje u komercijalnim razmjerima.

Izvor: Agencije