fbpx

Solarna energija - Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

Solarna energija - Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

Foto: RESET

Srednjoškolski centar Vuk Karadžić u Loparama postao je prvi kupac-proizvođač (prozjumer) u Bosni u Hercegovini. Opština Lopare tako nastavlja da pravi pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Solarna elektrana na srednjoškolskom centru Vuk Karadžić deo je projekta „Sunčane škole“ koji Fond otvoreno društvo sprovodi u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana. BiH je zahvaljujući tim sredstvima i donaciji Partner mikrokreditne fondacije – MKF Partner iz Tuzle dobila četiri škole koje na svojim krovovima imaju instalirane solarne elektrane kapaciteta dovoljnog da pokriju vlastitu potrošnju električne energije.

Reč je o srednjoškolskom centru u Loparama i tri osnovne škole u opštinama Živinice, Doboj istok i Gračanica. U realizaciju projekata uključen je i Centar za održivu energetsku tranziciju – RESET, kao i Institut za napredne tehnologije i sisteme (ATS) koji je projektovao i instaliirao fotonaponske elektrane na školama.

Damir Miljević, član Upravnog odbora RESET-a, kaže da je Srednjoškolski centar u Loparama uz dobru saradnju sa lokalnim vlastima, distributivnim preduzećem iz Bjeljine i resornim Ministarstvom uspeo u vrlo kratkom roku da prođe svu proceduru i i ispuni sve tehničke zahteve za dobijanje statusa kupca- proizvađača električne energije.

„Tako je postao prvi prozjumer u BiH s obzirom da u Federaciji BiH i Brčko Distriktu još uvijek nema podzakonskih akata i pravilnika koji bi omogućili dobijanje statusa, pa sve instalacije solara koje su do sada napravljene ne mogu još uvijek predavati energiju u mrežu“, objasio je Miljević.

Na ovaj način primenom metode neto merenja solarna elektrana na krovu škole u Loparama, instalirane snage od 25 kWp, moći će, kako ističe, da zadovolji sve potrebe škole za električnom energijom u toku godine čime će se u opštinskom budžetu godišnje uštedeti oko 8.000 konvertibilnih maraka po sadašnjim cenama električne energije.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić obavezao se da opština ovu godišnju uštedu ostvarenu kroz sopstvenu proizvodnju električne energije nameni učenicima škole za nove projekte i dodatne aktivnosti.

Inače, Lopare je prva opština u BiH, verovatno i na Zapadnom Balkanu, koja je potpisala sporazum o saradnji na sprovođenju energetske tranzicije. Sporazum je potpisan sa RESET-om u februaru ove godine.

lopare reset skola vuk karadzic solarna elektrana

Solarnu elektranu je pustio u rad učenik škole Ivan Božić, foto: RESET

balkangreenenergynews.com