fbpx

DOK ERS KUPUJE MAŠINE ZA ŠTAMPANJE I KOVERTIRANJE ZA 75.000 KM: Grafo-komercu i M:telu daju skoro 5 miliona KM za usluge štampanja i kovertiranja računa za struju

ERS MTEL1

Štampanje i kovertiranje računa za struju Luka Petrović, v.d. direktora ERS-a povjerio je konzorcijumu „M:tel“ i „Grafo-komerc“, što će građani platiti čak 4.836.000 KM bez uračunatog PDV-a. Međutim, 28. februara 2022. napisao da je ERS-u potreban višenamjenski uređaj za kopiranje, štampanje i skeniranje, što je procijenio na 45.000 KM, ali i profesionalni uređaj za kovertiranje – 30.000 KM.

Iako tender za Nabavku višenamjenskog uređaja za kopiranje, štampanje i skeniranje, te profesionalnog uređaja za kovertiranje, govori da Elektroprivreda Republike Srpske može sama za svoje potrebe štampati i kovertirati račune, tender za Štampanje i kovertiranje računa za struju dodijeljen je konzorcijumu „M:tel“ i „Grafo-komerc“, što će građani platiti čak 4.836.000 KM bez uračunatog PDV-a.

Ugovor ovim firmama 1. decembra 2021. dodijeljen je na tri godine, što znači da će im se godišnje uplaćivati po 1.612.000 KM. Bez obzira na to, rukovodstvo ERS-a, na čelu sa Lukom Petrovićem, se dosjetilo da bi i sami mogli da investiraju. Tako je 28. februara 2022. pokrenut postupak nabavke višenamjenskog uređaja za kopiranje, štampanje i skeniranje, koji je procijenjen na 45.000 KM, ali i profesionalnog uređaja za kovertiranje – 30.000 KM. Treba napomenuti i to da Plan nabavki za 2022. godinu još uvijek nije objavljen, pa samim tim ni ova nabavka formalno nije planirana.

Zbog čega će „M:tel“ i „Grafo-komerc“ inkasirati skoro 5 miliona maraka iz javne kase ostaje nepoznanica.

Do ovog preskupog tender-dila put je bio izuzetno zanimljiv. 

U planu javnih nabavki za prošlu godinu navedeno je da će za ove namjene, koristeći otvoreni ili ograničeni postupak, potrošiti 5.500.000 KM. Vrijednost u objavljenom tenderu bila je - 4.836.000 KM. U uslovima je pobrojano mnogo toga, između ostalog, i da se od ponuđača očekuje izjava o uspješnoj realizaciji minimalno 500.000 komada kovertiranja i 500.000 komada odštampanih otisaka na mjesečnom nivou.

ERS kovertiranje slika 1

Međutim, 22. jula postupak se poništava uz obrazloženje da nijedna pristigla ponuda nije bila prihvatljiva. 

Potom je odlučeno da milioni KM budu potrošeni kroz krajnje netransparentan pregovarački postupak bez obavještenja o nabavci, a to je pravdano na sljedeći način: 

„...Zbog toga što nijedna prihvatljiva ponuda nije dostavljena u otvorenom postupku, a uslovi za ugovor nisu bitno promijenjeni u odnosu na uslove iz prethodnog postupka.“

Ponuda je stigla samo od „Grafo-komerca“ u konzorcijumu sa „M:telom“ i to baš u procijenjenoj vrijednosti nabavke (4.836.000 KM). Potpisi na ugovor stavljeni su 1. decembra prošle godine. 

Ubrzo u ERS nabavlja mašine za štampanje i kovertiranje, i to profesionalne ukupne vrijednosti 75.000 KM. Zašto EPS samostalno nije radila posao štampanja i kovertiranja računa za struju mnogo jeftinije, odgovore ima samo rukovodstvo na čelu sa Lukom Petrovićem

Izvor: Pratimo tendere