fbpx

HIDROELEKTRANE NA TREBIŠNJICI: Za šest mjeseci promocije troše 750.000 KM

het 1

 HET

Kako bi poboljšali vidljivost svog brenda i unaprijedili poslovanje Hidroelektrana na Trebišnjici do kraja godine potrošit će 750 hiljada maraka na promociju! HE Trebišnjica je u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske stoga nije u potpunosti jasno zašto bi jedno javno preduzeće koje ima monopol na tržištu uopšte imalo potrebu za reklamiranjem ovog obima. Samo dvije firme u BiH ispunjavaju uslove iz tenderske dokumentacije, jedna od njih bliska je vlasti u RS-u

Piše: Azra Omerović

Hidroelektrane na Trebišnjici zadnji dan maja rapisale su tender za nabavku usluga promocije na sportskim događajima, kulturnim manifestacijama, simpozijima, kongresima, sajmovima, savjetovanjima, izdavanju publikacija i ostalim događajima od značaja u periodu do 31.12.2023. godine. Vrijednost tendera simbolična- 750.000 KM bez PDV-a!

Osim što je nevjerovatna činjenica da javno preduzeće koje apsolutno nema konkurencije na tržištu jer ima apsolutni monopol troši ovoliko novca na promociju. Prema analizi portala Pratimo tendere ova nabavka je i rizična jer uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

U tenderskoj dokumentaciji traženo je da ponuđač mora da posjeduje Google Premier Partner značku za BiH najmanje 2 godine uzastopno.

Samo dvije firme iz BiH trenutno imaju status google partnera za 2023. godinu to su firma AD Kraft i Grape iz Banja Luke. 

Firma AD Kraft imala je status Google partnera i 2022. godine. Vlasnici ove firme su Edina Velić i Edina Ćulum. Firma Grape iz Banja Luke u vlasništvu je Nemanje Krecelja i agencije Info 5 iz Banja Luke. Agencija Info 5 u vlasništvu je bračnog para Brankice i Dragana Jerinića. Dragan Jerinić bio je  glavni i odgovorni urednik i zamjenik direktora Nezavisnih novina, njegova supruga Brankica, bivša je novinarka Glasa Srpske. Prema pisanju medija, bračni par svoj poslovni uspjeh duguju upravo bivšem poslodavcu jer  “u svim svojim poslovima obilato koriste realno veliku političku i svaku drugu snagu i uticaj Željka Kopanje, vlasnika “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”. Željko Kopanja bio je dugogodišnji prijatelj Milorada Dodika. Osim toga, Dragan Jerinić osnivač je firme Mega Elektrik zajedno sa Danilom Petrovićem bivšim savjetnikom i zetom potpredsjednika SNSD-a i bivšeg člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića.

ŠTA SE PLAĆA 750.000 KM?

U tenderskoj dokumentaciji za promociju preduzeća na pet nivoa navedeni su različiti uslovi i cijene koji će ukupno koštati 750.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 1 traženo je pisanje jedne novosti za objavu na portalima, jedna objava na društvenim mrežama, jedna naslovna fotografija, sponzorisanje objave na društvenim mrežama, jedan sponzorisani oglas te jedan google displej oglasa. Za ovo oglašavanje planirano je do 3.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 2 traženo je isto kao i za nivo 1 s dodatkom dva gugl displej oglasa te primjena logotipa i dizajn banera. Za promociju preduzeća na nivou 2 planirano je između 3.000 i 6.000 KM.

Za promociju preduzeća na nivou 3 osim ovih zahtjevane su još neke usluge a HE Trebišnjica izdvojit će do 20.000 KM za ove namjene.

unnamed 2

Za promociju preduzeća nivo 4 Hidroelektrana na Trebišnjici izdvojit će između 20.000 i 100.000 KM. Na fotografiji ispod pogledajte za šta će izdvojiti taj novac.

unnamed

Za promociju preduzeća nivo 5 HE Trebišnjica izdvaja do 200.000 KM!

unnamed 1

pratimotendere.ba