fbpx

Hoće li iko odgovarat? Firma HP Investing nikada nije dobila vodnu dozvolu za kamenolom u Bijeloj

Hoće li iko odgovarat? Firma HP Investing nikada nije dobila vodnu dozvolu za kamenolom u Bijeloj

Mostarska firma trebala je prvo tražiti vodnu saglasnost u drugom koraku, no odmah su ‘trznuli’ za vodnom dozvolom što se, po firmu, pokazalo izuzetno pogrešnim.

Mostarska kompanija HP Investing koja je miniranjem kamenoloma u mostarskoj Bijeloj izazvala pravu ekološku katastrofu nikada nije dobila vodnu dozvolu koja je potrebna za rad, piše Hercegovina.info.

Ovakav tip kamenoloma spada pod oblast rudarstva i iziskuje ishodovanu dozvolu kako bi uopće mogli krenuti s eksploatacijom, a hercegovina.info donosi hronološki podatke na temelju čega je HP Investing tražio dozvole i nije ih dobio te kako su preskakali korake u dobivanju pravne regulacije.

Dokumentacija koja treba biti ishodovana prije početka bilo kakvog rada sastoji se od tri koraka: prethodne vodne suglasnosti, vodne suglasnosti i vodne dozvole.

kamenolom bijela

HP Investing je prvo dobio prethodnu vodnu saglasnost, no Agencija za vodno područje Jadranskog mora odbila ih je u idućem koraku kada su zatražili vodnu dozvolu. Iz mostarske firme se nisu previše obazirali na stručni odbijanac i preskakanjem te završne dozvole podnijeli su zahtjev za vodnom saglasnosti koja je zapravo drugi korak na putu dobivanja dozvola i na tome svjesno ili nesvjesno ostali. No, vodna saglasnost kojom su mahali ne znači ništa previše.

Krenimo redom.

Godine 2015. – prethodna vodna saglasnost

Prvi i početni korak za HP Investing je bio 2015. godine kada su dobili od Agencije za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru prethodnu vodnu saglasnost. Ova dozvola/saglasnost se zapravo izdaje s rokom od tri godine, a sadrži uslove za projektnu dokumentaciju poput hidrogeoloških ispitivanja i prilaganja detaljnje dokumentacije za naredne korake. Već tada, dakle devet godina prije nego što ćemo svjedočiti ekološkoj katastrofi, Agencija za vodno područje Jadranskog mora ‘upozorila’ je HP Investing da eksploatacijsko polje mora biti pozicionirano iznad maksimalnog radnog nivoa HE Salakovac, kao i to da moraju predvidjeti odgovarajuće tehničko rješenje za sprječavanje obrušavanja bilo kakvog materijala i klizanja terena.

prethodna vodna saglasnost bijela

Struka je bila svjesna problematičnog područja.

Navedena Agencija za vodno područje Jadranskog mora u prethodnoj vodnoj saglasnosti od HP Investinga je zahtijevala da se potpuno minimizira mogući utjecaj eksploatacije kamena na površinske i podzemne tokove. Također, od investitora se tražilo da predvidi odgovarajuće mjere kako ne bi došlo do šteta ili nepovoljnih posljedica po vode, a koje je u protivnom investitor dužan nadoknaditi.

Mart 2018. – ključni korak: HP Investingu odbijena vodna dozvola

Kao što je Hercegovina.info već gore pisala, mostarska firma trebala je prvo tražiti vodnu saglasnost u drugom koraku, no odmah su ‘trznuli’ za vodnom dozvolom što se, po firmu, pokazalo izuzetno pogrešnim.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora 13. marta 2018. godine odbila je zahtjev HP Investinga za izdavanje vodne dozvolu za ekspolataciju tehničkog kamena krečnjaka na lokalitetu ‘Bijela’ u Mostaru. Službeni dokumenti pokazuju da je HP Investing na ovom lokalitetu i bez potrebne dokumentacije započeo s iskopavanjima, odnosno inspekcija je 2017. godine utvrdila otvoren površinski kop za eksploataciju građevinskog kamena krečnjaka i da su radovi na eksploataciji u početnoj fazi.

hp investing dozvole za kamenolom

hp investing dozvole za kamenolom 1

Zašto nisu dobili potrebne dozvole?

 

Agencija za vodno područje Jadranskog mora utvrdila je da HP Investing u više tačaka ne ispunjava uvjete za vodnu dozvolu (korak 3) koje su trebali ispuniti prethodnom vodnom saglasnosti (2). Dakle, firma Hase Pekušića je bez validne dokumentacije i dozvola krenula s eksploatiranjem kamena, a u međuvremenu su ‘gonjali’ papire.

Kako su naveli u svom obrazloženju, glavnim rudarskim projektom nisu ispunjeni uvjeti na području eksploatacijskog polja gdje nije predviđeno tehničko rješenje za sprječavanje obrušavanja bilo kakvog materijala i klizanja terena u cilju zaštite akumulacije HE Salakovac s odgovarajućim proračunima i crtanim prilozima kako bi se minimizirao utjecaj eksploatacije kamena na hidroelektranu Salakovac.

Maj 2018. – vodna saglasnost

Nakon što su prije dva mjeseca dobili odbijenicu iz Agencije jer nisu ispunili uslove za vodnu dozvolu koja je potrebna za rad, iz HP Investinga su se vjerovatno odlučili na taktiku da imaju što više papira pa se vratili na drugi korak i zatražili su vodnu saglasnost koju su i dobili rješenjem 29. maja 2018. godine.

Nakon što su se vratili korak natrag HP Investing je imao 2/3 potrebna ‘papira’, no laički recimo da su prva dva samo zagrijavanje za vodnu dozvolu do koje oni očito nikako nisu mogli doći jer je nadležna, a očito i stručna Agencija za vodno područje Jadranskog mora tražila na neki način garanciju da neće ugroziti netaknutu prirodu tog sjevernog dijela mostarske općine. Šest godina kasnije ispostavit će se zbog čega je struka bila zabrinuta, no o tome nije previše razmišljala Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na čelu s Nevenkom Hercegom i resornim ministrom Željkom Laketićem koji su izdali koncesiju na 21 godinu.
 
Nakon vodne saglasnosti, HP Investing nikada više iza toga nije poslao zahtjev za dobivanjem vodne dozvole koja je ključna za rad, a cijelo vrijeme su bez potrebne vodne dozvole radili na eksploataciji kamena na lokalitetu ‘Bijela’.
 
Iz firme HP Investing još uvijek nisu odgovorili na upite portala Hercegovina.info, ali i medijske upite ostalih kolega koji se zanimaju za ovaj slučaj.