fbpx

Kako je opština Gacko ostala bez miliona

Kako je opština Gacko ostala bez miliona

Četiri godine iste vlasti u opštini i termoelektrani, Gacku nije donela mnogo. Investicije su izostale, a lokalna vlast svoje dobre veze sa republičkom nije iskoristila ni za ono što je bilo opravdano- da poveća iznos tzv. rudne rente. Načelnik nije učinio ništa, zaključak Skupštine opštine je ostao mrtvo slovo na papiru, a lokalni budžet tanji za nekoliko miliona.

 Piše: Milanka Kovačević

Cena struje je tokom pandemije doživela vrtoglavi uspon. Za jedan dan je, recimo u oktobru 2021. skočila za 80% i dosegla 320 evra za MWh, a prelazila je i 400 evra. Ipak, Elektroprivreda RS je proizvođačima, prvenstveno termoelektranama (Gacko i Ugljevik) za proizvodnu cenu priznavala 6, 93 feninga za kWh proizvedene energije.

Prihodi termoelektrane rastu, renta opštini opada

Sa druge strane, termoelektrane su, prema odredbama Zakona o koncesijama RS i Pravilniku o koncesionim naknadama, opštinama Gacko i Ugljevik, plaćale 0,0033 KM ili 0,33 feninga po proizvedenom kilovat-času.

U članu 6 pomenutog pravilnika jasno stoji da je kriterijum za određivanje koncesione naknade godišnji prihod ostvaren obavljanjem koncesione delatnosti. 

I tu je postojala šansa da zbog povećanja cene struje, a samim tim i prihoda termoelektrana, dve lokalne zajednice koje imaju (ne)sreću da imaju ovakvo postrojenje, povećaju prihod.

A prihod RiTE Gacko je, prema dostupnim finansijskim izveštajima, rastao sa 113 miliona u 2019. na 178 miliona maraka u 2023. Za pet godina je, dakle, uvećan za 65 miliona, Za to vreme se rudarska renta nije značajnije povećavala. U 2022. je po tom osnovu opštini uplaćeno 4,24 miliona maraka, potom, u 2023. 4,8 miliona, da bi za ovu godinu, zbog remonta i nešto manje proizvodnje, očekivali 4,6 miliona maraka. 

Da sve ale budu site

No, da bi prihod RiTE Gacko povećan, bio je neophodan pritisak s obzirom na šumove na relaciji Gacko- Trebinje, tačnije između rukovodstava zavisnog i matičnog preduzeća. S obzirom na troškove, u Gacku su smatrali su da je proizvodna cena struje koju im priznaje Elektroprivreda RS (ERS) nedopustivo niska. Situacija je kulminirala u februaru 2022. godine kada je Srđan Milović, tadašnji savetnik direktora RiTE Gacko Miodraga Šešlije, javnosti uputio otvoreno pismo u kome je optužio Petra Đokića (ministra rudarstva i energetike RS) i Luku Petrovića (direktora MH ERS) da uništavaju preduzeće, a premijera Radovana Viškovića da je nezainteresovan i neupućen.

“Cena električne energije koju plaćate RiTE Gacko godinama je takva da ne može zadovoljiti osnovne troškove. Primorali ste preduzeće da se svake godine kreditno zadužuje za tekuće održavanje I redovni godišnji remont, a prošle godine niste dali ni bankarsku garanciju da bi obavili remont. O investicijama I ulaganjima ni govora”, naveo je Milović u pismu koje je podiglo veliku prašinu u javnosti.

so gacko sednica

od zaključka nije bilo ništa- sa jedne od sednica SO Gacko

Usledio je odgovor iz ERS u kome su odbacili navode optužujući Milovića kako ne poštuje međusobne odnose Matičnog preduzeća i RiTE Gacka, te da je njegovo obraćanje nezreo i primitivan pokušaj da manipuliše podacima, a sve u cilju da se pokušaju opravdati loši poslovni potezi i akumulirani gubitak od 25,6 miliona evra.

“Međutim, navika da megalomanski trošite bez ičije konsultacije i raspoređujete novac po svom nahođenju, a posle gubitke i poslovne promašaje pravdate pismom „Držite lopova“ koje je samo ogolilo Vas lično i vaše manipulacije, ostavlja prostor da se pozovu istražni organi koji treba da ispitaju kako sa 150 miliona KM niste u stanju da poslujete pozitivno i domaćinski”, odgvorili su iz ERS-a.

Istražne organe su držali po strani, a mesec dana kasnije, 15. marta 2022. MH ERS je sa RiTE Gacko potpisao ugovor kojim je povećana proizvodna cena kilovata na 9,18 feninga što je značilo oko 30 miliona više za preduzeće. Spekulisalo se tada da je Milorad Dodik, vrhovni autoritet u stranci i republici, naložio sukobljenim strujama da smire strasti i nađu kompromis kako se akteri ne bi dodatno kompromitovali u javnosti.

Od zahteva samo zaključak

Čitavu godinu kasnije, početkom marta 2023, na sednici SO Gacko se razmatrala promena visine koncesione naknade.

Zagovaramo povećanje koncesione naknade kako bi obezbedili veći priliv sredstava u budžet”, rekla je odbornica SDS-a Jelica Bijeković i zatražila da se u formi zaključka usvoji zaduženje načelniku da u roku od 10 dana pokrene inicijativu kod Vlade RS o izmeni Zakona o koncesijama.

Odbornik SNSD-a Siniša Šuković je tad rekao da je i ranije tražio da se visina naknade menja jer je osnovni princip Zakona o koncesijama da se ona određuje stazmerno ostvarenom prihodu. Njegova tadašnja procena je da bi visina koncesione naknade sa 5 skočila na 7 miliona godišnje.

Treba da se obratimo Komisiji za koncesije imenovanoj od strane NSRS”, rekao je Šuković i predložio da se za narednu sednicu pripremi valjan materijal i uputi dopis NSRS kojim bi se zvanično zatražio povećanje rente.

10. marta 2023. je u Službenom glasniku Opštine Gacko objavljen Zaključak u kome “SO Gacko zadužuje opštinsko rukovodstvo da u saradnji sa političkim strankama, kadrovima opštinske uprave i drugim kadrovima koji poznaju oblast koncesija pripremi argumentovan materijal kako bi se pokrenula inicjativa izmene Pravilnika o koncesijama u svrhu povećanja koncesione naknade korišćenja elektro-energetskih objekata da bi opština Gacko povećala prihode. Inicijativu prezentovati SO Gacko, a potom usvojiti da bi uputili Vladi RS i NSRS”.

Međutim, načelnik je sve do kasne jeseni ostao bez većine, Skupština nije zasedala, a inicijativa nije odmakla od opštinskog Službenog glasnika. Budući da je većina odbornika skupštinske većine istovremeno i u rukovodstvu RiTE, nezvanično smo čuli da je bilo reči da treba odustati od te inicijative jer bi to bio dodatni namet za preduzeće koje je u teškom finansijskom položaju.

360 miliona vredan ugovor Skoko-Petrović

U međuvremenu je, krajem februara te 2023. na čelo RiTE za v. d. direktora imenovan Maksim Skoko koji je istovremeno iposlanik u NSRS. Desetak dana posle objavljivanja pomenutog skupštinskog zaključka je, ne krijući zadovoljstvo, sa Lukom Petrovićem, a u prisustvu Milorada Dodika, u Gacku potpisao sa ERS ugovor vredan 360 miliona maraka kojim je definisano da će za dve godine isporučiti 3 hiljade GWh el. energije. Iako je tada vrh republike, Elektroprivrede i RiTE Gacka bio sa načelnikom, javnosti nije rečeno da je bilo pomena da bi opštinska kasa mogla malo da se dopuni povećanjem rente. 

U kratkom odgovoru, Maksim Skoko nam je rekao da, kao i do sada, “podržava svaku inicijativu koja bi kroz povećanje tzv. rudarske rente dovela do povećanja budžeta Opštine Gacko. Potpuno su netačne Vaše informacije da se RiTE Gacko protivi takvoj inicijativi jer to povećanje ne bi bitno uticalo na finansijsko stanje u preduzeću”, tvrdi Skoko.

Na pitanje da li je, kao narodni poslanik, zagovarao tu inicijativu u korist lokalne zajednicenije odgovorio. Nismo saznali ni da li je neko iz opštine potražio njegovu podršku budući da u zaključku stoji da će na realizaciji zaključka angažovati “druge kadrove koji poznaju oblast”, a Skoko, kao v.d. direktora, ujedno i poslanik, svakako je jedan od najpozvanijih da se uključe u to.

Ima ko da traži obeštećenje

Za razliku od opštinskog budžeta za čiju dobrobit se, kao i za većinu drugih stvari od javnog značaja, teško istrajava, potpuno je drugačije sa privatnom svojinom.

Preduzeće “Safir” u vlasništvu Rajka Papovića, aktuelnog predsednika SO Gacko, vodi sudski spor protiv RiTE Gacko kako bi nadoknadio izgubljeni profit zbog toga što je površinski kop presekao pristupni put do postrojenja ovog preduzeća. “Safir” je prvobitno tužio i opštinu Gacko, ali je, možda I pod pritiskom javnosti, odustao od te tužbe. “Direkt” dve godine prati taj proces koji se vodi pred Privrednim sudom u Trebinju, Safir traži obeštećene od 1,6 miliona maraka, poslednje ročište je trebalo biti 23. maja, ali je odgođeno za 1. jul.

Iako je budžet opštine sveden na 150 hiljada jer je sve ostalo od 12 miliona rezervisano, načelnik opštine Ognjen Milinković nije ništa uradio da barem povećanjem rente donekle popuni finansijske rupe koje su se povećale odlukom Vlade RS da minimalac podigne na 900 maraka. Time je, okvirno, opštinska kasa u minusu oko 400 hiljada maraka, a trend se nastavlja.

Načelnik na pitanja ne odgovara

Povećanje najniže cene rada na 125 maraka će tek izazvati finansijske glavobolje za načelnika. Na pitanje zašto se stalo sa inicijativom I da li je imao razgovore sa predstavnicima Vlade ili ministarstva, kako je naložila SO Gacko, odgovor od prvog čoveka Gacka nismo dobili. Na poziv se nije javljao, a nije odgovorio ni na pitanja koja smo poslali.

Ostali smo uskraćeni I za odgvor da li je neko iz Menadžmenta RiTE sugerisao da bi povećanje iznosa rente bio veliki teret za ovu firmu. Na pitanja nam nije odgovorio ni Petar Marković, predsednik kluba odbornika SNSD-a u SO Gacko i, u vreme donošenja zaključka, jedan od izvršnih direktora RiTE Gacko.

Za razliku od njega, Miloš Tepavčević, izvršni direktor za finansije RiTE Gacko, ujedno i odbornik Demosa u SO Gacko se javio i rekao da će odgovore poslati “u nerednih par dana”. Do zaključenja ovog teksta još nisu stigli.

infografika gacko

Izvor: Direkt portal