fbpx

Nakon dopisa koji mu je poslala načelnica opštine Jezero: Zbog izjave Impulsu, Bajro Beganović strahuje da će završiti na ulici

 Bajro Beganovic impuls

 

Nakon što je u izjavi Impulsu govorio o nevoljama koje izazivaju mašine i teški kamioni dok mu prolaze ispred kuće radi geoloških istraživanja, Bajro Beganović pozvan je na razgovor u opštinu Jezero.

piše: Miljan Kovač

Zbog navoda u dopisu da mu je „kuća dodijeljena na privremeno korištenje“, Beganović je zabrinut da žele, kako kaže, da mu otmu imovinu na kojoj su živjele generacije njegovih predaka.

Teško narušenog zdravstvenog stanja Beganović sam živi u kući.

„S obzirom na Vašu izjavu koju ste dali u prilogu koji je emitovan na Impuls portalu, dana 11.11.2022. godine, u kojoj javno navodite da u kući koja Vam je dodijeljena na privremeno korištenje ima oštećenja, i da su ispucali zidovi, ne možemo da garantujemo sigurnost stanovanja u navedenom objektu, stoga Vam upućujemo ovaj zahtjev da u roku od 8 dana pristupite u prostorije opštine Jezero kako biste dali izjašnjenje i pismenu potvrdu Vaših navoda...“ Ovo se, između ostalog, navodi u pozivu koji je Bajri Beganoviću uputila Snježana Ružičić, načelnica opštine Jezero.

Njega, međutim, više brine to što u dopisu načelnice piše i da mu je njenim Rješenjem načelnika opštine Jezero od 15.08.2022. godine Beganoviću „odobren privremeni smještaj u periodu od tri godine od dana preuzmanja objekta površine 45 m/2 upisan na ime opštine Jezero 1/1.“

jezero

On tvrdi da je kuća na zemlji koju on i njegovi preci koriste generacijama.

„Zemlja je moja k'o što znate svi, jer moj otac i moj did je tu živio i svi znaju da je to moje, odjednom nije moje 1/1. Uzeli su kuću, a zemlju ne mogu. Ja neću dozvoliti da uzmu. Neka uzmu kuću kao kuću, a zemlju ne dam nikada“ kaže Beganović. Više detalja će, kako kaže, znati nakon odlaska u opštinu.

S druge strane načelnica Ružičić, tvrdi da je Beganoviću poslala dopis iz najboljih namjera, te da su za oštećenja na kući u kojoj živi saznali iz priloga portala Impuls.

„Kao načelnik sam formirala ad hoc komisiju opštinsku i pozvala stanovnike da prijavljuju sva eventualna oštećenja, jer naša misija je upravo zaštita stanovnika i infrastrukture. Imali smo prijava i reagovali po njima, ali od gospodina Beganovića nismo imali prijavu već smo saznali preko vašeg medija“, kaže načelnica Jezera.

Razgovarali smo i sa predsjednikom Saveza Roma Republike Srpske Aleksandrom Mašićem.

U Savezu Roma Republike Srpske, kako nam je rekao, će provjeriti sve navode Bajre Beganovića, koji je pripadnik ove zajednice, kao i da će obaviti razgovore sa nadležnim, nakon čega će moći iznijeti više informacija. Ubrzo će, rekao je i otići u posjetu Bajri koji teško narušenog zdravlja živi sam.

Impuls portal je objavio prilog o geološkim istraživanjima koje na području ove opštine izvodi kompanija SNK Metali, kćerka firma kompanije Lykos. Ova istraživanja, uznemirila su građane Jezera, jer osim što štete svakodnevnom životu, prema tvrdnjama ekoloških aktivista predstavljaju veliku prijetnju životnoj sredini.

Impuls