fbpx

Pale: Između bahatih političara i običnog naroda granica postoji

Pale: Između bahatih političara i običnog naroda granica postoji

Foto: Spin.info

Sve je isto, samo Toplane godinama nema.

Piše: Sanja Vasković

Nadrealisti nisu predvidjeli baš sve. U jednom od skečeva o zagađenju vazduha u Sarajevu čuje se rečenica: “Ako hoće čist zrak, eto ih tamo, na Pale, nek’ trče”. Pale su odavno zagađena sredina, pokazuju to podaci mjerenja kvaliteta vazduha. 

“Kvalitet vazduha je veoma loš, prozori trebaju biti zatvoreni, izbjegavati aktivnosti, maske za zagađenje moraju da se nose”, često se može pročitati, pogotovo tokom grijne sezone. Doduše, zagađenje iz stare toplane smještene u centru Pala vidljivo je golim okom.

O potrebi izgradnje odnosno izmještanja toplane na drugu lokaciju i obezbjeđivanja kvalitetne isporuke toplotne energije mještanima ove planinske opštine, sadašnja vlast Pala odužila se poskupljenjem grijanja za čak 25 %.

Prošle sezone, u jeku zime, dešavalo se da su mještani bez grijanje. Razumljivo je to s obzirom na starost postrojenja i dotrajalost opreme. Kako će dočekati ovu zimu, samo Paljani znaju. Direktor ovog javnog preduzeća u izjavi medijima izrazio je nadu da će biti “uspješna sezona” kao da je riječ o onoj skijaškoj na Jahorini, a ne osnovnim životnim uslovima svakog čovjeka.

Igranje milionima 

Opštinske vlasti krenule su sa izgradnjom toplane bez apsolutno ikakvih potrebnih pripremnih radova i dokumentacije. Dakle, nema idejnog ni glavnog projekta, nema planiranih ni predviđenih sredstava u budžetu. Sve ovo nije spriječilo načelnika Pala da u septembru 2020. godine ozvaniči početak radova i iz budžeta opštine potroši skoro dva miliona za izgradnju toplovoda. Nejasnim i besmislenim odlukama opštinskih vlasti u vezi sa premještanjem toplane nije bilo kraja. Sada se o njoj i ne govori. Krpe se ulice i najavljuje izgradnja kanalizacije i rasvjete kao da su sedmo svjetsko čudo, a ne obaveza svake lokalne zajednice.  Lokalni neimari uzimaju tendere, a zauzvrat Palama podare po koji spomenik, čisto da se turisti imaju gdje fotografisati.

Nemamo toplanu, al’ su nam obećali gondolu

Sve oči uprte su u Jahorinu od koje se pravi elitno naselje i na kojoj se dešava urbicid i ekocid o kojem skoro niko i ne govori. Doduše, od izgradnje toplane političari i njihovi saradnjici nemaju ništa osim troškova, ali od izgradnje i preprodaje zemljišta i apartmana na Jahorini neki i te kako dobro žive. A šta Pale imaju od Jahorine, obećanje da će napraviti gondolu vrijednu nekoliko stotina miliona maraka i jedan dan u godini kada je građanima Istočnog Sarajevo dozvoljeno besplatno korištenje sadržaja na ovoj olimpijskoj ljepotici koju uskoro od dima iz stare toplane neće moći ni vidjeti.

U paralelnom univerzumu u kojem političari očito žive, nama je sasvim dobro, hljeba i igara, tendera i namještenih konkursa. Ipak, za jedno su u pravu, između bahatih političara i običnog naroda- granica postoji.

spin-portal.info