fbpx

SKC KIDS: Kroz učionice u prirodi mališanima stvaraju nezaboravne uspomene

skc naslovna

Foto: SKC Kids

Radosti šetnje šumskim puteljkom dok cvrkuću ptice i čari učionice u prirodi svakodnevno spoznaju dječaci i djevojčice istražujući biljke i životinje sa svojim trenericama Mirnom Vujanović i Natašom Javorac koje ih vode putevima divnih emocija učeći ih prijateljstvu i istinskim životnim vrijednostima. 

Piše: Ilijana Božić

Ove dvije žene prije šest godina pokrenule su Sportsko kreativni centar SKC KIDS s željom da mališanima omoguće da istražuju prirodu, da uče kako da se brinu o njoj, a njihov Šumski bukvar koji je smješten u naselju Bukvalek – Donja Kola, nedaleko od Banjaluke, mjesto je na kojem djeca stvaraju nezaboravne uspomene. Kako kažu u prirodi djeca uče na najljepši način.

Mirna i Natasa skc kids

Mirna Vujanović i Nataša Javorac/foto: Impuls

Priču za naš portal počela je Mirna Vujanović koja je kazala da je njihova želja da djeca prirodu povezuju sa najljepšim osjećanjima, ali i da se trude da mališane ekološki osvijeste kroz igru i edukativno kreativne radionice. Naime, Mirna je odrasla u Sloveniji i dok je tamo pohađala osnovnu školu njena učionica je bila priroda.

- Priroda je od malena ukorijenjena u mene i vjerujem da i mi kroz naš SKC KIDS tako utičemo na djecu koja su s nama. Presrećna sam kad ih stvari iz prirode asociraju na nas. Tako je nekidan jedan dječak koji dolazi na naše aktivnosti, dok je šetao s majkom ugledao ježa i tražio od nje da ga snimi i pošalje nama, jer ga je to podsjetilo na njegove trenerice- ispričala je Vujanovićeva.

Počeci

Mirna Vujanović je došla iz Slovenije u Banjaluku, a kako nam je ispričala obrazovni sistem u Sloveniji obezbjeđuje djetetu odrastanje u prirodi i učenje vještina koje su potrebne za kvalitetan razvoj.

- Kroz školu i vrtić sam naučila plivati, rolati, skijati i još mnogo toga. Taj sistem kroz koji sam odrastala u Sloveniji mi kroz SKC KIDS pokušavamo prenijeti ovdje- dodala je ona.

Razgovarajući o tome kako su uopšte došle na ideju da pokrenu jednu ovakvu školicu, kazale su nam da je sve krenulo spontano.

- Odvažile smo se, dale smo otkaz u firmama u kojima smo radile i tako je sve krenulo- istakla je Javorčeva i dodala da je Mirna onaj dio u timu koji daje vjetar u leđa.

Njih dvije svojom odvažnošću i hrabrošću stvorile su ovu jedinstvenu školicu u BiH.

Šumski bukvar

S željom da stvore što bolje uslove za najmlađe Mirna i Nataša su u Donjim Kolima napravile pravu eko oazu za mališane. Djeca trče, istražuju, druže se, uče, sade, kreativno se izražavaju i još mnogo toga. Okupljeni oko vatrice pričaju priče, peku kukuruze i kestenje. Kako kažu trenerice, nastaviće da ulažu u Šumski bukvar jer žele da sve što rade traje još dugo.

- Ljepota rada s djecom i ta sjedinjenost sa prirodom je nešto neopisivo. Djeca, priroda i životinje, može li nešto ljepše od toga? To je spoj nas, mi to živimo. Naša misija je da djeca zavole prirodu i da radimo na njihovim motoričkim sposobnostima na najljepši način, u prirodi, kroz prirodne kretnje koje su urođene djetetu. U šumi imamo mjesto za kreativne radionice sa ležaljkama među drvećem. To je mjesto za slobodnu i usmjerenu igru- objasnila je Vujanovićeva.

skc1

Foto: SKC Kids

Nataša je nastavila priču o Šumskom bukvaru dodajući da se ljepota ovog parčeta zemlje ogleda u tome što je na nadmorskoj visini kao Banj Brdo što je idealno za skrivanje od gradske buke i vreve.

- Pored toga, dječaci i djevojčice mogu da se upoznaju sa domaćim životinjama. Mi nemamo životinje i ne planiramo ih držati, ali komšije oko našeg Šumskog bukvara ih imaju, na radost naših mališana - kazala je Javorčeva.

Ovim aktivnostima trenerice se trude da mališani uvide šta su prave vrijednosti, te da djetinjstvo može biti itekako zanimljivo bez mobilnih telefona i laptopa, a kako kažu ljepota prema radu sa djecom im daje snagu da realizuju sve svoje ideje.

skc2

Foto: SKC Kids

Mali istraživači

Djeca sa svojim trenericama u određeno doba godine odlaze šumskim stazama. Sa ruksačićima na leđima mališani šetaju rješavajući zanimljive zadatke.

- Dok zajedno hodamo šumskim stazama mi šapućemo drveću, grlimo stabla i otkrivamo im tajne i želje, od prirodnih biljaka pravimo kistove kojima slikamo, miješamo blato i njime bojimo crteže- ispričala je Javorčeva.

skc3

Foto: SKC Kids

Kada dođe jesen, tada organizuju porodično pošumljavanje jer žele da Šumski bukvar bude pravi bukvar sa raznovrsnim drvećem.

- Imamo djecu koja s nama odrastaju, sa nama su od svoje druge godine, a sad imaju po šest i sedam godina. A koliko oni uživaju u svim aktivnostima koje organizujemo svjedoči i izjava dječaka Marka koji je nakon pošumljavanja rekao majci: „Mama molim te izbriši ovu lokaciju da niko ne zna, nek ona bude samo za djecu“- sa smjehom nam je rekla Vujanovićeva.

Ljubav prema djeci i prirodi

Kroz školicu sporta sa Mirnom i Natašom dječaci i djevojčice od tri do 12 godina uče da plivaju, skijaju, rolaju ali i bude kreativnost i razvijaju maštu.

- Djeci dajemo širinu, ne ograničavamo ih, ne usmjeravamo ih u jedan sport, jer želimo da dijete bude dijete dok god je to moguće. Cilj nam je da njihovo djetinjstvo traje što duže- objasnila je Vujanovićeva.

Kako kažu trenerice svako dijete je priča za sebe, pa je i svaki trening poseban i prilagođen određenom uzrastu, naravno u skladu s tim šta je djeci potrebno. Dodale su da je neophodno mnogo strpljenja, istrajnosti, bodrenja i posvećenosti djetetu.

skc4

Foto: SKC Kids

Planovi

S dolaskom hladijeg vremena sve aktivnosti SKC KIDS-a prebacuju se u salu, a Nataša i Mirna kažu da uskoro planiraju Pecka jesenju avanturu, a potom i skijanje. Njihove redovne aktivnosti traju tokom cijele godine, rade tokom sedmice i svaki vikend su u prirodi. Kako kažu Nataša i Mirna djeca im daju snagu, želju, motiv i inspiraciju u svakodnevnom radu i planovima.

Autor: Impuls

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".

pro buducnost logo