fbpx

SVE SE VIDI, SVE SE ZNA Borba za život ili organizirani kriminal krađe uglja u Dubravama?

SVE SE VIDI, SVE SE ZNA Borba za život ili organizirani kriminal krađe uglja u Dubravama?

U posljednjih nekoliko godina tragično je nastadalo pet ljudi. Niko ne želi javno govoriti ko stoji iza krađe, kažu čak i nekoliko stotina tona uglja dnevno. Vlasti ne čine puno, inspekcije su nemoćne, mještani Donjih Dubrava žive u strahu. Bivši direktori i rukovodioci osuđeni, a Tužiteljstvo još nije dobilo pismeni opravak presude.

Piše: Edin Skokić

Površinski kop Dubrave nedavno je odnio još jedan život.

Mersed Pudilović (32) tragično je nastradao na transportnoj traci. Nakon što je prebačen u UKC Tuzla, doktori su mogli konstatirati samo smrt.

Na ovom kopu tragedije su se dešavale i ranije, a 2015. godine nestala su baš ovdje četiri života.

Šta je uzrok? Zašto se dešavaju nesreće?

Javna tajna

Prvo, javna je tajna da krađa uglja sa Površinskog kopa Dubrave nikada nije prestala.

Mnogi će reći da iza krađa stoje pojedinci, koji su na rubu egzistencije i krađom uglja spašavaju golu kožu. Drugi opet tvrde da ima slučajeva i organizovanog kriminala.

Zna se ko je mog sina pozvao, ko prodaje ugalj i ko nam je prijetio zbog naših izjava. Ali se ništa ne preduzima po tom pitanju – kažu Mirsad i Sahba Herić, roditelji 18-godišnjeg Edina koji je život izgubio 2015. godine unutar Površinskog kopa Dubrave.

mirsad i sabha heric 1 1536x1002

Mirsad i Sabha Herić: Zna se ko je pozvao našeg sina

Sedam godina čekali su na kakvu takvu pravdu, pa je pred kraj godine u Općinskom sudu u Živinicama izrečena presuda šestorici rukovodilaca na Površinskom kopu Dubrave, a vezano upravo za slučaj iz 2015. godine, u kojem su prilikom ilegalnog izvlačenja uglja uz Edina Herića smrtno stradali i Alem Dedić, Reuf Alibašić i Adel Šehić.

Svi su proglašeni krivim

Na optuženičkoj klupi su se našli izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku uglja Kreka Suad Zonić, rukovodilac Površinskog kopa Dubrave Sakib Muhtarević, tehnički rukovodilac kopa Sakib Halilčević, rukovodilac službe za zaštitu na radu na kopu Asim Brčaninović, tehnički rukovodilac za bager, traku i klasirnicu na kopu Nedim Šljivić i tehnički rukovodilac za bager, traku i odlagač Mirsad Delić.

Prema presudi Općinskog suda u Živinicama svi su proglašeni krivim za propuste koje su imali u radu.

optuzeni 1536x1023

Zoniću je izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri i po godine, dok su Muhtarević

Halilčević i Brčaninović osuđeni na dvije i po godine zatvora. Šljivić i Delić, prema presudi u zatvoru bi trebali provesti dvije godine zatvora.

Mi još uvijek nismo dobili pismeni opravak presude. Ne znamo da li će odbrana optuženih uložiti žalbe – kaže za Interview Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Minimum satisfakcije

Osuđenima je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od tri godine.

Za nas je to minimum satisfakcije, ali čujemo da će uložiti žalbu pa će slučaj završiti u drugostepenom postupku – kaže Mirsad Herić.

Poslije tragedije 2015. godine smanjena je, ali ne i iskorijenjena krađa uglja.

Poziv Sindikata vlastima

Rudnik uglja Kreka u čijem sastavu egzistira Površinski kom Dubrave je angažovao zaštitarsku službu koja radi na obezbjeđenju površinskog kopa, ali prema riječima Zuhdije Tokića, predsjednika Sindikata Rudnika Kreka veoma je teško pokriti prostor kilometarske dužine.

rudar22 1536x864

Tokić: Apelujem da djelujemo i spriječimo neželjena dešavanja

Transportna traka koja vozi ugalj na Površinskom kopu Dubrave duga je nekoliko kilometara. Rudnik nema teoretske šanse da bilo šta učini posebno u situacijama kada je ogroman prostor u pitanju kako bi se ta površina zaštila. Ni fizički ni bilo kako. Kao sindikat apelujem i pozivam sve one koji mogu učiniti to, a to su grad, odnosno, lokalne zajednice, ministarstva unutrašnjih poslova i svi u oni u tom lancu, da djelujemo i spriječimo neželjena dešavanja – ističe Tokić.

Upućen je apel građanima i svim drugima koji se približavaju Površinskom kopu Dubrave da odustanu od nelegalnih i nedozvoljen radnji jer tako u veliku opasnost dovode svoje živote.

Ovakvi slučajevi događali su se i ranije. Postoji evidencija, natpisi, table, prijave policiji. Nažalost, desio se još jedna slučaj. Apelujemo na građane da ne ulaze u rudnički prostor, odnosno, pogone rudnika kako bi zaštiti svoje zdravlje i svoje živote – izjavio je Ermin Alić, federalni inspektor za rudarstvo.

Konačna odluka

Posljednja žrtva na Površinskom kopu Dubrave Mersed Pudilović (32) svojevremeno je igrao fudbal u nižerazrednim klubovima na području Tuzlanskog kantona. Porijeklom je sa područja Opštine Srebrenica, a u genocidu je izgubio mnogo članova svoje porodice i rodbine.

Preliminarni rezultati istrage govore da ga je transportna traka povukla sa sobom, a ishod je bio fatalan.

Hoće li i smrt Merseda Pudilovića dobiti sudski epilog? Istragu vodi Kantonalno tužilaštvo TK, ali nema sumnje kako će istraga potrajati.

Čekamo rezultate vještačenja nakon čega će se donijeti konačna tužilačka odluka – navode u kantonalnom tužilaštvu TK.

Problem traje godinama

A do tada, krađa uglja se nastavlja.

Podsjećamo kako su prije petnaestak godina u akciji MUP-a zapljenjeni bageri, rovokopači i druga mehanizacija. No, efekta zapravo nije ni bilo jer ljudski životi stradavaju.

Javna tajna je i da se povrijeđeni građani prilikom krađe uglja sa transportnih traka uopšte ne javljaju u javne zdravstvene ustanove, a sve kako bi izbjegli krivično gonjenje.

Niko pouzdano ne zna koliko je u posljednjih tridesetak godina povrijeđeno ljudi u krađi uglja sa Površinskog kopa Dubrava. Broj smrtno stradalih je pet.

Ko kopa i ko ih štiti

Prema nikad prezentiranim i zvaničnim podacima, pred sezonu na ovom kopu u toku jednog dana nestane čak i do 400 tona uglja.

U rješavanje ovog problema, koji godinama traje, uključila se i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Nisu upalile mjere inpekcije, niti bivših menadžmenta koji su protiv zaštita pokretali disciplinske postupke.

Nekadašnji direktor Kopa Enver Omazić izjavio je nakon tragedije četvorice mladića: – U ovom slučaju pojedinci su razvili biznis a oni koji su najmanje zarađivali platili su životom.

Nije rekao o kojim pojedincima se radi.

graf

interview.ba