fbpx

TK: KAD INSPEKCIJA ZATVORI OČI „Posrednik“ završava poslove nelegalnim graditeljima

TK: KAD INSPEKCIJA ZATVORI OČI „Posrednik“ završava poslove nelegalnim graditeljima

Nelegalna gradnja u naseljima Mejdan i Mosnik počinje u petak popodne, a preko vikenda se nešto ozida. Kad počne radna sedmica samo se konstatira stanje i ide se u postupak legalizacije. Tu za inspekciju sve prestaje. Salkan Gradaščević: Ovo je udruženi zločinački poduhvat – dobio sam odluku Ustavnog suda BiH koju niko ne provodi.

Piše: Edin Skokić

Niko nema tačnu evidenciju koliko je bespravno izgrađenih objekata u Tuzli, ali i u Tuzlanskom kantonu.

Činjenica je međutim da je rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata po nalogu Vlade TK još jednom produžen, te ističe sa zadnjim danom ove godine.

Ne znamo koliko je bespravno izgrađenih objekata.  Međutim, mogu reći da se radi o hiljadama i hiljadama. Gradi se bez odobrenja, suprotno zakonu, a da i ne govorimo koliko je to opasno – bezbroj puta ponovio je Omar Hadžić, šef Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzla.

UZP kroz nelegalnu gradnju

Tako je širom TK: gradi se na neodgovarajućim terenima, bez dozvole i dokumentacije. A što i ne bi ako zakona koji bi spriječio takve nezakonite radnje faktički i nema.

Na nelegalnu gradnju godinama upozoravaju građani mjesnih zajednica Mejdan i Mosnik iz Tuzle kojima su, kako ističu, komšije sagradile nelegalne objekte i na taj način ugrozile njihovu imovinu.

Njima se nedavno priključio i građanin iz naselja Križani koji ima odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali koju Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzla ne provodi.

Ustavni sud 1 1489x2048

Riječ je o Salkanu Gradaščeviću kojem je komšijska nelegalno izgrađena ograda zatvorila prolazak do njegovog dvorišta.

Tvrdim da Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzla provodi  udruženi zločinački poduhvat. Upravo zbog toga  ne provode presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 19. januara 2023. godine. Nadaju se da ću odustati, ali se varaju. Predlažem Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzla da provede presudu. A ako to ne urade? Pa biće odgovorni jer su se oglušili o odluku Ustavnog suda BiH, a za to je utvrđena krivična odgovornost – kaže Gradaščević.

Devet godina bitke

Zlata Begović devet godina vodi pravnu bitku zbog nelegalnih objekata koji su, kako kaže, izgrađeni na njenoj međi.

Prethodnog gradonačelnika Jasmina Imamovića ravno smo 30 puta kontaktirali. I nikada nije htio da nas primi na razgovor. Uvijek nam je usmjeravao na pravnika Almira Šutu. Kontaktirali smo i novog gradonačelnika Zijada Lugavića. Osim obećanja nismo dobili ništa. Muhamed Fejzulahović koji se borio protiv nelegalne gradnje je umro i nije dočekao pravdu, a građevinski inspektor Dževad Avdibegović koji je morao zaustaviti nelegalnu gradnju je samo disciplinski kažnjen. U međuvremenu je otišao u penziju – priča nam Begović.

Zlata Begovic 1 1536x864

Begović: Osim obećanja nismo dobili ništa

Počinju u petak popodne

Njene komšije iz Mejdana i Mosnika ističi da su se po istoj matrici gradili objekti bez građevinske dokumentacije i da je to model koji se primijenjuje i dalje.

Gradnja počinje u petak u 16 sati i u dane vikenda, kada inspektori ne rade. U ta tri dana se podignu temelji, nešto i ozida. A kad počne radna sedmica samo se konstatira stanje – gradnja počela, ide se u postupak legalizacije. Znam o kome je riječ, znam mu ime i prezime, ali ću ga oslovljavati sa nadimkom Posrednik. On je spona između inspekcije i izvođača radova. Neka u Gradu Tuzla vrate unazad videonadzor, pa neka otkriju i utvrde koliko puta na dan Posrednik uđe u njihove odaje. Jednom sam ga zvala jer se poznajemo i on je rekao: „Zlato, uzeo sam pare i nema šanse da ih vratim“. Imam i svjedoka koji je to čuo. Govorili su mi i da se okanem ćorava posla, da je opasno po mene, ali ne odustajem – kaže ona.

Skinuta ograda, napravljeni objekti

O svojim problemima obavještavali su OHR, OSCE, Transparency International, Instituciju ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, ali, kako ističu, osim preporuka i mišljenja nisu dobili odgovore koji su očekivali.

Jedinstven sam primjer u gradu kojoj je osoba koja dijeli među s mojim imanjem skinula ogradu i izgradila dva bespravna objekta u tri godine. U oba slučaja na teren izlazi inspektor Avdibegović, ali već kada je objekat pred useljenje. Recimo, izašao je na teren 23. oktobra 2018. godine, a osoba koja je izgradila nelegalan objekat je predala zahtjev za legalizaciju 24. oktobra 2018. godine. Dakle, dovedena sam pred svršen čin – nastavlja Begović.

Identičan problem imao je i njen prvi komšija Muhamed Fejzulahović koji je u međuvremenu preminuo.

Zbog nelegalnih objekata kuća mu je tri puta poplavljena, a u to vrijeme borio se s leukemijom.

Neće da se miješaju

Sličan je slučaj i Miralema Mešanovića koga je svojevremeno šef inspekcija Zlatko Kovačević nazvao „budalom“ nakon čega ga je smijenio tadašnji načelnik Jasmin Imamović.

Ovisno kada se objekat završi, inspekcija zaustavlja radove. Kad ih zaustave dovode nas pred svršen čin jer su nelegalni objekti useljivi. Ide postupak legalizacije, ide sudski postupak, a poslije iz Grada Tuzla dobijemo obavještenje kako se oni ne mogu miješati u sudske postupke. U sudu sve to traje 5-6 godina, ide u zastaru, građani ne mogu pratiti tempo i tako se priča o nelegalnoj gradnji završava –  izjavio je Mešanović.

mosnik3

Naselje Mosnik: Kuće niču preko noći

Na papiru sve u najboljem redu

Zbog svega navedenog građani navode kako su žrtve korupcije i građevinske mafije.

U Gradu Tuzla deklarativno ističu da provode aktivnosti koje su usmjerene ka suzbijanju nelegalne gradnje.

Svi inspektori su državni službenici sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima. Njihova dužnost je provođenje zakona i propisa u oblasti u kojoj djeluju, te su u potpunosti odgovorni za zakonito uređenje oblasti inspekcijskog nadzora i odgovaraju za zakonit rad i postupanje. Inspektori su ovlašteni da preduzmu mjere u vezi sa nezakonitim građevinskim aktivnostima, u skladu sa zakonom. Gradonačelnik podržava sve zakonske inicijative i mjere koje će doprinijeti rješavanju problema nelegalne gradnje u gradu Tuzli – navodi se iz kabineta gradonačelnika Zijada Lugavića u pismenom odgovoru.

Inspektori: Resursi i mogućnosti

Kontaktirali smo i Službu za inspekcijske poslove Grada Tuzla. Oni su nam odgovorili kako nekoliko urbanističko – građevinskih inspektora  vode slučajeve po navodima mještana Mejdana i Mosnika.

skoka slika22

Uvidom u pojedinačna izjašnjenja postupajućih inspektora konstatirano je da su urbanističko – građevinski inspektori, svaki u svom predmetu, obavještavali podnosioce inicijativa i subjekte nadzora po nekoliko puta. Naime, stranci u postupku Begović Zlati  dostavljeno je preko 10 raznih izvještaja i akata, u periodu od 2021. godine do polovine 2023. godine. U predmetu Mešanović Miralema postupajući inspektor dostavio je više puta odgovore podnosiocu inicijative, a između ostalog i odgovor po Zahtjevu za slobodu pristupa informacijama. Osim toga, u predmetima Alajbegović Izo i Hadžimustafić Fatima (naselje Mejdan) inspektor je, između ostalog, donio više akata – rješenja i zaključaka, a posljednji u nizu je Zaključak o prekidu postupka (zbog rješavanja prethodnog pitanja i neriješenih imovinsko–pravnih odnosa) koji je dostavljen strankama u postupku i na koji nisu izjavljene žalbe i tako dalje. Dakle, u svim predmetima, bez obzira da li je inspekcijski nadzor iniciran podnošenjem predstavki, isti se vodi po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonskim propisima, a prema raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima – navode u Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzla.

Postupci nisu okončani

Iz Službe dalje navode da se podnosioci inicijativa/zahtjeva za vršenje inspekcijskog nadzora mogu uvijek obratiti postupajućem ili glavnom inspektoru, odnosno pomoćniku gradonačelnika „ukoliko imaju nejasnoća ili bilo kakvih pitanja vezanih za konkretan predmet“.

U skladu sa odredbama Zakona o  inspekcijama Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 12/20, 1/22, 5/22 i 11/22), nadležna inspekcija je obavezna o poduzetim mjerama podnosioca predstavke obavijestiti pismeno u roku od 15 dana od dana okončanja inspekcijskog nadzora (član 87.) – naveli su.

Dodaju da, prema izvještajima inspektora, postupci inspekcijskog nadzora još nisu okončani.

Što se tiče subjekata nadzora (osobe protiv kojih se vodi inspekcijski nadzor), istima se svakako, moraju uručivati Zapisnici o inspekcijskom nadzoru, dostavljati rješenja i zaključci na koje oni mogu uvijek izjaviti žalbe tako da nije jasno kako se došlo do informacije  da inspektori ne pišu „svoj odgovor na prozivke građana pomenutih Mjesnih zajednica“. Dalje ističemo da Vam, vezano za pojedinačne predmete koji su u toku, nismo u mogućnosti dati više informacija radi obaveze zaštite ličnih podataka. Više informacija iz svakog pojedinačnog predmeta možete dobiti podnošenjem Zahtjeva za pristup informacijam po kojima se isto tako, bez izuzetaka, postupa odgovorili su nam.

Na(d)zor

Na naš upit da li Grad Tuzla preduzima bilo kakve mjere u vezi sa nelegalnom gradnjom dobijamo odgovor da se svakodnevno vrše nadzori po službenoj dužnosti. Sve sukladno mogućnostima i broju inspektora.

A nadzor između ostalog podrazumijeva kontrolu urbanističko-građevinske dokumentacije za izvođenje građevinskih radova, pa se u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem poduzimaju sve mjere i radnje propisane Zakonom.

Šta se dešava ako inspektori utvrde da nisu riješena imovinsko-pravna pitanja ?

Inspektor mora prekinuti postupak do rješavanja tog pitanja  pred nadležnim sudom – navode.

Podnesen zahtjev

A ako u toku nadzora inspektor utvrdi da je subjekt nadzora Službi za prostorno uređenje i građenje Grada Tuzla podnio zahtjev za legalizaciju onda je, na osnovu Zakona, obavezan prekinuti postupak do donošenja pravomoćnog rješenja po podnesenom zahtjevu.

info 3

U gotovo svim predmetima radi se o tome da je podnesen zahtjev za legalizaciju ili se radi o sudskim postupcima koji su još uvijek u toku – zaključili su iz Službe za inspekcijske poslove.

I tako htjeli ne htjeli potvrdili tezu oštećenih mještana da podneseni zahtjev i sudski postupak znači da se ne mogu dalje miještati u nelegalnu gradnju.

A do konačnog sudskog epiloga oštećeni građani plaćaju i životom.

Neću odustati

Zlata Begović podcrtava kako neće odustati.

Odustati neću. Dok dišem borit ću se za svoja prava –  poručuje Zlata Begović.

Prema nezvaničnim informacijama građevinskih stručnjaka u ovom momentu u Tuzlil ima više od 7.000 nelegalno sagrađenih objekata. U Kantonu i dva puta više.

Pravna borba oštećenih građana se nastavlja. Baš kao i nelegalna gradnja onih koji koriste rupe u zakonu i trenutak kad inspektori zažmire.

interview.ba