fbpx

Zašto se kod nas ostavke nikada ne daju iz moralnih razloga?

Zašto se kod nas ostavke nikada ne daju iz moralnih razloga?

poslanici DNS u NSRS / Foto: GERILA

Postoji li moral u rječniku domaćih političara?

Smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac, nespojiva s mojom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave.
Rekao je ovo prije desetak dana Slobodan Marendić, šef policije u Splitu, na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon što je njegov maloljetni sin u tuči povrijedio drugog muškarca ispred noćnog kluba. Već sutradan Marendić je iz moralnih razloga dao ostavku na javnu funkciju koju je obavljao u tom trenutku.

U posljednjoj sedmici marta, Nikola Kokanović iz Bijeljine i zvanično je optužen za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića, koje se dogodilo početkom oktobra prošle godine. Sudiće mu se za ubistvo sa umišljajem jer je inspektora usmrtio korištenjem vatrenog oružja. Kokanović ima policijski dosije i više puta je hapšen i iza sebe ima više optužnica i presuda. Pomenuti Bijeljinac, inače je sin poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zorana Kokanovića, koji djeluje u klubu Socijalističke partije. Zoran se nije oglašavao javno o ubistvu Markovića niti je podnio ostavku na mjesto narodnog poslanika.

Direktor Vodovoda u Boru podnio je ostavku 8. aprila iz moralnih razloga nakon što je policija saopštila da su dva muškarca osumnjičena za ubistvo dvogodišnje D.I. radnici preduzeća na čijem je čelu. Sa druge strane, narodni poslanik Nikolina Šljivić (DNS) iz Istočnog Sarajeva nije se odrekla mandata nakon što je proteklog vikenda njen muž, Zoran Šljivić, priveden jer je u njenom prisustvu pištoljem pretukao dva muškarca, zbog čega je noć proveo iza rešetaka. Niko u Republici Srpskoj nije problematizovao ni podatak da je Nikolinin suprug djelo učinio zajedno sa Đorđem Ždralom, osuđivanim za najteža krivična djela, među kojima i ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera. Dok čitamo vijesti iz inostranstva, u kojima strani funkcioneri ostavke daju zbog vožnje nakon popijene čaše vina, pa čak i kašnjenja na sjednice parlamenta, kod nas ni svjedočenje u državnom parlamentu bivše žene Staše Košarca, u kojem je govorila o njegovom nasilničkom ponašanju, nije poljuljlo njegovu poziciju ministra u Savjetu ministara BiH.

Simptomi bolesnog društva

Politička analitičarka Tanja Topić za Gerilu kaže da ostavki kod nas iz moralnih razloga nema jer, prosto, nema ni samog morala, kao osnova za iste.

Politika i moral ne idu zajedno, posebno u društvima  u kojima je vrijednosni okvir potpuno razoren. Ako nam nosioci izvršne vlasti priznaju da svjesno krše zakone koje su sami donijeli i da će ih mijenjati kako bi ‘spriječili’ zakonitost u ponašanju, onda vam je jasno da mi ismijavamo pravnu državu. Onda je besmisleno tražiti od političara da se moralno ponašaju. Ako se naši ministri moraju voziti u autima čija je vrijednost 140 hiljada KM, dok građani skupljaju telefonskim pozivima novac za lijecenje devetnaestogodišnjeg Sergeja, onda tu prestaje svaka priča o moralu”, kaže naša sagovornica.

O kakvom moralu se može govoriti, dodaje ona, u državi u kojoj se narodni poslanici druže sa sumjivim licima, narkodilerima, ubicama, ako kreiraju i donose zakone, dok se u njihovom prisustvu, njihovi partneri nasilnički ponašaju prema drugima.

Kako da pričamo o moralu u društvu u kojem su poželjni političari ‘koji su se snašli’, našli prečicu, koji su nasilni prema svojim partnerkama, oni koji kupuju diplome, druže se sa žestokim momcima, u kojima znanje i čestitost jesu predmet podsmijeha. Sve su ovo simptomi bolesnog društva, problem je što nam je to prihvatljivo i što smo nenormalno pretvorili u normalno”, zaključila je Topićeva.

Ne odgovaraju za svoje postupke Politikolog Velizar Antić smatra da političari ne treba da snose posljedice zbog djela članova njihovih porodica ali, dodaje da kod nas posljedice nemaju ni oni koji sui h lično zaslužili.

Mislim da političari ne bi trebali da odgovaraju i podnose ostavke na funkcije zbog nedozvoljenih radnji koje su počinili njihovi članovi porodice. Jednostavno, oni lično nisu učestvovali u toj radnji koja nije dozvoljena i ne bi trebali zbog toga da trpe bilo kakve posljedice. Mnogo je veći problem kada oni ne rade svoj posao kako treba i zbog njihovog propusta se dese određeni propusti zbog kojih trpi čitavo društvo. Dakle, ukoliko političari lično naprave određeni propust mislim da bi u svakom slučaju trebali da podnesu ostavke na mjesta koja zauzimaju”, kaže Antić.

Međutim, dodaje naš sagovornik, moralna ili bilo koja druga vrsta odgovornosti kod nas ne postoji.

Lično se ne sjećam da je bilo koji političar kod nas podnio ostavku jer je napravio propust na svom poslu”, zaključio je za Gerilu Antić.

GERILA info