fbpx

Feraget: Samo građani mogu donijeti promjene

ifet feraget

Za narednu subotu pod motom Budi na strani istine i pravde grupa Pravda za Dženana i Davida najavljuje proteste u Sarajevu na kojima će izaći sa konkretnim zahtjevima prema nadležnim institucijama koje ni više od pet godina u slučaju ubistva Dženana Memića i više od tri godine u slučaju ubistva Davida Dragičevića nisu otvorili istragu o ubistvima mladića, u Sarajevu i Banjaluci. 

Razgovarala: Đana Karavdić, Nomad.ba

Pravda za Dženana i Pravda za Davida ujedinili su na društvenim mrežama građane cijele zemlje koji su se u Sarajevu posljednji put okupili u februaru prošle godine. Po dvadeseti put, u subotu 11. septembra, porodica Memić poziva građane da izlaskom na ulicu izraze prosvjed protiv nedjelotvornosti sudstva i tužilaštava i sistema koji štiti počinioce ubistva i djeluje mimo zakonskih propisa: Porodice Memić i Dragičević građane Bosne i Hercegovina pozivaju na proteste i pitaju – na čijoj ste strani, istine i pravde ili ubica i saučesnika?

Tim povodom razgovarali smo sa Ifetom Feragetom, pravnim zastupnikom porodica Memić i Dragičević.

U našem posljednjem razgovoru u februaru ove godine kazali ste da nakon pet godina slučaja Memić “još manje vjerujem ljudima nego prije ali ipak s vjerom da dolaze neka bolja vremena”. Sedam mjeseci nakon te izjave, ima li naznake boljih vremena u slučaju ubistva Dženana Memića?

Feraget: Ostajem kod stava da nakon slučajeva Memić i Dragičević još manje vjerujem ljudima jer je prosto neshvatljivo da nam treba ovoliko vremena za raskrinkavanje pokušaja zataškavanja dva očigledna ubistva. Ipak, pošto sam po prirodi optimista, želim da vjerujem da budućnost donosi pozitivne promjene jer alternativa je potpuna propast ovog posrnulog društva.

A u sudstvu i tužilaštvu?

Feraget: Trenutno stanje u pravosuđu je moguće poboljšati samo angažovanjem stranih sudija i tužilaca koji bi preuzeli neku vrstu nadzora. Iako postojeće propise treba poboljšati radi izbjegavanja novih afera i problema za trenutno stanje je isključivo odgovoran ljudski faktor zato što se naše pravosuđe, uglavnom ponajviše zahvaljujući postojećem izuzetno lošem Zakonu o VSTV-u, nalazi pod apsolutnom političkom kontrolom. Odgovornost kantonalnih i federalnih tužilaca u Sarajevu i republičkih i okružnih u Banjaluci za namjerne propuste u slučajevima Memić i Dragičević, kao i odgovornost pojedinaca za ovakvo stanje u pravosuđu, je moguće utvrditi u kratkom roku ali upravo politička kontrola nad radom pravosuđa to ne dozvoljava. Od trenutnog pravosudnog haosa korist imaju samo korumpirani političari koji vladaju ovom zemljom i zbog toga su građani potpuno izgubili povjerenje u rad pravosuđa. Upravo slučajevi Memić i Dragičević su umnogome doprinijeli da građani izgube povjerenje u rad pravosuđa ali i da sagledaju trenutno stanje koje se nužno mora mijenjati. Upravo iz ovih razloga gospodin Reinhard Priebe je, prilikom nedavnog intervjua za Al-Jazeera Balkans, rekao da su slučajevi Memić i Dragičević postali testni slučajevi za pravosuđe u BiH, ali i za vraćanje povjerenja građana u pravosuđe, te da njihovo adekvatno rješavanje mora biti jedan od prioriteta svih onih koji se bave ili se namjeravaju baviti stanjem u institucijama Bosne i Hercegovine, ukoliko je cilj da se stanje promijeni nabolje. Isto tako nedavno je i gospodin Valentin Inzko, koji je o ovim slučajevima više puta izvještavao i Vijeće sigurnosti UN-a, rekao „da je Bosne i Hercegovina imala i ima svoje heroje. Ima Pravdu za Davida i Dženana, koja je ujedinila čitav region i državu“!

Šta ocjenjujete najznačajnijim pomakom u slučaju Memić od februara mjeseca do danas?

Feraget: Istraga Tužilaštva BiH koja je rezultirala optužnicom za organizirani kriminal u vezi sa zataškavanjem ubistva Dženana Memića, koju je Sud BiH potvrdio, protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić Mutap, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića, te recepcionera hotela Kristal Muamera Ožegovića, je svakako najznačajniji pomak od februara do danas. Da nije potpuno zakašnjela, i presuda Vrhovnog suda FBiH od 27. jula ove godine koja, kako sam to unazad par godina više puta najavljivao, nije mogla i nije smjela biti drugačija, a kojom su Seferovići, nakon pet i po godina mrcvarenja porodice Memić, konačno pravosnažno oslobođeni optužnice za (izmišljenu) saobraćajnu nesreću, je mogla predstavljati pomak. Ovako, ona nas podsjeća da sistem ne funkcioniše u skladu sa zakonom.

U kakvom je statusu slučaj ubistva Davida Dragičevića?

Feraget: U slučaju Memić Ustavni sud BiH je, nakon svega tri i po mjeseca, još početkom 2017. godine odbio moju apelaciju podnijetu zbog povrede prava na život iz čl. 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima i nedjelotvorne istrage i utvrdio da je Kantonalno tužilaštvo KS u tom slučaju provelo djelotvornu istragu a nakon toga je Vrhovni sud FBiH svojom presudom od 27. jula ove godine utvrdio da nema dokaza da se saobraćajna nesreća uopšte desila! Ostaje nam da se pitamo kako je moguće provesti “djelotvornu istragu” koja za rezultat ima konačnu presudu da nema dokaza niti da se saobraćajna nesreća uopšte desila? I ovo je dokaz da sistem ne funkcioniše u skladu sa zakonom i da su problemi mnogo veći nego što se to čini! Za razliku od slučaja Memić, u slučaju Dragičević Ustavni sud BiH je, doduše nakon više od dvije godine od podnošenja prve apelacije, usvojio moje apelacije i utvrdio povredu prava na život iz čl. 2. Evropske konvencije. U međuvremenu Tužilaštvo BiH je preuzelo i slučaj Dragičević pa u narednom periodu očekujem konkretne pomake.

S kojim konkretnim zahtjevima se organizira protest u narednu subotu?

Feraget: Porodice Memić i Dragičević proteste organizuju s jednim jedinim ciljem a to je ostvarenje ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovanog prava na život, koje državu obavezuje da u slučajevima nasilnog oduzimanja života provede djelotvornu i odgovarajuću istragu i počinioce izvede pred sud. Kao što je poznato, nakon više od pet i po godina u slučaju Memić i tri i po godine u slučaju Dragičević, još uvijek nemamo otvorenu istragu za ubistva tih mladića što najbolje govori o trenutnom stanju našeg pravosuđa u kojem su zaštićeni pojedinci koji trebaju biti procesuirani zbog ubistva Dženana i Davida ali i tužioci zbog pokušaja zataškavanja tih očiglednih ubistava.

Mislite li da su građani u dovoljnoj mjeri svjesni situacije u sudstvu i tužilaštvu? 

Feraget: Mislim da su građani potpuno svjesni situacije u pravosuđu ali još uvijek nisu svjesni da jedino oni mogu promjeniti to stanje i ta promjena svijesti kod građana se ustvari i čeka.

Osmog februara 2020. godine su bili posljednji protesti u vezi sa ovim slučajem kada se mogla primijetiti velika podrška i zainteresiranost građana. Vjerujete li u podršku javnosti? 

Feraget: Na protestu očekujem sve građane koji su svjesni da samo zajedničkom borbom možemo doći do cilja a to je promjena postojećeg stanja. U slučajevima Memić i Dragičević imamo dovoljno dokaza za promjenu postojećeg stanja u pravosuđu i u društvu i to u korist svih građana u BiH. Kao što to kažu Muriz Memić i Davor Dragičević – ovo je borba za svu našu djecu.