fbpx

Ekskluzivno: Ugovor koji je Draško Stanivuković potpisao s Teniskim savezom RS o izgradnji terena za „Srpska open“ – Kome se isplatio „Srpska open“?

Ekskluzivno: Ugovor koji je Draško Stanivuković potpisao s Teniskim savezom RS o izgradnji terena za „Srpska open“ – Kome se isplatio „Srpska open“?

Foto: Ringier/kolaž

Mada je u taj projekat uloženo desetine miliona maraka i iz gradskog budžeta i iz kreditnih zaduženja, grad Banjaluka nije upisan kao vlasnik sportskih terena na kojima je prošle godine održan teniski turnir „Srpska open“.

Impuls je u posjedu Ugovora i druge dokumentacije iz koje je vidljivo kakve su bile međusobne obaveze gradske vlasti i Teniskog saveza Republike Srpske, koje očito nisu ispoštovane. Dokumentacija potvrđuje mnoge sumnje i način trošenja javnih sredstava prilikom realizacije ovog projekta.

Grad je u projekat uložio najmanje 15,5 miliona maraka, što je vidljivo iz dokumenata koji su u posjedu Impulsa. Od tog iznosa 10 miliona maraka se odnosi na kreditno zaduženje, pa na ukupno ulaganje treba dodati i kamate koje će grad otplaćivati s ratama kredita u narednih deset godina. Ako se tome doda i zemljište koje je grad ustupio za izgradnju ovog objekta, i prateća infrastruktura, jasno je da se radi o ulaganju koje se mjeri u desetinama miliona maraka.

Odluku o kreditnom zaduženju od 25 miliona maraka donijela je Skupština grada krajem marta mjeseca 2023. godine.
„Najveći dio sredstava će biti utrošen za projekat izgradnje teniske dvorane i prateće infrastrukture kod parka Mladen Stojanović, u iznosu do 10 miliona KM“, navodi se, između ostalog u ovoj Odluci.
A na ovo kreditno zaduženje pozva se i u Ugovoru koji je gradonačelnik Draško Stanivuković aprila prošle godine potpisao s predstavnicima Teniskog saveza RS.

1 ugovoropen

Članom 5. pomenutog ugovora, predviđeno je da nakon izgradnje i pribavljanja upotrebne dozvole, grad Banjaluka bude upisan kao vlasnik objekta. To se do sada nije desilo, a u gradskoj vlasti se ponašaju kao da ih se i ne tiče, što produbljuje sumnju da su „nekome“, poklonjeni i gradsko zemljište i milioni maraka uloženog javnog novca.

2 Ugovoropen

Odjeljenje za društvene djelatnosti je 5. aprila, prošle godine uputilo zahtjev Odjeljenju za finansije grada Banjaluka za isplatu 5,5 miliona maraka Teniskom savezu RS.

3 Kajkut

Ostatak sredstava uložila je Vlada Republike Srpske, a različiti izvori procjenjuju da je potrošeno ukupno između 55 i 70 miliona maraka. Isključivo javnih sredstava.
Uz činjenicu da je i pored ovolikog ulaganja vješto zaobiđen zakon i izbjegnuta procedura javne nabavke, teško je zaobići sumnje da je „istorijski projekat“, kako su ga prošle godine nazivali Draško Stanivuković i Milorad Dodik, zapravo afera broj jedan u Republici Srpskoj.
Procedura javna nabavke izbjegnuta je tako što je čitav posao prebačen na Teniski savez RS, koji kao sportsko udruženje nije obavezan pokretati proceduru javne nabavke.
„Problem je taj što je Zakon o javnim nabavkama jasan da se ovdje radi o subvencionisanim ugovorima, gdje ukoliko se daje više od 50% javnih sredstava, mora se obezbijediti sprovođenje postupka javne nabavke. Do konkurencije ovdje nije došlo, a Grad Banja Luka i Vlada Republike Srpske su zaobišli zakon dajući novac nevladinoj organizaciji, koja je birala izvođače po svom nahođenju, a plaćajući javnim novcem“, kažu u Transparency international BiH.
Ova organizacija je zbog navedenog podnijela i prijavu Agenciji za javne nabavke BiH.
Iz teško objašnjivih razloga, kako su nam rekli, Agencija je doslovno izbjegla da preispita slučaj, navodeći da u opisu njihovog posla nije da kontrolišu raspoređivanje javnih sredstava.

Impuls