fbpx

Kad bolnica u Doboju nabavlja hranu: “Novo-teks” i “Univerzal –DO” ne brinu za konkurenciju

Kad bolnica u Doboju nabavlja hranu: “Novo-teks” i “Univerzal –DO” ne brinu za konkurenciju

Foto: RAS Srbija

Kada bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja nabavlja prehrambene proizvode, onda već godinama nije pitanje ko će proći na tenderu. Da poslove redovno dobijaju “Univerzal-DO” iz Doboja i banjalučka firma “Novo-teks”, postala je praksa s kojom se i konkurencija pomirila. Žaliti se kažu ne vrijedi, jer tenderska dokumentacija je uvijek tako pripremljena da su favoriti unaprijed poznati.

Piše: Miljan Kovač
Da bi i jedan i drugi “šampion javnih nabavki” dobojske bolnice bili zadovoljeni, ne raspisuje se jedan, nego čak dva tandera istovremeno, iako je riječ o jednom predmetu javne nabavke.
Tako je bilo i u oktobru prošle godine, kada je za nabavku robe za ishranu pacijenata dobojskoj firmi dodijeljan posao vrijedan blizu 550 hiljada, a ponuđaču iz Banjaluke gotovo istovremeno javna nabavka od cca 235 hiljada maraka, naravno bez PDV-a.

Roba je ista, ali tenderski uslovi nisu
JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja je u oktobru prošle godine raspisala dva tendera čiji je predmet isti – “prehrambeni proizvodi za ishranu pacijenata”.
Iako je jedan tender raspisan polovinom septembra, a drugi samo dvije nedjelje poslije, uslovi za učešće u ovom nadmetanju navedeni u tenderskim dokumentacijama se drastično razlikuju.
Što tvrde stručnjaci za javne nabavke i nije čudno, jer to je način da se određenim ponuđačima “izađe u susret”.
U tenderu raspisanom 15. septembra 2023. ukupna vrijednost nabavke procijenjena je na 541 900 maraka bez PDV-a.
Kao uslov za učešće na tenderu, od ponuđača je između ostalog zahtijevano, da dokaže da je u prethodne dvije godine kroz maksimalno tri ugovora realizovao poslove koji su predmet ove nabavke u iznosu koji nije manji od procijenjene vrijednosti ove javne nabavke.

uslovi2r


Samo dvije sedmice poslije, isti ugovorni organ je u drugom tenderu za nabavku prehrambenih proizvoda čija je ukupna procijenjena vrijednost 235 500 maraka naveo potpuno drugačije uslove.

Međutim, ovaj put od ponuđača je traženo da u prethodne tri godine imaju realizovane poslove čija ukupna vrijednost nije manja od procijenjene vrijednosti nabavke, i to kroz maksimalno 2 realizovana ugovora.

uslovi1r
U oba slučaja od ponuđača je traženo da dostave fotografije proizvoda koje nude, na kojima je vidljiva deklaracija proizvoda.
U samo 2 dana direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Mladen Gajić potpisao je dvije odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku robe - prehrambeni artikli za ishranu pacijenata u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

odluka1r
Prvom odlukom od 31. oktobra posao vrijedan 235 260 maraka (bez PDV-a) dodijeljen je ponuđaču “Novo-teks” iz Banjaluke. Već sljedećeg dana direktor je donio odluku o još jednoj nabavci prehrambenih artikala u iznosu od 541 721,90 maraka. Za najpovoljnijeg ponuđača ovaj put izabran je “Univerzal-Do” iz Doboja.

Odluka2r


Logično je zapitati se, kažu naši sagovornici, zašto su u tako kratkom vremenu raspisana dva tendera za isti predmet javne nabavke?
Iako je iz navedene specifikacije proizvoda u tenderskoj dokumentaciji vidljivo da se ipak ne radi o istim proizvodima, očito je i da je riječ o proizvodima istog asortimana. Zbog toga je logično, a i u skladu sa zakonom bilo, da je raspisan jedan tender ili da je ako je to potrebno nabavka podijeljana na lotove.
Uostalom, u oba slučaja u obavještenju o nabavci je navedeno da se postupak ne dijeli na lotove jer “radi se o istovrsnoj robi”. Što je svojevrstan paradoks, jer to istovremeno potvrđuje da nije bilo potrebe za raspisivanjem dva tendera.

MladenGajic Srna

Mladen Gajić,/ Foto: Srna


Urednik portala “Pratimo tendere” Slobodan Golubović, kaže da je u ovom slučaju dosta elemenata koji ukazuju na pogodovanje određenim ponuđačima.
“Vrši se cijepanje nabavke s ciljem da se zadovolje interesi jedne i druge firme. Vjerovatno su u pozadini toga svega neki nedopušteni dogovori, tako da je to razdvojeno na taj način. Upravo to što je postojala ranija saradnja s tim ugovornim organom nam govori da su ti poslovi nedopušteno rezervisani za te ponuđače. Vjerovatno imamo i neke kontakte s drugim ponuđačima, da se drugi ponuđači ne bi miješali u te postupke, jer vrlo je indikativno da za prehrambene proizvode stiže samo jedna ponuda. Odnosno da ta druga ponuda, ako i stigne, ne ispunjava uslove zbog čega je i odbačena i da na kraju nema ni žalbe na procedure javne nabavke”, kaže Golubović.

Žaliti se (ne)vrijedi
Pored izabranog ponuđača, u oba slučaja na tender se kao konkurent javio još jedan ponuđač. Riječ je o firmi “Lala i Laćo” iz Bijeljine. Ponude ove kompanije u oba slučaja odbačene su zbog neispunjavanja tenderskih uslova – tačnije zbog formalnih nedostataka.
Vlasnik ove firme Milivoje Stanivuković takođe smatra da je riječ o pogodovanju favorizovanim ponuđačima, te da se radi o dogovoru o “raspodjeli poslova”.
On kaže da se nisu žalili, jer ne bi ni imalo smisla, s obzirom na to da im je ponuda odbačena kao neispravna, ali da su od početka znali da se radi o namještenim tenderima.

“Kada je Novo-teks u pitanju i Univerzal Doboj, tu nikada nismo uspjeli da dobijemo postupak, jer su tenderski uslovi tako podešeni. Imamo i situaciju da se traže artikli koji se ne proizvode već deset godina ili uopšte ne postoje. Normalno da ne možemo da šaljemo ponudu s takvim artiklima. Imamo i situaciju da se do te mjere precizira koji se artikal traži, da ga ne bi našli ni za mjesec ili dva na tržištu, ako uopšte postoji. Naravno, Univerzal dostavi takvu ponudu i ona prođe”, kaže Stanivuković.
Kada već ustanove da su tenderski uslovi tako postavljeni, onda se, kaže, prijave s nepotpunom ponudom samo da bi učestvovali u postupku i utvrdili nepravilnosti, jer i tako znaju da posao koji je unaprijed namješten neće dobiti.

“Mi pošaljemo ponudu samo da bismo potvrdili sumnje. Nemamo vremena da radimo ispravnu ponudu, nego nabacamo bilo kakve cijene i pošaljemo. I onda odemo na uvid da nešto naučimo, da potvrdimo sumnje”.

Partnerstvo vrijedno tendera
“Univerzal – DO”, već godinama “uspješno” posluje s bolnicom “Sveti apostol Luka”. Tako su 2022. godine takođe dobili posao javne nabavke prehrambenih artikala, vrijednosti od 476 125, 50 maraka. U skladu s tenderskim uslovima dobojska kompanija je jedina dostavila ponudu.
Ni tada nije zaboravljen banjalučki “Novo-tekst” koji je baš tih dana od bolnice u Doboju dobio posao nabavke “mlijeka, mliječnih proizvoda” i ostalih prehrambenih artikala u iznosu od 177 976 maraka. Na ovom tenderu se pojavio samo jedan konkurent – firma “Lala i Laćo” iz Bijeljine. Komisija za javne nabavke je ponudu ponuđača iz Bijeljine odbacila, jer je znatno premašivala procijenjenu vrijednost nabavke. Međutim, utvrđeno je i da je ponuda koju je dostavio “Novo-teks” nepotpuna zbog čega je odlučeno da se postupak poništi i ponovi. Ipak, nakon uloženih žalbi, a odlukom komisije za razmatranje žalbe, “Novo-teks” je dobio i ovaj posao. To što je i Komisija za žalbe pod vrlo čudnim okolnostima, s obzirom na očite nedostatke ponude, presudila u korist “Novo-teksa”, nije iznenađujuće, ako se u obzir uzmu jake političke i poslovne veze vlasnika ovog preduzeća Nove Milakovića.
Milaković je u bliskim rodbinskim i poslovnim vezama s predsjednikom Socijalističke partije Srpske, Goranom Selakom. Ova partija je dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, zajedno sa SNSD-om Milorada Dodika. Mnogi izvori tvrde da u tome leži tajna mnogobrojnih poslova koje ova firma kroz procedure javnih nabavki dobija u ovom entitetu. Bolnica u Doboju svakako nije izuzetak. Političke veze vlasnika “Univerzala –DO” nisu toliko poznate javnosti, međutim, uspjesi u javnim nabavkama preko sumnjivih procedura mnogo govore.

infoDoboj

Impuls