fbpx

Letu štuke, letu avijone

aerodrombluka

I dalje je znak neizvjesnosti nad sudbinom banjalučkog aerodroma

Piše: Žika Bojanić,  Prelom broj: 9 - decembar 1989. – januar 1990., Banjaluka

Da su Ikar, braća Rajt, Edvard Rusijan, Čajavec, Kluz... morali da se suoče sa tonama bezvrijednih elaborata i sastanaka "bez efekata", onda sigurno ni do danas ne bi poletjeli u susret nebu i istoriji.

Nažalost, banjalučki aerodrom baš zbog tog nosi anatemu "mjenice bez pokrića" i umjesto aviona sa sagrađene piste u Bosanskom Aleksandrovcu, lete samo nova odgađanja prvog leta.

I pored zdravih inicijativa neizvjesno je kad će poletjeti prvi avioni.

Ni skoro održani sastanak na "zadatu temu" nije donio više svjetlosti na pitanje kada će napokon Banjaluka koja u svemu rapidno zaostaje, dobiti svoju zračnu luku.

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici JNA, Republike, Splitske trgovine, Osnovne privredne komore, banjalučke i nekih drugih susjednih opština, PONOVO je na dnevnom redu u glavnoj ulozi bio raniji način rada: PONOVO su predloženi novi birokratski promašaji, prema kojima inicijative Splitske trgovine i dalje treba čekati jer je zaključeno "da se do 25 decembra sačini precizan ugovor između zainteresovanih faktora a zatim da se uz ostalu neophodnu dokumentaciju, pošalju na novo – staro razmatranje i EVENTUALNO potpisivanje".

Sve ovo više nije ni smiješno ni tužno nego krajnje nekorektno prema ovom gradu i regiji koja nema i neće imati strpljenja za politiku spornih poteza u vrijeme kada se sekundi mjere najvećim novčanicama.

Zbog toga "Prelom" daje svoj glas za aerodrom. I predlaže da prije toliko čekanih aviona u zaborav i apsolutnu ignoraciju polete režiseri dosadašnjih pogrešnih koraka i kočničari bržeg i boljeg sutra.

I dok Radna organizacija "Aerodrom u osnivanju" nudi novu informaciju u tri verzije, preduzimljivi i toliko puta već dokazani ljudi iz "Splitske trgovine" su konkretni:

- Budući da se radi o stvarno malim parama (kočničari su u svim dosadašnijm "istupima" u prvi plan uvijek isticali nedostatak sredstava), spremni smo investirati u završetak radova na banjalučkom aerodromu kako bi on u što kraćem roku bio osposobljen za rad. Nas ne zanimaju bilo kakve računice, niti nas brine ni da li će aerodrom u prvih pet godina biti rentabilan ili ne. Hoćemo da on napokon dobije zeleno svjetlo i da stvara dohodak. Na taj način ne bi bilo bilo kakvih dilema. Želimo da nam se pruži prilika jer je, neshvatljivo da jedan takav objekat stoji konzerviran a uz malo više volje i htijenja već je mogao da se isplati.

Šta se tiče prave papiromanije naš stav je poznat. Nas ne zanimaju elaborati. Nemamo zato vremena. Nudimo potrebna sredstva i garantujemo maksimalno korištenje – kaže Mišo Ljepojević prvi čovjek Splitske trgovine.

Računica je jasna. Gore ne može biti. Uložiti brdo para u objekat koji čeka bolje vrijeme i dalje prednost davati odgodama i dogovorima, zločin je prema ovom gradu i u društvenoj zajednici uopšte.

- Svima onima koji na našu ruku saradnje gledaju s podozrenjem poručujemo da Splitska trgovina banjalučki aerodrom može staviti u funkciju u najkraćem vremenskom periodu, već krajem proljeća – kaže Ljepojević.

Tako govore i predlažu "mađioničari jednostavnosti" iz Splita. Međutim, odlučuju drugi. Oni koji su i do sada dizali ruku za dogovaranje i odgode. Dakle, birokratija i dalje drži glavne adute u svojim rukama. U korist vlastite štete i za novi korak nazad koji je Banjaluku doveo tako nisko na razvojnoj top listi.

Prije će, prema sadašnjem odnosu snaga, korisna inicijativa Splitske trgovine poletjeti u koš provincijsko – malograđanskog mentaliteta propalih investitora a "uspješnih" političara, nego što će poletjeti avioni s banjalučkog aerodroma.

A sigurni smo da bi trebalo promijeniti redoslijed poteza.

"Prelom" predlaže da se barjaktari dosadašnje politike na dostojanstven način povuku sa scene na koju su očigledno zalutali i kormilo budućih dana prepuste ljudima čiji su rezultati po specifičnoj težini "jači" od elaborata ranijih promašaja bez pravih sadržaja.

Avioni će poletjeti sa banjalučkog aerodroma tek pošto odlete (po)grešni ljudi.

DOC191108 007 p18

Autor:  impulsportal.net