fbpx

Konzervirani Stari hrast, osuđeni kum Radišić i Picin park

Stari hrast u Banjaluci uskoro bi mogao postati spomenik. Trošno stablo, sve je što je od njega ostalo, pa su prošle gradske vlasti planirale da ga uklone.

stari hrast atv

Autor: Impuls

Do promjene plana došlo je sa novom administracijom. Sa gradonačelnikom Igorom Radojčićem na čelu, Zavodu sa očuvanje kulturno istorijskog i prirodnog naslijeđa, poslali su zahtjev, da hrast postane zvanični simbol, vijest je koju su objavili banjalučki portali.

hrast slajder

Stari hrast prije izgradnje poslovnog objekta firme Grand Trade vlasnika Mileta Radišića

Novinarka Gordana Katana nazvala je zahtjev gradskih otaca licemjernim: “Zakašnjelo reagovanje, jer je činjenica da je upravo vlast SNSD-a koja je i prije sedam, osam godina bila u Banjaluci i dozvolila da se prilikom izgradnje novog naselja uništi stari hrast. Za mene to sada stvarno postaje besmisleno, posebno meni kao jednoj od građanki ovog grada koja je bila šetačica”.

protestipark

Banjalučki šetači

Vjerovatno mnogi šetači/ice ali i ostali građani/ke Banjaluke dijele njeno mišljenje. Osjećaji su nekako pomiješani. Bilo bi lijepo vidjeti stari hrast, za koji su vezane generacije banjalučana, kao spomenik  ali drvo nije umiralo samo.

Ubilo ga je nasilje nad prirodom i čovjekom.

picin park

Picin park

Da sa emocija pređemo na činjenice. 

Kada su 2012. godine bageri zaorali banjalučki Picin park i počeli sa gradnjom poslovnog objekta, posao vrijedan milione eura dobio je Mile Radišić, vlasnik "kofer firme" Grand Trade i kum predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

rusenje

Početak radova u Picinom parku

radovi

Početak radova u Picinom parku

Prvo su se pobunili građani, poznati banjalučki šetači mjesecima su svaki dan protestvovali protiv uništenja parka.

otpor

Banjalučki šetaći

Već tada su se pojavili dokazi oko malverzacija sa zemljištem, tačno 30 dunuma zemljišta u samom centru Banjaluke. Ubrzo je javnost saznala i za slučaj Željka Vulića čija se parcela sa porodičnom kućom i poslovnim prostorom našla na mjestu gdje je Radišić naumio da napravi pristupni put svom poslovnom objektu.

vulic

Željko Vulić

Vremenom su se pojavili dokazi o možda najvećem organizovanom državnom kriminalu u kome su učetvovale mnoge institucije, od tadašnjeg gradonačelnika Grada Banjaluka Dragoljuba Davidovća, preko Zemljišno knjižnog ureda Opštinskog suda u Banjaluci do Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ostalo je slijepo na očigledne dokaze o malverzacijama sa zemljištem koje grad nije mogao ustupiti Radišićevoj firmi Grand Trade na korištenje radi gradnje zbog niza imovinsko pravnih sporova koji su oko tog zemljišta vođeni, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdati građevinsku dozvolu jer je uslov za istu vlasništvo nad građevinskom parcelom i rješeni imovinsko pravni odnosi.

Kako bi se javnost malo umirila, Mile Radišić je u ponovnom postupku osuđen. Vrhovni sud je presudio. Žalbe Mileta Radišića i ostalih u slučaju "Medicinska elektronika" nisu osnovane i potvrđuje se presuda Okružnog suda po kojoj je Mile Radišić osuđen na 3 godine zatvora. Presuda je pravosnažna i vraća se na finalizaciju Okružnom sudu a nakon toga ide na izvršni, odnosno Osnovni sud kojem preostaje samo da odredi vrijeme odlaska na izdržavanje kazne.

radisic

Mile Radišić

Ali Radišić je umjesto na izdržavanje kazne otišao u Beograd, pa se samoinicijativno nakon nekog vremena vratio i to direktno pred vrata banjalučkog zatvora na Tunjicama.

U međuvremenu Upravni odbor M:tela na sjednici u Beogradu donio je konačnu odluku da se neće useliti u poslovnu zgradu koju je napravila njegova firma Grand Trade. UO je konstatovao da nisu ispunjene odredbe Ugovora o zakupu poslovnog prostora između kompanije M:tel i firme Grand Trade, te donio odluku po kojoj je ovaj ugovor sa 30.06.2015. godine prestao da važi. 

UO M:tela je na osnovu izvještaja nezavisnog stručnog konsultanta, ocijenio da je utvrđeno niz propusta u izgradnji i dobijanju potrebne dokumentacije za poslovnu zgradu koju je M:tel trebao da uzme pod višegodišnji zakup, vrijednosti desetine miliona maraka.

Prisutni članovi UO M:tela ovu odluku su navodno donijeli jednoglasno.

Situacija se naglo mijenja 19. januara 2016. godine kada su ovlašteni predstavnici M:tela i Grand trejda potpisali Aneks na osnovni Ugovor o iznajmljivanju zgrade, čime počinje teći rok od sedam dana za primopredaju poslovnog prostora.

grand

Poslovni objekat firme Grand Trade na mjestu gdje je nekada bio park

Grand Trade će svaki mjesec od M:tela za zakup 15.600 kvadratnih metara poslovnog prostora dobijati  202.500 evra  ili  394.875 KM.

Treba napomenuti da se Mile Radišić u bjekstvu u Beogradu nalazi od marta do novembra 2015. godine, da za njim nije raspisana potjernica te da nadležni nisu tražili devet mjeseci njegovo izručenje.

Ali tu se priča o Radišiću i M:telu ne završava. Zanimalo nas je zašto se i ko predomislio. 

Većinski vlasnik M:tela je Telekom Srbija sa 65% vlaničkog udjela. Na naš upit u vezi sa Aneksom na osnovni Ugovor o iznajmljivanju Radišićevog poslovnog objekta u Banjaluci iz Telekoma Srbija dobili smo odgovor "Telekom Srbija a.d. Beograd nije u poslovnom odnosu sa privrednim društvom "Grand Trade" Banjaluka i ne raspolažemo dokumentacijom zatraženom predmetnim zahtevom".

telekom srbija

Odgovor Telekoma Srbija

Nakon toga obratili smo se potparolki M:tela a.d. Banjaluka Milici Stojaković sa pitanjem: "S obzirom na to da je u odgovoru našoj redakciji Telekom Srbija, kao većinski vlasnik M:tela a.d. Banjaluka, naveo da nije u poslovnom odnosu sa privrednim subjektom Grand Trade, zamolila bih vas za informacije o tome ko je potpisao novi Ugovor sa privrednim subjektom Grand Trade, odnosno koji organ vaše kompanije, te ko je doneo odluku da se taj Ugovor obnovi s obzirom da je Upravni odbor M:tela  u julu 2015. godine na sednici u Beogradu doneo jednoglasno konačnu odluku da se neće useliti u poslovnu zgradu koju je u Banjaluci napravila firma "Grand trade", a na osnovu izveštaja nezavisnog stručnog konsultanta, koji je ocenio da je utvrđeno niz propusta u izgradnji i dobijanju potrebne dokumentacije za tu poslovnu zgradu."

I dobili smo odgovor: "Kao što je u ranijem odgovoru navedeno, preduslov preseljenju u novu poslovnu zgradu bilo je ispunjenje svih zakonskih uslova kao i pribavljanje građevinskih dozvola te otklanjanje svih uočenih nedostataka od  strane izvođača radova.

Podsjećamo, poslovne odluke M:tela a.d. Banja Luka isključivo su bazirane na zaštiti poslovnih interesa akcionara, zaposlenih i korisnika što za cilj ima poboljšanje usluga, optimizaciju poslovnih procesa i bolji poslovni rezultat.

Kompanija M:tel  je zakupoprimac i koristi prostorije navedene poslovne zgrade u centru Banjaluke.

Preseljenju u novu poslovnu zgradu prethodilo je donošenje Odluke u skladu sa Statutom Društva, o kojoj su odlučivali svi Statutarni organi Društva. Na osnovu Odluke potpisan je Sporazum između M:tela a.d. Banja Luka i firme Grand Trade d.o.o Banja Luka, od strane ovlaštenog lica M:tela.”   

mtel

Obratili smo se i Javnoj ustanovi Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Banja Luka koji je učestvovao u izgradnji banjalučkog Grand Trade centra i tražili više informacija o tome, odnosno da li su uočili bilo kakve nedostatke, odnosno sačinili izveštaj o tome. 

Dobili smo odgovor

tehnicki prijem

I naravno, "sve po zakonu". Ali zanimalo nas je ko su ti organi i ovlaštena lica i kako je moguće da većinski vlasnik kompanije tvrdi da nije u poslovnom odnosu sa privrednim društvom kojem će se mjesečno uplaćivati na ime zakupa 202 500 eura, odnosno godišnje 2 430 000 eura

Predsjednik Upravnog odbora M:tela a.d. Banjaluka je Predrag Ćulibrk, koji je istovremeno i generalni direktor i predsjedavajući na sjednicama Izvršnog odbora Telekoma Srbija a.d. Beograd. Član ovog Izvršnog odbora Milan Simić ujedno je i član Odbora za reviziju M.tela a.d. Banjaluka.

Predrag Ćulibrk rođen je 1968. godine u Rumi, a diplomirao je na odseku za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu 1994. godine. Za generalnog direktora kompanije M:tel BiH, odnosno Telekoma Srpske, postavljen je 18. juna 2007. godine.

Upravni odbor Društva je izabrao Marka Lopičića za Generalnog direktora M:tela a.d. Banjaluka 08.06.2016. godine. Marko Lopičić rođen je u Kraljevu 1975. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2000. godine. Svoju karijeru započeo je 2000. godine u "Telekomu Srbija". Za Izvršnog direktora za korporativne poslove kompanije M:tel a.d. Banja Luka imenovan je 19.06.2007. godine.

Milan Simić, rođen u Beogradu 1977. godine. Bio je član Nadzornog odbora "Telekom Srpske" a.d. Banjaluka. do 2010, kada je postavljen za člana Revizorskog odbora kćerke kompanije

Dakle, kompletna upravljačka struktura Telekoma SrbijeM:tela a.d. Banja Luka koja odlučuje i o Sporazum između M:tela a.d. Banja Luka i firme Grand Trade d.o.o Banja Luka, negdje se malo zapetljala i proslijedila nam dva potpuno oprečna odgovora.

Na kraju smo se obratili i SIPA-i. Tokom protesta 2012. godine ali i kasnije lideri opozicije mahali su dokumentacijom koja sadrži dokaze o nizu kriminalnih radnji vezanih za ovaj slučaj. Najavljivali su i tužbe, pa smo pomislile...

Ali SIPA nam je odgovorila da nije provodila niti provodi bilo kakve aktivnosti koje se odnose na pravno lice Grand Trade, kao ni protiv lica inicijala M.R.

sipa

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je obavljao funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske odlično je upoznat sa svim okolnostima koje su vezane za uništavanje parka, proteste, nezakonitosti vezane za izgradnju poslovnog objekta firme Grand Trade, pritiske na porodicu Željka Vulića. Vaš prijedlog gradonačelniče da hrast postane zvanični simbol je dobar, ali i licemjeran sve dok je i simbol kriminala, korupcije, nepotizma...

Banjalučki šetači za Stari hrast nisu mogli učiniti više od ovoga

hrast

Ako postoji politička volja, vi ćete tražiti da nadležni organi pokrenu istragu kako je nestao ovaj park! Možda onda Stari hrast postane i simbol dolaska nekog novog vremena!

park

Maja Živanović VOICE, Mirjana Tešanović Impuls