fbpx

Miljan Kovač: Maske su pale – Adžić dobio podršku svog stvarnog šefa

„Izvorne“ maske su pale – Slavko Dunjić je i javno pokazao ko je pravi šef SNSD-a u Gradišci i to demonstrirao skupom ekološke koalicije „Izvor“ na kojem je govorio i njegov kandidat za načelnika opštine Zoran Adžić.

unnamed

Autor:  Impuls

Najveći broj prisutnih na skupu koji je održan u subotu u gradiškom Kulturnom centru doveo je SNSD, po Dunjićevom nalogu. SNSD je, tvrde izvori, obezbijedio i sredstva iz kojih je, navodno, plaćano po 20 KM pojedincima za dolazak na ovaj skup. Slavko Dunjić ne želi da baca vlastiti novac na priču za koju kao iskusan političar zna da nema nikakve šanse za uspjeh. Svjestan toga on se i ne bori za vlast na opštinskom nivou već za prevlast unutar SNSD-a koja će mu, ako Adžić ostvari isuviše loš rezultat na izborima, biti ozbiljno ugrožena. Njegov stvarni cilj je da ovladavanjem SNSD-om (preko Adžića kao svoje marionete) sebi otvori put za opšte izbore 2018.

Skup koji je bio brojniji i bolje organizovan od onoga koji je na istom mjestu pethodno veče organizovan pod obilježjima SNSD-a , takođe pokazuje ko stvarno stoji iza Adžićeve kandidature. Na skupu je i javno saopšteno da ekološka koalicija, podržava Adžića. Postavlja se pitanje zašto to nisu učinili ranije, zajedno sa drugim koalicionim partnerima koji podržavaju ovog kandidata za načelnika u pokušaju?
Odgovor je prost: Kao prvo trebalo je zavarati birače pričom da tzv. „Izvor“ nije u čvrstom crvenom zagrljaju Dodikove partije i tako otkinuti dio glasača, prije svega SDS-a. S druge strane moralo se sačekati da Adžić unutar SNSD-a pripremi teren za promociju istinskog šefa te partije u Gradišci što Slavko Dunjić definitivno jeste. Osim toga prvobitno je planirano da na izbore izađe tzv. „Izvorni SDS“ sa svojim kandidatom za načelnika i na taj način olakša Adžićev položaj u odnosu na nesumnjivog favorita ovih izbora, aktuelnog načelnika Zorana Latinovića. Međutim, nije sve išlo po planu.
Sada više i nema sumnje da je Zoran Adžić samo formalno predsjednik OO SNSD Gradiška koji je, po instrukcijama Slavka Dunjića, očistio od svih prepoznatljivih i kvalitetnih kadrova ove stranke.

Kao kadar SDS-a Adžić je svojevremeno, zahvaljujući Dunjiću, imenovan u Elektrodistribuciju. Možda zvuči nevjerovatno, ali vrlo ozbiljni izvori tvrde da je Dunjić, svojevremeno, odigrao presudnu ulogu u dovođenju Adžića na čelo gradiškog SNSD-a. Iako je u to vrijeme obavljao visoku funkciju u SDS-u Dunjićeve čvrste poslovne veze u SNSD-u su mu omogućavale i jak uticaj u toj partiji.

Pred izbore 2014. Adžić, tada kandidat SNSD-a za poslanika, rugao se Dunjićevoj navici da na javnim mjestima vrti brojanice. Dunjić koji je tada bio kandidat SDS-a za poslanika je uzvraćao: Ja vrtim brojanice, a on trafostanice. Aluzija je na sumnjive poslove za koje je Dunjić optuživao rukovodioca Elektrodistribucije. Bila je to, ispostaviće se, dobra predstava za narod. Ubrzo nakon izbora Dunjić se obreo na istoj strani na koju je ranije poslao Adžića. Pod Dunjićevim mentorstvom, krenuli su u neuspjeli pokušaj preuzimanja vlasti u Gradišci, skoro dvije godine prije izbora. Osim što su opštini i njenim građanima na ovaj način nanijeli veliku štetu, uspjeli su i dobro udesiti gradiški SNSD, koji je poslužio kao balvan kojim Dunjić juriša na opštinske kapije. Dogodilo se ono na što je iskusni Nikola Kragulj, bivši SNSD-ov načelnik opštine, aktere gradiške „balvan revolucije“ i upozoravao – najveću štetu je na kraju pretrpio SNSD. Bez podrške najuglednijih članova te partije, Adžić je ipak nastavio revnosno izvršava zadatke koji su mu kao alatki u Dunjićevim rukama namijenjeni. Kragulj, ga više i ne zaustavlja u njegovom pohodu „glavom kroza zid“, jer dobro zna šta će u tom sudaru prsnuti. Nakon što je, pred više svjedoka, otkrio da se sada kaje što je dopustio da mu Adžić preotme stranku i kandidaturu za načelnika opštine, on sada primjenjuje novu taktiku – podstiče Adžića u njegovom jurišu u politički ponor prema kome je, nezaustavljivo krenuo. Njegovim sunovratom opet će se otvoroti vrata Kragulju koji se svjestan toga pristao i „prijateljski smješkati“ na najnovijim fotografijama s Adžićem. On, kažu upućeni, najbolje, zna čemu se smije. Blizine političkog ambisa svjestan je i Dunjić, ali svjestan je i da nema šta izgubiti. Marionete su za njega, jeftina, potrošna roba.