fbpx

Mirjana Tešanović: Trebaju li Banjaluci vanredni izbori?

Da su građani postali sve svjesniji svoje uloge u lokalnoj zajednici pokazali su nedavni izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci. Da li su odbornici svjesni svojih obaveza prema građanima i spremni dati svoje mandate na provjeru, pokazaće vrijeme. A možda to budu i građani, jer mehanizmi postoje, potrebna je samo volja da se glasno kaže: "Ovo što ste uradili sada nije ono za šta smo glasali, pa idemo ponovo! Sve dok ne bude kako mi želimo, jer mi vas plaćamo!" 

9maxresdefault

Autor: Impuls 

Prelazak narodnih poslanika i odbornika iz opozicionih partija u vladajući SNSD ili njegove satelite DNS i SP, trgovina mandatima, nije ništa novo na političkoj sceni u Repulbici Srpskoj. Poznata “afera dva papka” najglasnije je odjeknula, ali na tome je i ostalo, na odjeku. Odgovarao nije niko, pa ni premijerka Cvijanović.

Ono što se dešava u Skupštini Grada Banjaluka ni godinu dana od lokalnih izbora 2016. godine nije više "prelijetanje odbornika" već raspad sistema u kome se više ne zna ko sa kim, ali se zna da uglavnom svi za sebe. Oni odbornici/ce koji su tu i dalje zbog građana koji su im dali povjerenje, zbunjeni su, dezorjentisani i onemogućeni da se bave poslom za koji su plaćeni, u interesu građana, jer se skupština mjesecima bavi sama sa sobom.

Milenko Jačimović bio je kandidat Ujedinjene Srpske. Jaćimović je do sada promenio pet partija. Najduže se zadržao u SNSD-u, a za poslednje četiri godine bio je u NDP-u, NDS-u, SDS-u, pa u Ujedinjenoj Srpskoj, koju je također napustio i postao nezavisni poslanik, a onda pristupio novom Klubu "Sloboda".

U Klubu "Sloboda" još su i odbornici koji su napustili DNS Stojan Vukajlović,  Nenad Šibarević i Budimir Balaban. DNS je tako sa četiri spao na jednog odbornika. Oni su doduše bili u koaliciji sa vladajućim SNSD-om.

Opozicija koja je na izbore izašla zajedno organizovana u Savez za promjene popucala je po svim šavovima.

NDP Dragana Čavića osvojio je 12 323 ili 13,47% glasova i zvanično se kao partija pozicionirao na drugo mjesto iza SNSD-a. Od četiri odbornika, NDP napustila su dva, Dragan Talić i Vladimir Mirošljević.

PDP je prošao još gore. Zoran Talić i Tatjana Čičić-Odžaković napustili su ovu partiju, pa je tako ostao samo Draško Stanivuković.

Posebno zanimljiva je smjena dosadašnjeg predsjednika Skupštine Grada Banjaluka. Budimir Balaban, koji je ovu funkciju obavljao u prošlom mandatu i nakon ovih izbora izabran je na istu, da bi eto za manje od godinu dana postao "nepodoban". Balaban je na izborima osvojio 3 676 personalnih glasova prema zvaničnim podacima Izborne komisije BiH.

Mjesto predsjednika po svoj prilici preuzeće Zoran Talić koji je otišao iz PDP-a, dakle opozicione paritije, a koji je dobio povjerenje 2 264 glasača.

Prije izbora očekivalo se da će DNS u koaliciju sa SNSD-om i da će mjesto predsjednika gradske Skupštine pripasti njima. Međutim, PDP pa tako i Zoran Talić, izašli su na izbore kao Savez za promjene, protiv SNSD-a i njegovih koalicionih partnera, DNS-a i SP-a. Jasno je da novi predsjednik skupštine odgovara vladajućoj većini, iako se više pouzdano ne zna ko čini tu većinu.

Odbornici okupljeni u novi Klub "Sloboda" bili su dio vladajuće koalicije. Na konferenciji za novinare rekli su da će da rade u interesu građana, pa tako i da podrže ono što smatraju dobrim za građane, i obrnuto, budu protiv onoga što procijene da je loše. To jeste fino za čuti, ali to nije jasno političko pozicioniranje.

Kamo će i kako ovi ostali? Nisu samo u igri pozicije u skupštini, tu su i direktorske pozicije u raznim javnim preduzećima, ali i ostali “talovi” u kojima pojedini odbornici imaju značajan uticaj.

Oni koji su ostali u partijama na čijim listama su bili čini se da se ništa ne pitaju i mogu samo da čekaju rasplet ove skupštinske sapunice.

Ako pogledamo zvanične rezultate izbora, od partije koje su prešle izborni prag samo su SDS i SP ostali u istom sastavu.

Šta da očekuju građani? Tokom izbora manje su bili za pojedine partije, koliko za Savez za promjene ili SNSD, ali i SNSD-ovi koalicioni partneri su se žestoko borili za glasove. Da li je Budimir Balaban dobio preko 3 000 glasova zato što je bio na listi DNS-a ili bi na nekoj drugoj listi dobio više, a možda bi ostao “ispod crte”.

Zoran Talić, kao odbornik koji se u prošlom mandatu istakao, mogao je računati da će sa velikom vjerovatnoćom na listi PDP-a ponovo osvojiti mandat. Da je tada recimo prešao u SNSD pitanje je da li bi dobio i mjesto na listi. Isto važi i za sve one koji su mandate osvojili na listama partija koje su sada napustili.

Partije su postale firme kojima upravlja tri do pet ljudi, a trgovina mandatima više nije ni politička praksa, sada je to klasični ekonomski princip ponude i potražnje, pa ko da bolje i više.

Sadašnja slika Skupština Grada Banjaluka nije ona za koju su građani glasali. U normalnim društvima ovo bi bio razlog da se raspišu vanredni izbori pa da se vidi gdje će ko i kako će da prođe. To više nije pitanje morala već stvarne podrške koju odbornici imaju. 

Da su građani postali sve svjesniji svoje uloge u lokalnoj zajednici pokazali su nedavni izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci. Da li su odbornici svjesni svojih obaveza prema građanima i spremni dati svoje mandate na provjeru, pokazaće vrijeme. A možda to budu i građani, jer mehanizmi postoje, potrebna je samo volja da se glasno kaže: "Ovo što ste uradili sada nije ono za šta smo glasali, pa idemo ponovo! Sve dok ne bude kako mi želimo, jer mi vas plaćamo!"