fbpx

Muhamed Kovačević: Čenga TV show

7hasan bakir

Hasan Čengić i Bakir Izetbegović

Ovih dana u medijima je objavljena informacija koja je kao sve ostale važne informacije u ovoj zemlji popračena onako uzgred, bez ozbiljne analize i reakcije. Riječ je, naime, o tome da Islamska Zajednica u BiH ima namjeru da osnuje svoju vlastitu televiziju preko koje bi producirala pogram koji bi zadovoljavao potrebe muslimana vjernika, te koji bi prezentirao javnosti rad organa i djelatnika Islamske Zajednice

Autor: Impuls 

Izlazak iz sjene

Najava osnivanja samotalne televizije od strane najveće nevladine organizacije kao i najvećeg potparola opet najveće stranke u BiH, u ovom slučaju SDA, donijet će tektonske promjene u javno-političkom životu BiH i ukazuje na par bitnih činjenica od koje su neke izuzetno značajne.

1. Islamska Zajednica u BiH na ovaj način zaokružuje svoje infrastrukturalno djelovanje. Taj dio plana star je već 15 godina, ali nije sproveden nakon što je u jednom momentu ex reis Mustafa Cerić pomislio da bi on mogao biti i svjetovni vođa Bošnjaka

2. Propast bošnjačkog medijskog oglašavanja sa posebnim akcentom na tradicionalističke (vjerski) nastrojene medije kao što su recimo muslimanska televizija Igman ili web portal BIR radija

3. Formalno oduzimanje moći stranci SDA u kreiranju i odabiru kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva koji je u sadašnjim vremenskim okvirima čovjek koji je prvi (najači) kod Bošnjaka

Bakir odlazi Čengić dolazi

Izbor za bošnjačkog člana predsjedništva iduće godine u ovo vrijeme (ako se izbori uopšte i održe) predstavljat će početak novog načina vladanja i odnosa unutar Bošnjačkog korpusa kao i zvanični kraj političke moći porodice Izetbegović.

U vrijeme dok se prosječni BH stanovnik zabavlja dnevno-političkim temama i likovima na koje se, uglavnom namjerno, baca svjetlo kako bi se predstavili kao potencijalni nasljednici Izetbegovića mlađeg, u miru i tišini Hasan Čengić je bez ikakvih problema zajedno sa udbaškim i KOS-ovskim partnerima na čijem su čelu Fikret Muslimović i braća Ljevaković ovladao kompletnom strukturom Islamske Zajednice u BiH.

Nakon što mu je promjenom ustava Islamske Zajednice omogućena potpuna kontrola nad finansijskim ali i ljudskim resursima u okviru Islamske Zajednice stavljajući time sadašnjeg reisa Kavazovića u položaj medijske marionete  i nakon što su na prošlim lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo kandidati koji su direktnom pod njegovom kontrolom (Memić, Efendić, Ejubović) ostvarili ubjedljive pobjede, Hasan Čengić je sebi tresirao put za preuzimanje apsolutne moći i liderske pozicije u bošnjačkom korpusu.

Ako se pri tome uzme u obzir činjenica da je Hasan Čengić na američkoj crnoj listi, što u prevodu znači pod apsolutnom kontrolom Amerikanaca onda to i ne treba da čudi. I sve se to događa u trenutcima dok Islamska Zajednica prodaje vakufske parcele, dok mešetari smješteni u džematske odbore koriste svaku mogućnost da vrše manipulacije i malverzacije prilikom dženaza (sahrana) i dok su džamije pune potencijalnih kriminalaca, ratnih zločinaca i ostalih likova iz sličnog miljea.

Kraj izvora dva putića

Ostaje da se vidi kako će se cjelokupni projekat završiti. Nesumnjivo je da postoje dvije opcije.

Prva, da će cijeli projekat zaživjeti na bazi eksperimenta koji neće biti u stanju da producira ozbiljni programski sadržaj i kvalitetan medijski sadržaj.

Druga, da će se u takav projekat uložiti ogromna finansijska sredstva kako bi se jakim propagandnim djelovanjem dobila instant popularnost i tempiralo mišljenje do eventualnih izbora slijedeće godine.

U svakom drugom slučaju ostaje veliki upitnik po pitanju kadrovskih rješenja, mada to u konačnici i ne bi trebalo da predstavlja veliki problem jer bi se mogli iskoristiti novinari iz propalih medijskih projekata, kao što je recimo STAV.

I za kraj, bilo bi izuzetno zanimljivo posmatrati uživo rasprave povodom neodržavanja sabora Islamske Zajednice, a posebno sjednica na kojima se usvajaju finansijski izvještaji za predhodnu finsijsku godinu, ili možda neki Čenga SHOW, što da ne.