fbpx

Otvorene prijetnje predsjednika RS (video): Dodik otvara Crnu knjigu i prijeti gradovima koje nije osvojio na izborima

Dodik je jasno i otvoreno rekao kako će Vlada RS pomagati samo opštine u kojima je na vlasti SNSD, striktno nalažući ministrima da ne posjećuju i ne komuniciraju sa opštinama u kojima su na vlasti predstavnici opozicije

milorad dodik 281215

Piše: Ljiljana Kovačević

Govor predsjednika Republike Srpske i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na skupu njegove stranke, održanom 30. oktobra pod nazivom „Pobjednički skup SNSD na lokalnim izborima 2016. godine“, nije samo poražavajući za svakog građanina ovog entiteta, već je signal za uzbunu koji traži jasan odgovor na pitanje – u kakvom sistemu živimo?

OTVORENE PRIJETNJE

Milorad Dodik, u obraćanju članovima svoje stranke, jasno i otvoreno poručuje kako će se napraviti “Crna knjiga” u kojoj će se naći sve osobe koje su se ogriješili o SNSD. Također, on je jasno i otvoreno rekao kako će Vlada RS pomagati samo opštine u kojima je na vlasti SNSD, striktno nalažući ministrima da ne posjećuju i ne komuniciraju sa opštinama u kojima su na vlasti predstavnici opozicije. Da stvar bude još crnja, Dodik najavljuje da će pomoć u opštinama u kojima je na vlasti opozicija imati samo lokalne organizacije SNSD-a.

Ovakav istup otvara niz pitanja o budućnosti kritičke misli u Republici Srpskoj, ali i o opstanku građana u opštinama koje nije osvojio SNSD na prošlim izborima.

Također, pitamo se da li se Dodik može smatrati predsjednikom svih građana Republike Srpske, na šta ga obavezuje Ustav, ili je samo predsjednik grupe građana okupljene oko SNSD-a?

Zašto Milorad Dodik prijeti opštinama u kojima je pobijedila opozicija i da li su za njega ti građani manje vrijedni od onih koji žive u mjestima gdje je SNSD na vlasti?

Zašto niko od prisutnih funkcionera SNSD-a, od visokih funkcionera te partije, premijerke, ministara, preko novoizabranih načelnika do odbornika, nije ustao i javno se suprotstavio opasnim Dodikovim stavovima? Da li to znači da podržavaju takve mjere?

Žurnal